WADA interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sportininkams atstovaujantis agentūros komitetas ragina organizaciją po praleisto termino paskelbti, kad Rusija nesilaiko reikalavimų.

„Mes labai nusivylę, kad WADA Rusijai nustatyto gruodžio 31-osios termino Rusijos pareigūnai nesilaikė“, – sakoma pareiškime.

„Dabar tikimės, kad po CRC (Reikalavimų laikymosi komiteto) rekomenduojamo proceso Rusija bus paskelbta nesilaikanti reikalavimų. Sportininkų požiūriu, tik šie veiksmai bus tinkami ir derami. Bet kokie švelnesni (veiksmai) bus laikomi WADA nesugebėjimu veikti „švarių“ atletų naudai“, – pažymima pareiškime.

Kitą savo žingsnį šioje ilgoje istorijoje WADA turi svarstyti per savo susitikimą sausio 14–15 dienomis.

Gruodžio 31-osios terminas buvo nustatytas rugsėjo mėnesį, kai WADA atšaukė Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) paskelbtą suspendavimą su sąlyga, kad pasaulinei agentūrai bus perduoti mėginiai, galintys patvirtinti daugybę įtariamų rusų atletų pažeidimų.

Panaikinus suspendavimą Rusijos sportininkams atsivėrė galimybės grįžti į tarptautines varžybas.

Minima Maskvos laboratorija atsidūrė dėmesio centre, WADA išleidus ataskaitą, kurioje daroma išvada, jog Rusijos valdžia naudojosi šiuo sporto tyrimų centru valstybės remiamai didelio masto dopingo programai nuslėpti.

Vieno tarptautinio tyrimo autoriai priėjo prie išvados, kad šioje šalyje buvo vykdoma didelio masto valstybės remiama dopingo programa, kuria buvo siekiama padėti atletams laimėti medalius per 2014-ųjų Sočio žiemos olimpiadą ir kitus didelius renginius.

WADA darbuotojai gruodžio mėnesį nuvyko į Rusiją, bet negavo visų pažadėtų mėginių ir duomenų.

Tuo metu WADA sakė, kad jos komandai „nepavyko užbaigti savo misijos“, nes Rusija netikėtai pareikalavo, kad jos įranga „atitiktų Rusijos įstatymų“ keliamus reikalavimus.

Anot WADA, apie tokį reikalavimą nebuvo užsiminta per ankstesnes derybas.

WADA vadovybė buvo griežtai kritikuojama dėl savo sprendimo atšaukti RUSADA suspendavimą dar negavus duomenų iš jos Maskvos laboratorijos.

Antradienį JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas sakė, jog neturėtų stebinti, kad Rusija nesilaikė termino.

„Niekas nėra nustebęs, kad šis terminas buvo ignoruotas. WADA atėjo laikas liautis būti mulkinamai rusų ir tuoj pat paskelbti, kad jie neatitinka reikalavimų, nes ir vėl nesilaikė termino“, – perspėjo jis.

Praėjusį mėnesį Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) paskelbė pratęsianti draudimą Rusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse rungtynėse dėl plataus masto valstybės finansuojamos dopingo programos, taip pat iškėlė dvi sąlygas, kurias turi įvykdyti ši valstybė, kad jos atletams vėl būtų leista varžytis.

Rusijos komandai buvo uždrausta dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje, o kitais metais rusai turėjo praleisti IAAF pasaulio čempionatą Londone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)