Aukščiausią vietą iš mūsiškių pirmame etape Pokliukoje (Slovėnija) užėmė Karolis Dombrovskis, 20 km asmeninėse lenktynėse buvęs 25-as. Tuo metu kiti biatlonininkų startai buvo kuklesni: sprinte sėkmingiausiai pasirodė V. Strolia (Čekijoje užimta 57 pozicija), o estafetė vienintelėse varžybose Austrijoje finišavo 25-a.

Vis dėlto pozityvių bei progreso ženklų yra.

Prieš sezoną kontroliniuose startuose Lietuvos komandoje išsiskyrė V. Strolia. Praėjusį sezoną lietuvis pelnė pirmus pasaulio taurės varžybų taškus karjeroje (pateko į Top-40) bei net šešiskart iškovojo teisę dalyvauti persekiojimo lenktynėse, tačiau šis gruodis sportininkui nebuvo toks sėkmingas, o į akis krito greičio statistika – sprinte Pokliukoje pagal šį aspektą V. Strolia buvo 81-as, Hochfilcene – 76-as, bet Nove Meste – jau 53-ias.

„Tikėjausi kažko kitko. Prieš visas varžybas stovykla Austrijoje buvo labai gera, bet nuvažiavus į Pokliuką kažkas susijaukė. Tie pačių kalnų aukštis kitoks, gal ir nuovargis prisidėjo. Slovėnijoje savijauta buvo nekažką“ ir tik Hochfilcene pajaučiau, kad galiu „važiuoti“, – teigė V. Strolia.

Vytautas Strolia (Andrei Ivanov nuotr.)

Vis dėlto pagrindine problema tapo tinkamų slidžių trūkumas. Slidės varžyboms parenkamos pagal sniego tipą, oro sąlygas, sportininko fizinius duomenis, tad būtent inventoriaus trūkumas tapo greičio svyravimo etapuose priežastimi.

„Šiemet yra didelė problema su slidėmis, naujų negalime gauti. Keliose varžybose tiesiog neturėjome variantų ir tai taip pat pamaišė rezultatui. Tik Nove Mesto, kai slidės tikrai gerai dirbo, tai ir rezultatas šiek tiek geresnis. Nežinau, kodėl tokia problema, ar jie nespėja gaminti slidžių ir geriausias atiduoda lyderiams, ar kitos priežastys. Dar taip nėra buvę, kad net už pinigus negalėtum nusipirkti slidžių“, – pasakojo V. Strolia.

Pajėgiausi planetos biatlonininkai slides iš žinomiausių įmonių gauna nemokamai, dėl to gamintojai net varžosi tarpusavyje. Tuo metu likusiems slides tenka pirkti ir galimai gauti kiek prasčiau „dirbantį“ inventorių.

Pjongčango olimpinių žaidynių pažiba Tomas Kaukėnas startuoja su „Salomon“ slidėmis, tuo metu K. Dombrovskis ir V. Strolia – su „Rossignol“. Pastarasis biatlonininkas iki šio sezono varžydavosi su „Madshus“ slidėmis.

„Dabar varžybose su Karoliu dalinamės jo slidėmis. Viena pora būna, nebūna, po to išvis nė vienos nepasitaiko. Dabar kaip tik iš „Madshus“ perėjau prie „Rossignol“, nes jos yra kietesnės, man labiau tinkamos, kadangi esu didesnio svorio. Varžybose Čekijoje buvau patenkintas, tiesiog taip išpuolė su sniegu, su oru, kad prieš tai neturėjome tinkamų slidžių. Matysime, kaip viskas klostysis po Naujųjų“, – sakė V. Strolia.

„Koją pakišo netaiklūs šūviai“, – dažnai naudotą frazę biatlonininkai nusiteikę pamiršti ilgam.

Iš vienos prasčiausiai šaudžiusių komandų lietuviai pagal taiklumo rodiklį netikėtai išsiveržė tarp lyderių.

Visi šeši pasaulio taurės varžybose startavę mūsiškiai į teigiamą pusę pakoregavo savo taiklių šūvių statistiką: Gabrielė Leščinskaitė šaudo 89,2 proc. taiklumu (pernai – 71,4 proc.), K. Dombrovskis – 84,6 proc. (pernai – 78,9 proc.), Natalja Kočergina – 81,1 proc. (75,9 proc.), T. Kaukėnas – 80 proc. (78,6 proc.), V. Strolia – 79 proc. (74,5 proc.), o Diana Rasimovičiūtė – 75,7 proc. (75,2 proc.).

V. Strolios taiklumo statistika iki paskutinio starto, persekiojimo lenktynių Nove Mesto, buvo dar įspūdingesnė – tose varžybose lietuvis pučiant stipriam vėjui suko aštuonis baudos ratus.

„Vasarą padarėme nemažą darbą šaudydami. Atėjo naujas treneris ir sumoje rezultatas yra. Žinoma, visada yra kur tobulėti, bet jaučiasi užtikrintumas. Nebėra tokios baimės šaudant ir kai jauti progresą, labiau pasitiki savo jėgomis. Nebūna, kad atvažiuoji ir dreba rankos“, – aiškino V. Strolia.

Sportininkas Pjongčango olimpinėse žaidynėse užėmė aukštas pozicijas sprinto (49 vieta) ir persekiojimo (43 vieta) rungtyse, o sėkmingas startas olimpiadoje jį tik dar labiau motyvavo.

„Norisi rezultato, nes nėra taip, kad būčiau patenkintas. Nesinori laukti metų ar kitų, kad įeiti į formą. Nesijaučiu išsunktas, kad reikėtų pailsėti, o noro tikrai yra, tik reikia teisingai dirbti“, – sakė biatlonininkas.

Po Naujųjų lietuvių lauks trys pasaulio taurės etapai Oberhofe (Vokietija), Rūpoldinge (Vokietija) bei Antholze (Italija), tačiau pagal pirminį planą Kanadoje bei JAV vasarį vyksiančius etapus vyrų A komanda gali praleisti bei ruoštis Europos ir pasaulio čempionatams.

Europos čempionatas vasario 20-24 dienomis vyks šalia Minsko (Baltarusija), o planetos pirmenybės kovo 7-17 d. vyks Estešunde (Švedija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)