Dukart pasaulio čempione tapusi ir šią vasarą Berlyne Europos pirmenybes laimėjusi šuolininkė jau kurį laiką negali džiaugtis triumfu apsigobusi Rusijos vėliava.

Jau trejus metus Rusijos lengvosios atletikos federacija yra suspenduota, o geriausi atletai gali varžytis tik po neutralia vėliava.

Vilties spindulys vėl atstovauti savo šaliai rusams nušvito rugsėjį, kai Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) panaikino trejus metus trukusį Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimą.

Sankcijos atšauktos su sąlyga, kad Rusijos pareigūnai iki 2018 metų gruodžio 31-osios WADA atstovams perduos mėginius iš liūdnai pagarsėjusios Maskvos antidopingo laboratorijos, įtartos plataus masto valstybės remiamos dopingo programos vykdymu.

Visgi savo pažadų priimti WADA tyrėjus rusai netesėjo – į Maskvą atvykę specialistai į laboratoriją nebuvo priimti, o tai reiškia, kad sankcijos Rusijos sportininkams greičiausiai ir vėl bus atnaujintos.

Jei RUSADA bus vėl suspenduota, rusų atletams nebus leista dalyvauti tarptautinėse varžybose, be to, Rusija neteks teisės rengti tarptautinius sporto renginius, o šalies teritorijoje nebebus galima vykdyti pasauliniu mastu pripažįstamos dopingo kontrolės.

Susidariusi padėtis galutinai suerzino M. Lasickienę.

Jos vyras, lietuvių kilmės žurnalistas Vladas Lasickas ketvirtadienį viešai pareiškė, kad naujų sankcijų Rusijai atveju jo žmona sausį paliks gimtinę ir pradės treniruotis kitoje šalyje, kad būtų oficialiai pasiekiama dopingo prievaizdams.

Šią informaciją Rusijos žiniasklaidai patvirtino ir pati sportininkė.

„Jeigu susiklostys situacija, kad dopingo patikra Rusijos teritorijoje nebus įmanoma, mes bandysime ieškoti šalies, kuri galės priimti dopingo kontrolierius, kur dopingo testai galės būti atliekami. Juk WADA mus privalo tikrinti nuolatos. Ir toje šalyje aš gyvensiu tol, kol situacija susitvarkys.

Ne, apie galimybę keisti pilietybę aš nekalbu. Tačiau susiklosčiusi situacija man kelia nerimą ir dėl galimų sankcijų aš tikrai nenoriu rizikuoti ir praleisti sezoną“, – kalbėjo M. Lasickienė, 2016-2018 m. laikotarpyje laimėjusi visas 45 tarptautines varžybas, kuriose dalyvavo.

Ateinančią vasarą šuolininkė į aukštį dalyvaus pasaulio pirmenybėse Katare, o pagrindinis kelių metų sportininkės tikslas – 2020-ųjų Tokijo olimpinės žaidynės.

Susidariusi situacija nerimą kelia ir legenda jau tapusiai rusų šuolių su kartimi meistrei Jelenai Isinbajevai, kuri galimą suspendavimo atnaujinimą tiesiai šviesiai vadina „katastrofa“.

„Mes labai tikimės, kad visi įsipareigojimai bus įvykdyti. Jeigu taip nenutiks, Rusijai vėl gali būti pritaikytos sankcijos, kurias prilyginčiau gedului. Mūsų sportininkai greičiausiai apskritai nebegalės dalyvauti tarptautinėse varžybose. O tada apie Tokijo olimpines žaidynes galėsime pamiršti“, – agentūrai TASS sakė J. Isinbajeva.

Gelbėti savo sportininkus oficialiai jau yra raginamas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

WADA komandai vadovaujantis gydytojas ir nepriklausomas ekspertas Jose Antonio Pascualis šiuo metu planuoja parengti ataskaitą apie nesėkmingą misiją nepriklausomam WADA komitetui, kuris rekomendavo, kad būtų atšauktas RUSADA suspendavimas.

Komitetas vėl posėdžiaus sausio 14–15 dienomis. Per tą posėdį gali būti rekomenduota ir vėl suspenduoti Rusijos agentūrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)