Pirmosios Kalėdų dienos rytą Gabrielė Kaitė savo „Facebook“ paskyroje apkaltino dziudo imtynininką alytiškį I. Mečajų užpuolimu.

Nukentėjusioji išplatino nuotraukas, kur matosi nesuvokiamo smurto pasekmės ir vaizdo įrašą, kur kaip įtariama minėtas sportininkas smūgiuoja kumščiu šalia stovinčiai merginai į veidą. Savo paskyroje ji taip pat teigia, kad incidentas vyko lapkričio mėnesio 16 dieną.

„Man buvo šokas. Turėjau kitų reikalų, buvau išvykęs, tai kai atsiuntė šį incidentą, galvojau, kad kažkas juokauja, kažkoks nesusipratimas. Neįsivaizduoju, kaip taip galima buvo padaryti – pakelti ranką prieš moterį. Situacija baisi“, – DELFI kalbėjo vienas garsiausių Lietuvos dziudo imtynininkų K. Bauža.

Pasak Londono olimpinėse žaidynėse 9 vietą užėmusio K. Baužos, jam yra tekę kartu su Ignu vykti ir į treniruočių stovyklas, ir į varžybas.

Tokiam poelgiui negali būti jokio pateisinimo. Neįsivaizduoju, kaip gali atsistojęs, kad ir apsvaigintas, trenkti moteriai į galvą. Nebent nematė, kam trenkė...
Karolis Bauža

„Kai šiek tiek žmogų pažįstu, tai juo labiau nesuprantu, kaip jis taip galėjo pasielgti. Jei būčiau nepažinojęs, gal sakyčiau, kad realu. Kiek jį pažįstu, kiek tekę bendrauti, Ignas yra ramus. Kiti būna agresyvūs ir panašiai, bet jis – ramaus būdo, kultūringas, visuomet klausdavo patarimų, kaip geriau kovoti prieš vieną ar kitą varžovą.

O dabar man šokas. Triskart tą įrašą žiūrėjau. Kas jį ten privertė taip pasielgti? Tačiau kad ir kokia situacija būtų buvus, pakelti prieš moterį ranką – smerktinas dalykas“, – tęsė dziudo meistras.

Nors visuomenė po žaibiškai išplitusiu vaizdo įrašu jau spėjo pasmerkti I. Mečajų, K. Bauža svarstė, kad skubotų išvadų vien iš vaizdo medžiagos daryti negalima.

„Kai pradedi galvoti, tai kodėl tas vaizdo įrašas tik po mėnesio pasirodė. Įdomus momentas. Nežinau tos situacijos, Ignas ir nugriuvęs buvo, ir kėlėsi. Gal jis buvo partrenktas? Nesinori stipriai komentuoti.

Kita vertus, manau, kad tokiam poelgiui negali būti jokio pateisinimo. Neįsivaizduoju, kaip gali atsistojęs, kad ir apsvaigintas, trenkti moteriai į galvą. Nebent nematė, kam trenkė...“, – svarstė vienas garsiausių Lietuvos dziudo imtynininkų.

Anot jo, vaikams treneriai ir pedagogai diegia nuo mažens, kad smurto naudoti niekada negalima – ką išmoksta salėje, niekuomet nenaudoja gatvėje, nebent reikėtų apsiginti ar kažką apginti.

Kaip sureagavau? Kaip kiekvienas vyras – ten jo vyru negalima pavadinti už tokį elgesį. Nežinau visų aplinkybių, bet vaizdas toje filmuotoje medžiagoje sukėlė siaubą.
Vigmantas Sinkevičius, Lietuvos dziudo federacijos prezidentas

O I. Mečajus, kaip matyti iš vaizdo įrašo, dziudo veiksmų ir nenaudojo – smūgiavo ranka.

„Dziudo sporte apskritai nėra smūgių rankomis ir kojomis, yra tik imtynių veiksmai, – patvirtino K. Bauža. – Tai šokas visiems dziudo atstovams. Net nežinau, ką pasakyti. Labai gaila, tokie dalykai mūsų sporto šakos populiarinimui labai kenkia“.

Daugkartinis Lietuvos čempionas atkreipė dėmesį, kad Ignas jau gana ilgą laiką nedalyvauja dziudo varžybose. „Jis ten daugiau MMA narvuose dabar ir atsiribojęs nuo dziudo bendruomenės. Matosi ir nuotraukose jo feisbuke, kad ten jau nebe dziudo“, – sakė jis.

Šį faktą patvirtino ir Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius: „Igno nėra rinktinės sąrašuose. Spalio mėnesį jis nedalyvavo Lietuvos čempionate. Tačiau tai nesvarbu – nesikratome atsakomybės, jis užaugintas federacijos, tai problemos trenerių. Kiek turėsime įtakos nežinau, bet tikrai šis įvykis nepraeis nepastebėtas“.

Lietuvos dziudo federacija sureagavo dar pirmąją Kalėdų dieną, praėjus vos kelioms valandos nuo išplatinto vaizdo įrašo.

„Ši naujiena kaip perkūnas iš giedro dangaus. Nespėjome nieko apsvarstyti. Dabar šventės, bet artimiausiu metu imsimės analizuoti, – DELFI sakė V. Sinkevičius. – Kaip sureagavau? Kaip kiekvienas vyras – ten jo vyru negalima pavadinti už tokį elgesį. Nežinau visų aplinkybių, bet vaizdas toje filmuotoje medžiagoje sukėlė siaubą“.

Jis patikino, kad iš karto po švenčių bus sušauktas neeilinis federacijos vykdomojo komiteto posėdis, į kurį bus pakviesti tiek I. Mečajus, tiek ir buvusi jo trenerė Ramunė Aleknavičienė.

Kokios sankcijos gali laukti sportininko?

„Maksimalios. Kas bent matosi vizualiai, jo išpuolis, tai bus maksimalios sankcijos. Dabar priimtos brutalaus elgesio taisyklės visose federacijose. Tai jam gresia diskvalifikacija. Visam gyvenimui diskvalifikuoti neturime teisės, tai vyksta tik už dopingą, bet bus apribota jo sportinė veikla dziudo sporte tikrai metams ar dvejiems“, – kalbėjo Lietuvos dziudo federacijos prezidentas.

Perspektyviu jaunimo amžiaus grupėse laikytas I. Mečajus nuo 2015 metų sėkmingai varžėsi jaunių ir jaunimo amžiaus grupėse, pernai spalį Europos dziudo taurės etape Malagoje svorio kategorijoje virš 100 kg iškovojo trečią vietą, triumfavo Lietuvos pirmenybėse.

2018 metų balandį Alytaus sporto ir rekreacijos centro auklėtinis dar dalyvavo Europos suaugusiųjų čempione, o gegužę Kaune vykusiose Europos jaunimo taurės etapo varžybose užėmė 7 vietą.

DELFI pavyko prisiskambinti I. Mečajui, tačiau pokalbis buvo trumpas. „Nieko nekomentuosiu žinokite. Nelabai galiu kalbėti, viso geriausio“, – pasakė I. Mečajus. Pakomentuoti situaciją ir atskleisti incidento priežastis atsisakė ir šiuo metu į užsienį išvykusi nukentėjusioji G. Kaitė.

Komentatorių rūstybės susilaukė ne tik sportininkas, bet ir buvusi jo trenerė R. Aleknavičienė. DELFI kalbinta moteris tvirtino, kad jos žodžius iškraipė, todėl ji sulaukė grasinimų.

„Negaliu komentuoti, nes mano žodžiai buvo iškraipyti. Su vienu žurnalistu pakalbėjau, viskas buvo iškraipyta, o turiu visą pokalbio įrašą. Nenoriu nieko kalbėti. Vyksta tyrimas, tegul prokuratūra viską išsiaiškina.

Nežinome nei tiksliai situacijos, nei aplinkybių. Tikrai nieko nenoriu komentuoti, nes sulaukiau labai daug grasinimų. Nieko ten netoleruoju, bet nežinau nei visos situacijos, nei aplinkybių ir nieko negaliu komentuoti“, – sakė ji.

„Lietuvos ryto“ televizijos pirmąją Kalėdų dieną pakalbinta buvusi I. Mečajaus trenerė taip sakė: „Niekas tokių dalykų nekomentuoja per šventes. Yra faktai, atliekami tyrimai. Įvykis buvęs labai seniai, o dabar parodytas tik per Kalėdas, kad specialiai tam žmogui būtų pakenkta. Man atrodo, būtų gėda tokią buitinę situaciją nagrinėti“.

R. Aleknavičienė taip pat patvirtino, kad su Ignu apie skandalingą incidentą nekalbėjo ir buvęs jos auklėtinis šiuo metu dziudo neužsiima.

Jeigu smurtautojo atžvilgiu policija pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 138 straipsnį (nesunkus sveikatos sutrikdymas), smurtautojas gali būti baudžiamas laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki 3 arba 5 metų.

Jei įtariamojo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 135 straipsnį (sunkus sveikos sutrikdymas) tai įtariamojo laukia dar didesnė bausmė – jis gali sulaukti laisvės atėmimo bausmės iki 10 metų, arba laisvės atėmimo bausmės nuo 2 iki 12 metų. Vienaip ar kitaip, jei mergina kreipėsi į policiją dėl užpuolimo, sveikatos sutrikdymo, vaikinui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1611)