Iki 2007 metų A. Stokke gyvenimas buvo toks, kaip ir kiekvienos kitos sportininkės JAV aukštojoje mokykloje. Mergina tuo metu šiek tiek ragavo modelio duonos, tačiau niekuomet negalvojo, kad jos gyvenime šlovė nuo nulio šaus į neįsivaizduojamas aukštumas.

Mokyklų varžybose A. Stokke pagerino ne vieną rekordą, tačiau atletę išgarsino viena jos nuotrauka, prieš gerą dešimtmetį tarsi viesulas prasisukusi interneto platybėse, rašo tradingdraft.com.

Galėjo peršokti per du Jordanus

1989 metų kovo 22 dieną gimusi Allison mėgino sekti savo vyresnio brolio Davido pėdomis. Pastarasis gimnastikos pasaulyje jau buvo pasiekęs nacionalinį lygį. Pastebėjusi, kad gimnastika ne jai, A. Stokke išmėgino šuolius su kartimi ir, pirmą kartą „perskridusi“ per kartelę, suprato – tai jos gyvenimo sportas.

„Der Spiegel“ pastebėjo, kad A. Stokke tapo „sekso simboliu prieš savo valią“. Ji prisipažino, kad užklupęs dėmesys ją pribloškė: „Jaučiuosi baisiai ir bijau“.

Netrukus jaunoji sportininkė tapo žvaigžde – gerino vieną rekordą po kito laimėdama kone visas varžybas šalyje. Būdama 15 metų ji iškovojo nacionalinį titulą su nauju rekordu – 3,81 m. 2004 metais jos šuolis rezultatų lentelėje buvo stulbinantis – 4,11 cm.

Netrukus A. Stokke dar „pridėjo“ ir galėjo peršokti jau per du Michaelio Jordano ūgius, jos pavardė mirgėjo šalies jaunimo lyderių sąrašuose. Tuomet atėjo lemtingas gyvenimo įvykis – nuotrauka, pakeitusi viską.

Šokiravo ir pažemino

Niujorke vykusiose varžybose septyniolikmetę nufotografavęs žurnalistas įdėjo jos nuotrauką į Kalifornijos lengvosios atletikos internetinį leidinį. Netrukus ta nuotrauka buvo perpublikuota sporto tinklaraštyje „With Leather“, turinčiame didelę vyrų auditoriją. A. Stokke patrauklumas buvo sustiprintas parašu po nuotrauka „Šuoliai su kartimi yra seksualu“.

Nekaltas kadras, kur šuolininkė su kartimi žvelgia į tolį paskendusi savo mintyse, netrukus ėmė žaibišku greičiu plisti socialiniuose tinkluose, o nuo to momento sportininkės gyvenimas visiškai pasikeitė.

Netikėtai ji sulaukė milžiniško dėmesio – sužinoję merginos vardą ir kontaktus į ją kreipėsi žiniasklaidos milžinai „The New York Times“, The Washington Post“, televizijos šou laidos Didžiojoje Britanijoje ir Australijoje, istoriją apie ją ėmėsi kurti didieji vokiečių leidiniai. Atrodo, pasaulyje neliko vietos, kur Allison Stoke nebūtų žinoma ar bent matyta.

O kaip jautėsi pati mergina? Ji buvo šokiruota. „Mane tai žemina. Aš taip sunkiai dirbau šokinėdama su kartimi ir atrodo, kad tai absoliučiai niekam nerūpi. Niekas iš tikrųjų nemato manęs“, – viename interviu apgailestavo sportininkė.

„Der Spiegel“ pastebėjo, kad A. Stokke tapo „sekso simboliu prieš savo valią“. Ji prisipažino, kad užklupęs dėmesys ją pribloškė: „Jaučiuosi baisiai ir bijau“.

Šuolininkė su kartimi darė viską, kad apsigintų nuo daugybės skambučių ir elektroninių laiškų, tačiau galiausiai pasidavė ir buvo priversta samdyti atstovą žiniasklaidai. Su visu tuo užgriuvo nauja bėda – išblaškyta ji vis sunkiau galėjo susikaupti ir siekti gerų rezultatų šuolių su kartimi sektoriuje.

Vengė dėmesio, tikrino durų užraktus

Dėmesį nuo išorinio grožio į savo laimėjimus Allison pamėgino sugrąžinti įkeldama į „Youtube“ įrašą, kur dalija patarimus jauniems sportininkams, kaip pagerinti šuolių techniką. Tačiau beveik nieko tuo nepešė – internete ir toliau buvo aptarinėjama jos išvaizda ir tobulas fizinis pasirengimas.

Pozityvią istoriją iš skaudžios šuolininkės su kartimi patirties ištraukė CBS tinklaraštis, atkreipęs dėmesį į faktą, kad moterys sportininkės be jų leidimo gali tapti fotografų taikiniais ir aukomis. Padaryta žala vėliau yra neatitaisoma.

Kad ir kaip A. Stokke ir jos artima aplinka mėgino apsisaugoti, sportininkė ilgą laiką negalėjo atsigauti. Ji vengė dalyvauti varžybose, nes nežinojo, kas jos ten gali laukti. Mergina po kelis kartus tikrindavo namų durų užraktus bijodama, kad kažkas gali įsilaužti, suradęs jos adresą.

Šuolininkę į neviltį varė ir faktas, kad jos rezultatai niekam nerūpi – svarbiausia buvo išvaizda. Jei 2010 metais paieškos laukelyje būtumėte suvedę Allison Stokke pavardę, gautumėte milijoną rezultatų. Tačiau nė vienas iš jų nieko bendro neturi su sporto pasiekimais.

Žlugusi olimpinė viltis ir smukę rezultatai

Studijuodama socialinius mokslus Kalifornijos universitete mergina sugebėjo atsiriboti nuo visuomenės dėmesio ir susikoncentruoti į sportą. Jai pavyko grįžti į geriausių šuolininkių dešimtuką.

Pagrindiniu A. Stokke tikslu tapo 2012 metų Londono olimpinės žaidynės ir naujas jos asmeninis rekordas (4,36 m) suteikė daug vilties. Tačiau ši netrukus išblėso, kai spaudimo neatlaikiusi mergina per atranką į šalis rinktinę vienintelė iš 12 dalyvių nesugebėjo peršokti pradinio 4,25 m aukščio.

„Nuplaukus“ olimpiadai sportininkės rezultatai drastiškai smuko – 2013 metais jos geriausias rezultatas buvo 4,20 m, o 2014 metais – 3,95 m. 2015 metais jai pavyko šokti vėl aukščiau, tačiau A. Stokke pavardė buvo už JAV geriausiųjų 30-tuko ribos.

Vėl stojo prieš objektyvą ir rado draugą

Šuolininkė nusprendė vėl stoti prieš objektyvą, tik šįkart sava valia. Ji sukirto rankomis su sporto aprangos bendrovėmis „Nike“ ir „Athleta“, o bendradarbiaudama su „GoPro“ ji šokdama su kartimi per kartelę pademonstravo kameros universalumą iš įvairių kampų.

Sėkminga modelio kampanija atvėrė daugiau kelių – natūralų sportininkės talentą pastebėję ją kviestis pradėjo ir kiti aprangos gamintojai. Tai reiškė dar daugiau darbo prieš objektyvus.

Garsenybe tapusios Allison asmeninis gyvenimas buvo po padidinamuoju stiklu, todėl vos jai pradėjus susitikinėti su profesionaliu golfo žaidėju Rickie Fowleriu, apie tai tuoj pat sužinojo visas pasaulis. Pastarasis 2016 metais atstovavo JAV Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Kartį trumpam į šalį atidėjusi A. Stokke tapo asmenine Rickie fane – lydi savo mylimąjį į visus golfo turnyrus. Tai net sukėlė R. Fowlerio trenerio nepasitenkinimą, o golfo žaidėjas išgirdo kažką panašaus į ultimatumą: ką renkasi – golfo ar socialinių tinklų su A. Stokke šlovę? Rickie sėkmingai pasirinko abu.

Negali atsakyti į svarbiausią klausimą

Nepaisant visko, kas nutiko pastarąjį dešimtmetį, A. Stokke atrodo visiškai pasirengusi bet kokiai naujai staigmenai, kokią gali jai pamėtėti likimas. Ir dabar atletė sulaukia klausimų, kaip toji lemtinga nuotrauka pakeitė jos gyvenimą.

Dėl vieno Allison yra tikra – nė viena nuotrauka daugiau neturės tiek įtakos apibūdinant ją kaip žmogų.

Finikse gyvenanti Allison padėjo treniruotis su nauju savo treneriu ir vėl ketina įgyvendinti seną savo svajonę – prasibrauti į olimpines žaidynes.

A. Stokke šuolių su kartimi rungtį pateikė visiškai kitoje šviesoje, žmonės netgi pradėjo stebėti šias varžybas. Allison istorija sulaukė pratęsimo, kai 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje „karščiausiomis“ šuolininkėmis su kartimi buvo įvardytos Sandi Morris ir Eliza McCarthy.

Laimei, žiniasklaidos ir visuomenės dėmesys laikui bėgant nurimo, tačiau žmonės vis dar nori gauti A. Stokke nuotrauką su autografu. Jos pažįstami buvo priversti ištrinti iš savo paskyrų sportininkės nuotraukas, nes vis sulaukdavo šuolininkės fanų prašymų parūpinti jiems pasirašytą fotografijos versiją.

A. Stokke gavo daugybę finansiškai patrauklių pasiūlymų iš aprangos gamintojų, pasiūlymų dirbti televizijoje, tapti garsių bendrovių veidu ir modeliu, tačiau beveik viską atmetė, nors daugelis atletų apie tai galėtų tik pasvajoti. Ji teigė, kad jaučiasi neverta to, nes niekuomet nesiekė tokios šlovės.

Pati sportininkė susitaikė su tuo, kad yra garsi, tačiau jaučia, kad ne dėl jai priimtinų priežasčių. Ir ji vis dar negali atsakyti sau į klausimą, kodėl būtent ji atsidūrė toje garsioje nuotraukoje. Anot atletės, pasaulyje tikrai yra ir patrauklesnių ir daugiau pasiekusių sportininkių.

Nuo garsiosios nuotraukos pasirodymo internete praėjo daugiau nei dešimtmetis, bet Allison patirta trauma lydi ją kasdien. Vargu, ar kas būdamas 17, o gal ir daugiau metų žinotų, kaip suvaldyti tokią situaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)