Geležinė Vengrijos plaukimo ledi Katinka Hosszu ir dar du sportininkai čempionato išvakarėse padavė FINA į teismą dėl konkurencijos ribojimo.

Po pirmenybių Kinijoje ne viena plaukimo žvaigždė planavo keliauti į Italiją, kur gruodžio 20-21 dienomis turėjo vykti Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) organizuojamos komercinės „Energy for Swim“ varžybos.

Jos buvo atšauktos po to, kai FINA Italijoje startuosiantiems sportininkams pagrasino diskvalifikacijomis. Esą dėl to, kad varžybos nėra suderintos su federacija ir neįtrauktos į oficialų kalendorių.

Despotiški FINA veiksmai sukėlė atletų pyktį, kuris prasiveržė per patį sezono trumpame baseine įkarštį.

Pasaulio čempionate labiau aptarinėjami ne nauji rekordai, o FINA ir naujų varžybų organizatorių ginčas.

„Plaukimui trūksta inovacijų, gerų turnyrų, naujų galimybių. Leiskite paklausti, kiek naujų rėmėjų mūsų nuostabus sportas pritraukė pastaraisiais metais? Kodėl plaukikai patys negalėtų rengti savo varžybų, kaip daro daugelis mūsų kolegų kitose sporto šakose?“ – klausė olimpinis ir daugkartinis pasaulio čempionas iš Pietų Afrikos Respublikos Chadas le Closas.

„Esu labai nusivylęs. FINA padarė didelę klaidą“, – piktinosi kitas etatinis čempionas ir pasaulio rekordininkas iš Jungtinės Karalystės Adamas Peaty.

Toliausiai nuėjo viena tituluočiausių planetos plaukikių K. Hosszu, apskundusi FINA teismui.

Žvaigždės širsta dėl to, jog joms neleidžiama dalyvauti solidų prizinį fondą surinkusiose varžybose. Turine ISL, kurią remia Ukrainos ir Rusijos milijardierius Konstantinas Grigorišinas, žadėjo išdalinti 1,8 mln. eurų.

Pati ISL taip pat kreipėsi į teismą JAV, kaltindama FINA pažeidus konkurencijos ribojimą draudžiančius įstatymus.

„FINA nebejaučia pulso. Kad ir ko ji imasi, daro tai per vėlai ir per silpnai. Todėl plaukikai taip jautriai reaguoja į šią situaciją“, – teigė ISL direktorius Ali Khanas.

„Tarptautinių varžybų kalendorius turi būti kruopščiai apgalvotas. Nesame nusistatę prieš komercinius bendradarbiavimo pasiūlymus, tačiau jie turi atitikti mūsų taisykles“, – replikavo FINA prezidentas Julio Maglione.

Julio Maglione

ISL brandina visą sezoną trunkančios lygos, kurioje geriausi planetos plaukikai varžytųsi pasidalinę į klubus, idėją. Projektas turėjo būti išbandytas kitais metais, tačiau planus jaukia FINA įžiebta raudona šviesa.

ISL lyga konkuruotų su FINA rengiamomis pasaulio taurės varžybomis. FINA šiemet reformavo pastarąsias ir padidino premijas atletams, bet vis tiek nesutraukia visų garsiausių vardų.

Į lygą, pretenduojančią tapti alternatyva ne itin patraukliam oficialiam turnyrui, dairosi ir lietuviai.

Antradienį pirmą kartą karjeroje pasaulio čempionu tapęs D. Rapšys jau buvo patvirtinęs planus nerti į baseiną Turine. Pernai Romoje vykusiose pirmosiose parodomosiose „Energy for Swim“ varžybose kartu su juo dalyvavo Andrius Šidlauskas ir Rūta Meilutytė.

Pastaroji buvo kviečiama ir nuolat atstovauti K. Grigorišino suburtam „Energy Standard“ klubui bei treniruotis jo bazėje Turkijoje, bet prisiimti tokių įsipareigojimų nepanoro.

Plaukime įsiplieskęs konfliktas panašus į užsitęsusį Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir komercinės organizacijos – Eurolygos – karą, kur nesutariama dėl nesuderinto pasaulio čempionato atrankos ir Eurolygos turnyrų kalendoriaus, nors vienu iš ginčo motyvų galima laikyti ir klausimą, kas kas organizuos pagrindinį klubų turnyrą Senajame žemyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)