LTOK yra stambiausias „Olifėjos“ savininkas, valdantis 51 proc. akcijų, todėl LTOK atitenka ne tik įstatyme numatyta 8 proc. bendrovės apyvartos sudaranti parama, bet ir dividendai nuo uždirbto pelno.

„Olifėjos“ verslas dar praėjusiame dešimtmetyje buvo padalintas per kelias įmones, iš kurių pagrindinė bendrovė perka įvairias paslaugas. Antrinių įmonių savininkai yra smulkieji „Olifėjos“ akcininkai, loterijų verslo kūrėjai Antanas Muraška ir Donatas Kazlauskas, bet ne LTOK.

Todėl ne kartą keltos prielaidos, jog tokia schema leidžia dalį pelno perkelti į privačių verslininkų kontroliuojamas bendroves apeinant olimpinę kasą. Šią savaitę 15min.lt publikuotame straipsnyje taip pat svarstoma, kad dėl abejotinų verslo santykių milijonieriai lobsta sporto sąskaita.

Tokia versija atrodo įtikinama dabartinių LTOK vadovų oponentui, prieš tai į LTOK prezidento postą nesėkmingai kandidatavusį Virgilijų Alekną rėmusiam Lietuvos lengvosios atletikos federacijos vadovui Eimantui Skrabuliui.

Pastarasis taip pat yra spalį įkurtos LOFA prezidentas. Asociaciją įsteigė keturių olimpinių sporto šakų federacijų vadovai: E. Skrabulis, Arūnas Daugirdas (biatlonas), Dainius Pavilonis (irklavimas) ir Romas Vitkauskas (karatė).

Pateikiame E. Skrabulio komentarą apie „Olifėjos“ finansus.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija dėl loterijų bendrovės „Olifėja“ apstulbino sporto šakų federacijas. Galimai Lietuvos sportas ir sportininkai, pasinaudojant bendrai kurtu verslu ir padarytomis pirmomis investicijomis iš valstybės pinigų, buvo apmulkinti. Sieksime, kad ši informacija būtų nagrinėjama ir vertinama teisėsaugos, atskiro tyrimo skatiname imtis LR Seimo Antikorupcijos komisiją.

Analogiška situacija bet kuriame versle seniai būtų pasiekusi teisėsaugą ir teismus. Akivaizdu, kad fiziniai asmenys pasinaudojo užimamomis pareigomis, bendrovės įdirbiu ir sukauptu kapitalu, siekdami asmeninės naudos.

Rengiame bendrą sporto šakų federacijų kreipimąsi į LTOK, kuriuo spausime pateikti paskutinių 15 metų „Olifėjos“ finansines ataskaitas ir sukurti nepriklausomą komisiją veiklos auditui atlikti. Būtina įvertinti ir kainas, kuriomis buvo perkamos paslaugos iš „Olifėjos“ akcininkų fizinių asmenų valdomų bendrovių.

Sunku suvokti kaip dabartinė LTOK vadovybė ir prezidentė nematė ar nenorėjo matyti kas vyksta jos valdomoje bendrovėje. Dabartinė prezidentė LTOK aukščiausiuose valdymo organuose dirba jau 14 metų. Protu nesuvokiama situacija. LTOK veiksmus vertiname kaip aplaidumą, nekompetenciją arba kažkokį nerašytą, galimai netgi nusikalstamą susitarimą. Reikalausime atlikti nepriklausomą LTOK veiklos auditą.

Įžvelgiame ir LR Finansų ministerijos aplaidumą, kai išskirtines teises turinti bendrovė nevaldomai ir nekontroliuojamai gali elgtis su valstybės sporto šakų federacijoms ir sportininkams skirtais pinigais. LTOK be jokios kontrolės, be kriterijų, be detalių ataskaitų nariams naudojo valstybės skiriamus pinigus kaip savo. Svarbu ištirti, ar nebuvo pažeisti visuomenės ir Lietuvos sportininkų interesai.

Apie tai, kad LTOK veikloje netvarka įtarimai sklandė jau seniai, tačiau reali informacija apie bendrovės veiklą federacijoms nebuvo teikiama. Sporto šakų federacijoms informacija apie sporto pinigus buvo blokuojama.

Atskiro teisėsaugos institucijų tyrimo verta ir „Žalgirio“ draugija. Visos šios organizacijos valdytos sporto bazės išparceliuotos, o daugiamečiai vadovai puikuojasi Lietuvos milijonierių sąrašuose.

Dėl neskaidrumo, neaiškių finansinių lėšų naudojimo ir buvo įsteigta nauja Lietuvos olimpinių federacijų asociacija. Pirmas mūsų siekis – sporto finansavimo skaidrinimas ir atskaitomybės užtikrinimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)