Patikrino nosies tvirtumą

Pauliui Žimantui dar tik 18-a, bet amžiaus ir patirties persvara mažai kuo padėjo jo varžovams.

Penktadienį Budapešto ledo rūmuose pastarieji pasijuto tarsi krūtine atsirėmę į pneumatinį plaktuką.

Sunkiasvorio (per 90 kg) iš Naujosios Akmenės kumščiai tokie smarkūs, kad ne visiems konkurentams pavyko atsilaikyti bent iki pagrindinio dvikovos laiko pabaigos.

Vladimiro Silvaško auklėtinis nesutikdamas didesnio pasipriešinimo nužygiavo iki Europos jaunimo (iki 21-erių metų) čempionato finalo.

Tačiau paskutinė vakaro dvikova, turėjusi tapti desertu, nenusisekė. Ukrainietis Danila Vojevodkinas jau pačioje kovos pradžioje atliko neleistiną smūgį – kumščiu pataikė lietuviui į veidą.

Šis pasruvo krauju, laimei, išvengė nosies lūžio. Tačiau gydytojai rekomendavo nebetęsti akistatos, ir nugalėtoju buvo paskelbtas P. Žimantas.

Paulius Žimantas

„Gaila, kad priešininkas sugadino finalą. Dėl to šiek tiek nusivylėme, nuliūdome, kad mūsų sportininkas buvo traumuotas. Šiaip P. Žimanto kovos labai patiko, jis buvo visa galva pranašesnis už varžovus“, – DELFI sakė vienas Lietuvos jaunimo rinktinės trenerių Andrius Macijauskas.

Praėjusį pavasarį P. Žimantas tapo žemyno jaunių (iki 18 metų) čempionu. Jaunimo amžiaus grupėje jis startavo pirmą kartą ir iškovotą titulą galės ginti dar ne sykį.

Teisėjų nesudomino lietuvių akistata finale

Daug vilčių lietuviškai publikos daliai teikė ir svorio kategorijos iki 90 kg finalas, tačiau jos taip pat išsipildė ne visiškai.

Kaunietis Petras Rudžionis kovoje dėl aukso susitiko su vilniečiu Orestu Abazoriumi. Tautiečių grumtynės buvo atkaklios ir įdomios, bet teisėjai, regis, nenorėjo tempti į vakarą – jau po pagrindinio laiko jų sprendimu nugalėtoju paskelbtas P. Rudžionis.

Analogiškai baigėsi ir dviejų kovotojų tarpusavio akistata praėjusių Lietuvos jaunimo pirmenybių finale.

Trečią aukso medalį Lietuvai pridėjo kata (kovinių pozų demonstravimo) rungtyje triumfavusi Raminta Makackaitė.

Sidabrą be O. Abazoriaus dar pelnė Ieva Graikšaitė, Agnė Sabaliauskaitė, Ieva Budrytė, Laura Pikturnaitė ir Laurynas Vaičikauskas.

Bronza tenkinosi Raminta Makackaitė, Gerda Pekarskaitė, Dominikas Macukas, Julius Urbonas, Edvinas Kolmogorovas ir Edvinas Vaisietas.

Petras Rudžionis, Orestas Abazorius

Konkurentai atakuoja pozicijas

Kartu vyko ir Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionatas. Jauniausioje amžiaus grupėje lietuviai surinko po 3 visų spalvų medalius.

Nugalėtojais tapo Brigita Svinkūnaitė, Vakarė Bagdonaitė ir Artūras Kuzminskas, finaluose kovėsi Viktorija Zykaitė, Gabija Aleksandravičiūtė ir Edvardas Petrauskas, pusfinaliuose – Augustė Lankelytė, Maidas Tarvydas ir Tomas Kizelis.

Abiejose amžiaus grupėse startavo po 27 sportininkus iš Lietuvos.

Komandų įskaitoje, kurioje skaičiuojami abiejų grupių bendri pasiekimai, 24 medalius (6 aukso, 9 sidabro, 9 bronzos) pelnę Lietuvos atstovai užėmė trečią vietą.

Geriausiai sekėsi ukrainiečiams (8 aukso, 5 sidabro, 10 bronzos) ir varžybų šeimininkams vengrams (7 sidabro, 8 sidabro, 11 bronzos). Iš viso ant tatamio lipo 24 šalių kovotojai.

Įpratusiems dominuoti Senajame žemyne lietuviams trečia vieta – euforijos nekeliantis rezultatas.

„Šįkart geriau pasirodė jaunimo rinktinė. Jaunučių rezultatai anksčiau mus labiau lepindavo, o dabar truputį nusileidžiame Balkanų šalims, Gruzijai, Ukrainai. Gal dėl to, kad pietuose vaikai bręsta greičiau. Lietuvos čempionatuose konkurencija išlieka ne mažesnė nei anksčiau, bet matome, kad kitos šalys nesnaudžia, kvėpuoja į nugarą. Jų kovotojai stebina fiziniu pasiruošimu: smūgių jėga, ištverme. Spaudimas mums – stiprus“, – komentavo A. Macijauskas.

Čempionai atvyko ginti titulų

Šeštadienį dėl prestižinių titulų kausis suaugusieji. Lietuvos rinktinė į Budapeštą atvežė 16 pretendentų (5 vyrus ir 11 moterų) – daugiau nei bet kuri kita šalis.

Vyrų varžybose dalyvaus 44 sportininkai iš 18 valstybių, moterų turnyre startuos 36 kovotojos iš 16 šalių.

Prieš dvejus metus Sofijoje (Bulgarija) vykęs Europos čempionatas baigėsi lietuvių triumfu: nugalėtojais tapo Eventas Gužauskas ir Inga Mikštaitė. Abu jie Budapešte gins titulus.

Papildoma paskata dailiosios lyties kovotojoms bus aštuoni asmeniniai kelialapiai į kitų metų pasaulio čempionatą. Vyrų atranka vykdoma pagal šalių reitingą, Lietuva jau rezervavo sau penkis bilietus į Tokiją (Japonija).

Išvakarėse pirmą kartą surengtos eksperimentinės komandų kata rungties varžybos, kuriose šalims atstovavo po tris sportininkus. Lietuvai bronzą pelnė Diana Mačiūtė su savo auklėtiniais I. Graikšaite ir E. Kolmogorovu.

Inga Mikštaitė ir Eventas Gužauskas (pufasfoto.lt nuotr.)

Visos lietuvių kovos suaugusiųjų čempionate

Moterys

Pirmas ratas

Monika Ryžkovaitė – Karina Karklina (Latvija)

Rūta Brazdžionytė – Christine Buchholtz (Danija)

Skaistė Venckutė – Camille Haddouche (Prancūzija)

Šešioliktfinaliai

Nora Vaznelytė – Solmaz Zeynalli (Azerbaidžanas)

Rima Lisinskaitė – Kristina Hupian (Slovakija)

Brigita Gustaitytė – Anna Bojda (Lenkija)

Diana Balsytė – Sara Hagge (Švedija)

Inga Mikštaitė – Jeanette Johannessen (Norvegija)/Kristina Kojundžič (Kroatija)

Erika Rukšėnaitė – Marleen Gregusson (Norvegija)

Aneta Meškauskienė – Tamriko Kurašvili (Gruzija)

Erika Žeburtovič – Aiala Garcia (Ispanija)

Vyrai

Pirmas ratas

Edgardas Sečinskis – Nikita Baueris (Vokietija)

Eventas Gužauskas – Bjoernas Eirikas Orstadas (Norvegija)

Šešioliktfinaliai

Vytautas Cėpla – Andrasas Davidas (Vengrija)

Justinas Kvietka – Igoris Kotliarevskis (Ukraina)

Kęstutis Radvila – Aleksandras Tymetsas (Ukraina)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją