„Neturime mes naftos, aukso, metalo, naudingųjų iškasenų. Kuo mes galime garsinti šalį? Tik sportu. Rūta Meilutytė laimėjo – visas pasaulis apie ją kalbėjo. Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis – visas pasaulis juos žino.

Tai investuokime į tai, niekas šiaip neauga. Piktžolė ir ta neauga, jeigu jos nepalaistai“, – šie 2013 m. ištarti krepšinio trenerio Rimo Kurtinaičio žodžiai nugulė ne tik tuomečių dienraščių puslapiuose – juos bet kada galite rasti šalia dar daugiau nei 11 tūkst. kitų citatų svetainėje „olympicway.lt“.

„Olimpinis kelias“ – būtent taip pavadintas projektas, kurio tikslas – surinkti kaip įmanoma daugiau įdomių citatų, susijusių su sportu, visuomene arba knygomis.

Pradžia – asmeniniai užrašai

Projekto autorius Vidas Ivanauskas neslepia, kad sukurti tokį interneto tinklalapį jis svarstė jau seniai.

„Viskas prasidėjo nuo mano asmeninių užrašų. Skaitai knygą ar straipsnį, kažkas užkabina – pasižymi. Vėliau pradėjau sisteminti sukauptą medžiagą, išėjo visai neplona knygutė. Šiais laikais popierinis variantas nėra labai patrauklus vartotojui, todėl teko ieškoti kitokio būdo“, – pasakoja V. Ivanauskas.

Nors žodis „olimpinis“ daugumai asocijuojasi tik su sportu, „Olimpinio kelio“ įkūrėjas skuba prieštarauti.

„Visą šį projektą sieju su olimpizmo filosofija – į vieną dermę jungiamas švietimas, kultūra ir sportas. Imkime du didžiausius olimpinių žaidynių renginius – atidarymą ir uždarymą. Ar tai vien tik sportas? Būtent apie tai ir kalbama, kad patį sportą Lietuvoje suprantame gana siaurai. Nereikia siaurinti savo „Olimpinio kelio“ ir apsiriboti tik rezultato siekiu“, – įsitikinęs V. Ivanauskas.

Nori į platesnius vandenis

Projekto įkūrėjas ir vis dar vienintelis vykdytojas tikisi, kad ateityje „Olimpinis kelias“ taps tarptautiniu projektu. Jau dabar sukurtos dvi internetinės svetainės – „olympicway.lt“ ir „olypicway.net“. Būtent pastaroji turėtų tapti bendra visų šalių duomenų baze.

„Yra tokia idėja, kad kiekvienoje šalyje, kuri norėtų jungtis prie bendro kelio, startuotų po tokią svetainę. Sukauptos citatos būtų verčiamos į anglų kalbą ir sisteminamos bendroje tarptautinėje sistemoje. Taip visiems būtų labai paprasta ieškoti įdomių minčių, kad ir kokia kalba jos būtų parašytos, – savo planus dėsto V. Ivanauskas. – Bet viskas priklausys nuo to, kaip „Olimpinis kelias“ išsiplėtos Lietuvoje. Tik nuo mūsų šalies žmonių norų ir ambicijų priklausys, ar tai taps tarptautiniu reikalu.“

Tikisi palaikymo

V. Ivanauskas projektą ketina plėtoti ne vienas – tikisi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos palaikymo. „Olimpinio kelio“ autorius planuoja į pagalbą pasitelkti kalbų vertėjus, užsienio kalbų mokytojus, dėstytojus, studentus.

„Tai tikra, gyva mūsų šalies žmonių sukurta medžiaga, kurią norisi perduoti mokykloms, kad realiai iš jos būtų mokomasi. Tikrai įmanomos daugybė diskusijų, skaitant įvairių sportininkų citatas – kiek ten skirtingų nuomonių apie atstovavimą savo šaliai“, – pavyzdį pateikia V. Ivanauskas.

Tiesa, kol kas su olimpiečiais sportininkais bendradarbiavimo projekto autorius pradėti nespėjo. Pasak jo, tai tik dar vienas ateities planas.

„Kol kas „Olimpinis kelias“ tik prasidėjo. Galbūt sportininkai galėtų dalyvauti ugdomuosiuose renginiuose, pavyzdžiai, patys citatų autoriai atvyktų ir pasakotų apie save ir sportą. Minčių yra daug“, – neslepia V. Ivanauskas.

Įamžina išėjusiuosius

Dar viena „Olimpinio kelio“ misija – įamžinti ir anapilin iškeliavusių rašytojų, sportininkų ar visuomenės veikėjų mintis bei jas susisteminti.

„Imkime tuos pačius Rimą Girskį, Virginijų Dovidavičių, Aleksą Stanislovaitį, Leonidą Donskį... Niekada nežinai, kada tavo dienos baigsis. Žmogus miršta ir po savęs nieko nepalieka. Paėmus R. Girskio mintis, kol jis kovojo su liga. Ten tokie žodžiai, kad mokytis iš jų ir mokytis“, – teigia projekto autorius.

Pirmasis projekto puslapis „olympicway.net“ startavo dar birželį. Lietuviškoji portalo versija paleista rugpjūtį. Iki šiol yra sukaupta 11 650 citatų.

„Kol kas „Olimpinis kelias“ tik prasidėjo. Galbūt sportininkai galėtų dalyvauti ugdomuosiuose renginiuose, pavyzdžiai, patys citatų autoriai atvyktų ir pasakotų apie save ir sportą. Minčių yra daug“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją