Apdovanojimo iškilmės surengtos per pirmą sykį istorijoje vykusį TOK forumą „Olympism in Action“. Jis organizuotas trečiųjų jaunimo vasaros olimpinių žaidynių išvakarėse.

Spalio 8-9 d. Argentinos sostinėje vyks 133-ioji TOK sesija, kurios metu bus renkami nauji TOK nariai. Viena iš pretendentų į TOK narius yra ir D. Gudzinevičiūtė.

LTOK prezidentės kandidatūrą gauti apdovanojimą „Moteris ir sportas“ pasiūlė Europos olimpinių komitetų asociacija (EOK). D. Gudzinevičiūtė 2014 m. tapo šios organizacijos Lyčių lygybės komisijos vadove, be to, jau antrą kadenciją yra EOK Vykdomojo komiteto narė.

D. Gudzinevičiūtės vadovaujamas LTOK itin daug dėmesio skiria lyčių lygybei sporte, glaudžiai bendradarbiauja su Europos lyčių lygybės institutu. Bene svarbiausias lyčių lygybei sporte skirtas renginys Lietuvoje – pernai spalį Vilniuje vykęs pirmasis tarptautinis TOK forumas „Moterų lyderystės stiprinimas Europoje“. Jame lankėsi ir pasaulio olimpinio judėjimo vadovas Th. Bachas.

„Seniai įrodyta, kad produktyvesni yra tie kolektyvai, kuriuose išlaikomas vyrų ir moterų balansas. Abiejų lyčių atstovai, dirbdami kartu, vieni kitus labai gerai papildo, o ne stabdo ar užima vieni kitų vietas. Net Lietuvos mažųjų žaidynėse darželinukų komandose yra po lygiai berniukų ir mergaičių.

To link einame ir per kitas žaidynes, vadovaujamės rengdami Europos jaunimo olimpinį festivalį. Lyčių lygybė turėtų atsispindėti ir kalbant apie vadovaujamuosius postus. Štai LTOK Vykdomajame komitete dabar dirba penkios moterys“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

LTOK prezidentės nuomone, svarbiausia užtikrinti moterims lygias galimybes, o ne suteikti atitinkamas kvotas organizacijose. Mūsų šalyje vykstančiuose kursuose treneriams ir sporto administratoriams jau ne vienus metus moterys sudaro mažiausiai 40 proc. dalyvių.

Būtent tokios proporcijos nuo 2017 m. reikalauja TOK. „Mes tai įgyvendinome daug anksčiau be jokių reikalavimų. Šioje srityje dažnai esame žingsniu priekyje ir skatiname kitus olimpinius komitetus neatsilikti“, – tiegė D. Gudzinevičiūtė.

Kasmet teikiami šeši apdovanojimai „Moteris ir sportas“ – po vieną penkių žemynų atstovams ir vienas pasaulinis. Šį prizą gali gauti ne tik asmenys, bet ir organizacijos. Tarp laureatų yra buvę ir vyrų, aktyviai prisidedančių prie lyčių lygybės sporte propagavimo.

2013 m. Europai skirtas apdovanojimas „Moteris ir sportas“ įteiktas Lietuvos moksleivių ir studentų sporto centro direktorei Onai Babonienei. Diplomus „Moteris ir sportas“ yra gavusios ir kitos mūsų šalies atstovės: Birutė Kalėdienė, Angelė Rupšienė, Liucija Kalvaitienė, Roma Grinbergienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)