Šią vasarą Lietuvos ledo rinktinė liko be trenerių – su visais rinktinėse dirbusiais specialistais baigėsi sudaryti susitarimai, tad „Hockey Lietuva“ taryba, su naujuoju asociacijos prezidentu Dainiumi Zubrumi turėjo priimti nelengvą sprendimą dėl rinktinės vyriausiojo trenerio posto ateities.

„Pasibaigus susitarimui su treneriu, teko ieškoti žmogaus, kuris vadovautų rinktinei ateinančiais metais. Po praėjusio čempionato karjeras baigė ne vienas veteranas, tad rinktinei teks gerokai keistis. Buvo nuspręsta burti naują komandą bei pradėti naują rinktinės etapą, o į trenerio postą kviestis kitą specialistą, kuris į šalies ledo ritulio rinktinę įneštų naujų idėjų“, – situaciją komentavo D. Zubrus

Buvo nuspręsta, kad būtent D. Zubrus bendraus su potencialiais rinktinės strategais, o šis susitiko su penkiais kandidatais iš Baltarusijos, Suomijos, Šveicarijos ir Kanados. Susipažinęs su šiais treneriais bei jų siūlomomis vizijomis ir idėjomis, ilgametis NHL žaidėjas tarybai pristatė ir savo favoritą – Danielį Lacroix, kuris ir buvo vienbalsiai išrinktas naujuoju Lietuvos ledo ritulio rinktinės treneriu.

49-erių metų kanadietis pastaruosius aštuonis metus dirbo NHL lygos klubų trenerių štabuose, o keturis paskutinius sezonus, iš kurių paskutinis – praėjusiais metais, praleido Montrealio „Canadiens“ komandoje. Iš viso trenerio duoną NHL lygoje jis krimto 11 sezonų bei taip pat dirbo tokiuose klubuose kaip Niujorko „Islanders“, to paties miesto „Rangers“ ir Tampos Bėjaus „Lightning“.

Prieš persikeldamas dirbti į NHL, trenerio karjerą D. Lacroix pradėjo vienoje iš stipriausių Kanados jaunimo lygų – QMJHL, kur jis keturis sezonus dirbo trenerio asistentu bei pusmetį vyriausiuoju treneriu. Čia jam teko prisidėti prie daugybės ilgamečių NHL žaidėjų tobulėjimo, tarp kurių ir puikias karjeras šioje lygoje turintys Corey Crawfordas, Steve‘as Bernier, Bradas Marchandas, Jasonas Demersas ar Keithas Yandle‘as.

Prieš pradėdamas trenerio darbą D. Lacroix aukščiausią planetos ledo ritulio lygą buvo pasiekęs ir kaip žaidėjas, per septynerius metus NHL sužaisdamas daugiau nei 200 rungtynių.

Su naujuoju treneriu pasirašyta vienerių metų sutartis, kuriai pasibaigus abi pusės įvertins bendradarbiavimą ir spręs ar nori dirbti toliau. Pirmasis naujojo trenerio išbandymas Lietuvoje įvyks jau netrukus – lapkričio 8-11 dienomis jis debiutuos nacionalinės rinktinės trenerio poste „Baltic Cup“ turnyre Vilniuje, „Pramogų arenoje“, o visa informacija apie šį turnyrą bus paskelbta jau netrukus.

Naujasis treneris jau turi ir du asistentus – rinktinę puikiai pažįstančius lietuvius Šarūną Kuliešių ir Arūną Aleinikovą. Abu jie sutiko dirbti rinktinėje su naujuoju specialistu iš Kanados, o šis taip pat pritarė sprendimui pasiūlyti jiems pratęsti darbą šiose pareigose. Taip pat sutarta, kad pagrindinį asistentą darbui Lietuvoje rinksis pats D. Lacroix, o jis turėtų paaiškėti jau artimiausiomis dienomis. Artimiausiu metu rinktinės trenerių štabą gali papildyti ir dar vienas specialistas, kuris užimtų video analitiko pareigas.

Sprendimas pasikviesti D. Lacroix reiškia, jog nuo 2012 metų nacionalinės rinktinės trenerio postą užėmusiam vokiečiui Berndui Haakei bei jo asistentui George‘ui Kingstonui pasiūlymai pratęsti darbą šiose pareigose nebus pateikti.

Per pastaruosius šešis metus B. Haakė ne kartą įsirašė savo pavardę į Lietuvos ledo ritulio istorijos metraščius bei pelnytai užsitarnavo Lietuvos ledo ritulio rinktinės gerbėjų pasitikėjimą. Pagal rinktinės trenerio poste praleistus metus (6) ir iškovotas pergales pasaulio čempionatuose (18) jis nusileidžia tik Dmitrijui Medvedevui, o pagal su rinktine planetos pirmenybės surinktus taškus (54) jis mūsų šalies istorijoje neturi lygių. Negana to, B. Haakės treniruotos rinktinės net penkis kartus puošėsi medaliais, o praėjusį balandį Kaune prie keturių bronzos medalių jis pridėjo ir IB diviziono auksą.

Asociacija „Hockey Lietuva“ dėkoja B. Haakei už puikius metus dirbant rinktinėje bei už atsidavimą siekiant pakelti rinktinę bei šalies ledo ritulį į aukštesnį lygį. Asociacija viliasi, jog šilti santykiai su vokiečiu nenutrūks bei tikisi surasti sprendimą, kuriuo abi pusės galėtų pratęsti tolimesnį bendradarbiavimą. Bet kuriuo atveju – B. Haakė visada bus laukiamas svečias Lietuvoje, o jo metai dirbant rinktinėje visada išliks svarbia Lietuvos ledo ritulio istorijos dalimi.

Taip pat už ketverius metus Lietuvos rinktinės trenerio asistento pareigose „Hockey Lietuva“ norėtų padėkoti kanadiečiui G. Kingstonui, kurio neįkainojama patirtis, sunkus darbas ir patarimai rinktinės žaidėjams, pastaraisiais metais taip pat buvo svari Lietuvos ledo ritulininkų pergalių priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)