Iš 1988 metų Seulo vasaros olimpinių žaidynių lietuviai parsivežė net 15 medalių.

Nuo šių pergalių prabėgus trims dešimtmečiams buvo pagerbti du aukso medalius iškovojęs dviratininkas Gintautas Umaras, sidabrą laimėjęs disko metikas Romas Ubartas, specialiai iš JAV atvykusi lengvaatletė Laimutė Baikauskaitė, tapusi olimpine vicečempione. Jos Pietų Korėjoje pasiektas Lietuvos 1500 m bėgimo rekordas iki šiol nepagerintas.

„Kiekvienai kartai tam tikras likimas. Tai buvo laikai, kai po tais raudonais marškinėliais vilkėjau geltonus-žalius marškinėlius, jei kas matė vaizdo įrašą, – kalbėjo G. Umaras. – Žinoma, tai geras laikas jaunystėje ir smagu prisiminti. Gal kartais liūdna, bet atrandu vis kažką naujo su naująja karta, džiaugiuosi jų pasiekimais. Čia yra daugiausiai laimės“.


Šventėje turėjo dalyvauti ir krepšinio rinktinės lyderiai Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis. Šių legendų iš visos Lietuvos susirinkę moksleiviai – jaunieji sporto talentai neišvydo.

Tiesa, pastarieji savo renginį jau turėjo prieš daugiau nei savaitę. Paminėti jau trečiąjį istorinės pergalės jubiliejų rugsėjo 9 dieną į sporto barą „Stars and Legends“ Vilniuje sugužėjo šie legendinės krepšinio rinktinės žaidėjai: Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Arvydas Sabonis, Igoris Migliniekas, Sergejus Tarakanovas, Valerijus Tichonenka ir Aleksandras Volkovas.

Lygiai prieš 30 metų, 1988-tųjų rugsėjį, lietuvių kvarteto vedama SSRS rinktinė nukarūnavo olimpinės čempionės titulą gynusią JAV krepšinio komandą ir, finale įveikusi galingą tuometinės Jugoslavijos nacionalinę ekipą, iškovojo Seulo olimpiados aukso medalius.

Tokius susitikimus Seule triumfavę krepšininkai rengia kas dešimtmetį, tačiau šįkart nusprendė rinktis dažniau.

„Jau pavargome aptarinėti faktą – kaip čia nutiko, kad praėjo 30 metų. Jau 10 metų atrodė siaubingai ilgas laiko tarpas, paskui 20 metų, o dabar baisu net pagalvoti, kad viskas nutiko jau prieš 30 metų. Tačiau kai pamatau rinktinės vaikinus, man kyla jausmas, kad mes nė kiek nepasikeitėme“, – kalbėjo ukrainietis Aleksandras Volkovas, 1989 metais kartu su Šarūnu Marčiulioniu perplėšęs geležinę sovietų uždangą ir išvykęs žaisti į NBA.

Po to, kai renginyje Valdovų rūmuose dalyvavusiems olimpiečiams buvo įteikti atminimo medaliai, šie apdovanojo geriausiai 2017-2018 metų Lietuvos mokyklų žaidynėse pasirodžiusias komandas.

Susumavus skirtingų sporto rungčių taškus žaidynių nugalėtojai bendroje įskaitoje skelbiami dešimtyje kategorijų. Iš viso buvo apdovanota 30 mokyklų prizininkių iš skirtingų Lietuvos regionų.

Prizus įteikė Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

1988 metų Seulo olimpiadoje buvusios SSRS rinktinės sudėtyje nugalėtojais ir prizininkais tapę lietuviai:

SportininkasSporto šaka, rungtisMedalis
Gintautas UmarasTrekas, 4 km individ. pers. lenktynėsAuksas
Gintautas UmarasTrekas, 4 km komand. pers. lenktynėsAuksas
Artūras KasputisTrekas, 4 km komand. pers. lenktynėsAuksas
Arvydas JanonisFutbolasAuksas
Arminas NarbekovasFutbolasAuksas
Valdemaras ChomičiusKrepšinisAuksas
Rimas KurtinaitisKrepšinisAuksas
Šarūnas MarčiulionisKrepšinisAuksas
Arvydas SabonisKrepšinisAuksas
Valdemaras NovickisRankinisAuksas
Laimutė BaikauskaitėLengvoji atletika, 1500 mSidabras
Romas UbartasLengvoji atletika, diskasSidabras
Raimundas MažuolisPlaukimas, 4x100 m laisv. stiliumiSidabras
Laima ZilporytėDviračių sportas, 82 km grup. lenktynėsBronza
Vitalija TuomaitėKrepšinisBronza

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)