Vasarą – Išsipildžiusi slapta svajonė

Šią vasarą K. Teterevkova tapo 100 m plaukimo krūtine Europos jaunimo čempione, 200 m plaukimo krūtine distancijoje iškovojo trečią vietą bei pasiekė antrą geriausią laiką Lietuvos istorijoje. Geresnį rezultatą 200 m plaukimo krūtine rungtyje pernai Romoje yra pademonstravusi tik Rūta Meilutytė. 50 m plaukimo krūtine rungtyje liko 10 vietoje.

Važiuodama į varžybas ji tikėjosi iškovoti čempionės titulą, teigia turėjusi tokią svajonę, tačiau daug vilčių nepuoselėjo: „Tikrai nesitikėjau, galvojau, „ar aš taip galėjau“.“

Šis titulas tapo staigmena tiek jai pačiai, tiek treneriui Michailui Romanovskiui bei visai plaukimo bendruomenei.

Pastarasis mėnuo K. Teterevkovai buvo ganėtinai įtemptas: liepą sportininkė dalyvavo Europos jaunimo plaukimo čempionate, iškart po jo Lenkijoje buvo surengta treniruočių stovykla, o grįžusi iš jos po kelių dienų išvyko į Europos suaugusiųjų plaukimo čempionatą.

„Buvau pavargusi po Helsinkyje vykusio Europos jaunimo čempionato. Galbūt todėl prasčiau plaukiau ir suaugusiųjų čempionate. Tai buvo paskutinės sezono varžybos, todėl ir nuovargis labai didelis. Buvo dvi labai svarbios varžybos viena po kitos, tad jautėsi įtampa“, – atvirauja sportininkė.

Besivaržydama su J. Jefimova jautėsi „kieta“

Jaunoji plaukikė varžosi 50 m, 100 m ir 200 m plaukimo krūtine rungtyse, todėl yra vis dažniau lyginama su 100 m plaukimo krūtine olimpine čempione, Lietuvos „auksine žuvele“ vadinama R. Meilutyte.

Nors dabar ji yra įvardinama, kaip vienintelė plaukikė Lietuvoje, galinti rimtai pasipriešinti Rūtai, tačiau sportininkė tokių kalbų nesureikšmina: „Labai „faina“, bet rimtai to nepriimu. Visada galvoju, kad reikia plaukti savo ritmu nesitaikyti prie kito žmogaus.“

Europos suaugusiųjų čempionato 100 m plaukimo krūtine atrankos plaukimuose K. Teterevkova plaukė šalia dopingo skandalais pagarsėjusios Julijos Jefimovos – ji vartojant dopingą buvo pagauta du kartus: 2013 ir 2016 metais. Startuodama šalia sezono lyderės, jaunoji plaukikė teigė, kad tai leido pasijausti „kieta“ plaukike bei įgyti patirties varžantis su tokio lygio priešininkėms.

Sportininkė atvirauja, kad mintis, jog teks varžytis su suaugusiomis moterimis, gąsdino, kas kiek atsispindėjo ir rezultatuose – 100 m plaukime bendroje įskaitoje liko 28-a, 200 metrų plaukime krūtine ir 50 metrų plaukime krūtine liko 22. Europos jaunimo čempionate pasiektas 200 m plaukimo laikas būtų garantavęs vietą ir suaugusiųjų čempionato pusfinalyje.

„Labai bijojau blogai plaukti. Tie blogi rezultatai gal ir buvo iš baimės“, – teigia Lietuvos plaukimo viltis.

Be to, Europos suaugusiųjų čempionate K. Teterevkovos pasirodymą stebėjo daugybė žmonių tiek baseine, tiek prie televizoriaus ekranų. Anksčiau toks dėmesys plaukikę būtų išgąsdinęs: ji turėjo didelę varžybų baimę. Jos pašnekovei pavyko atsikratyti, kai treneris pasakė, kad vis tiek teks dalyvauti varžybose: „Todėl nusprendžiau pabandyti. Pabandžiau ir nieko blogo neatsitiko.“

Sulaukė kvietimo sportuoti JAV

Svarbaus palaikymo K. Teterevkova sulaukia ir namuose: jos tėtis – buvęs plaukikas. Pašnekovė džiaugiasi, kad su tėčiu gali pasikalbėti apie plaukimą, sulaukti iš jo patarimų, paskatinimų. Būtent jis ir nuvedė Kotryną į plaukimo treniruotes. Iš pradžių jas lankė Vilniuje esančiame Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, o vėliau pradėjo treniruotis pas buvusį tėčio trenerį M. Romanovskį.

Šiuo metu Vilniuje nėra treniruotėms tinkamo baseino, todėl plaukikams iš sostinės tenka važinėti į kitus miestus. K. Teterevkova pasakoja, kad nugriovus Lazdynų baseiną, rytais treniruojasi Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseine, o po pamokų važiuoja plaukti į Širvintas arba Elektrėnus.

Sportininkė apgailestauja, kad toks važinėjimas atima daug laiko, o ir patys baseinai nėra idealios būklės: „Širvintose – prastas baseinas: jame labai karšta, vanduo – taip pat karštas, nešvaru. O Elektrėnuose didesnis baseinas, ne taip karšta ir vanduo vėsesnis.“

Paklausta apie ateities planus, plaukikė teigia, kad konkrečių planų dar neturi. Nors K. Teterevkovai tik 16 metų, tačiau šiuo metu ji jau yra sulaukusi dviejų universitetų pakvietimų atvykti sportuoti į JAV, tačiau kol kas galimybės sportuoti užsienyje nesvarsto. Sekti R. Meilutytės pavyzdžiu ir išvykti sportuoti į užsienį jaunoji sportininkė nežada, nes, anot jos, palikusi savo trenerį ir artimuosius jaustųsi vieniša.