Jau ketvirtus metus iš eilės DELFI skelbia unikalų projektą „Lietuvos Įtakingiausiųjų sąrašas 2018“. Septynių skirtingų sričių apklausos parodys, kas iš tiesų turi didžiausią įtaką mūsų valstybėje, kieno nuomonė ir sprendimai labiausiai keičia visuomenės gyvenimą.

Rugpjūčio 29 dieną projektą vainikuos bendras Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašas, o prieš tai jūsų dėmesiui – sporto atstovų reitingas.

Stabilus reitingo lyderis

Pagal žurnalo „Reitingai“ atliktą elito apklausą, reitingo viršūnėje vėl įsitaisė Arvydas Sabonis. Jam pirmąją poziciją skyrė visų septynių elito sluoksnių atstovai, o bendroje sumoje olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas, dabar Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento pareigas jau antrą kadenciją užimantis A. Sabonis rinkimuose surinko 604 balus. Tai šiek tiek daugiau nei praėjusiais metais (597 balai).

„Džiaugiamės turėdami tokį žmogų. Krepšinio legenda, vienas įtakingiausių asmenų ne tik Lietuvoje, bet ir žinomas visame krepšinio pasaulyje“, – kalbėdamas apie A. Sabonį teigė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Jo darbai kalba už jį. Šalies krepšinio bendruomenei jis suteikė vienybę ir šalto proto, per pastaruosius kelerius metus nėra jokių skandalų. Arvydas neturi žodžių „ką reikėtų daryti“, o sako – darome. Žodžius „kaip reikėtų pasidžiaugti“ keičia „nėra kada džiaugtis, reikia daryti“.

Jis skiriasi nuo kitų, kurie džiaugiasi tuo, kas padaryta, bet pamiršta apie artimiausius darbus. Apmąstantis, nepriimantis skubotų sprendimų, viską pasveriantis, kaip sporte, taip ir čia jam svarbu pasiekti tikslą.

Manau, kad Arvydas tas pareigas federacijoje užima ir dirba ne dėl pripažinimo ar kokios įtakos. Lyginant su kitais sporto reitingo viršūnėje esančiais žmonėmis, jis viešoje erdvėje mažiausiai pastebimas. Patriotizmas, šeima, ramybė ir tikslo siekimas – tai būdinga A. Saboniui“, – taip apie šalies krepšinio legendą kalbėjo M. Špokas.

Arvydas – ne vienintelis Sabonių šeimos atstovas reitinge: elito ir visuomenės apklausos sąrašo antruose dešimtukuose – jo sūnus Domantas, kuris žaidžia Indianos „Pacers“ klube.

Pagal žurnalo „Reitingai“ atliktą elito apklausą D. Sabonis užima 18-ą vietą, visuomenės balsai jam lėmė 14-ą poziciją.

Lenkė olimpinius čempionus

Kauno „Žalgirį“ į Eurolygos finalo ketvertą atvedęs ir toliau Kaune dirbti liekantis Šarūnas Jasikevičius šoktelėjo į antrą vietą ir jį nuo A. Sabonio skyrė tik 13 balų (591). Pernai elito atstovų balsai jam buvo lėmę 5-ą poziciją.

Anot Kauno „Žalgirio“ klubo vadovo Pauliaus Motiejūno, tik laiko klausimas, kada ši šalies krepšinio legenda bus minėto reitingo viršūnėje.

„Per tuos kelis metus Šarūnas įskiepijo tikėjimą, kad galime nugalėti, laimėti prieš kur kas grėsmingiau atrodančius varžovus. Tai suteikia džiaugsmo visai šaliai. Patekimas į Eurolygos finalo ketvertą – ne tik miestui, bet ir visai Lietuvai didelis įvykis.

Šaras yra didelė to dalis, jis buria aplink save komandą, kuri tiki savo jėgomis. Š. Jasikevičius pastebimas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Jo dėka ir „Žalgirio“ vardas skamba vis garsiau. Viskas palaipsniui eina į priekį, tikiuosi, kad ateityje jis bus pirmas šiame reitinge“, – vylėsi „Žalgirio“ direktorius P. Motiejūnas.

„Kaune ir „Žalgiryje“ turiu pačias geriausias sąlygas tobulėti kaip treneris. Čia mano namai, mano gimtinė, su šeima čia jaučiamės gerbiami bei mylimi. Turime nuostabią „Žalgirio“ areną, idealią infrastruktūrą, puikiai komandą palaikančius aistruolius, todėl kartu su klubo vadovybe ir treneriais tęsime pradėtus darbus ir sieksime džiuginti Lietuvos krepšinio aistruolius kovingu bei geru žaidimu“, – apie sprendimą likti Kaune vasarą kalbėjo Š. Jasikevičius.

Po sėkmingo sezono savo akcijas stipriai pakėlęs Š. Jasikevičius aplenkė trečioje vietoje likusią olimpinę čempionę Rūtą Meilutytę, ketvirtoje pozicijoje liko kitas olimpinis čempionas, buvęs disko metikas Virgilijus Alekna, penketuką užbaigia Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, 2000-ųjų olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

Už šio penketuko išsirikiavo lenktynininkas, Dakaro ralio dalyvis Benediktas Vanagas, Toronto „Raptors“ aukštaūgis Jonas Valanačiūnas, tenisininkas Ričardas Berankis, šalies krepšinio specialistai, buvę rinktinės strategai Vladas Garastas ir Jonas Kazlauskas.

Antrąjį dešimtuką pradeda dabartinis krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis, į jį taip pat pateko buvęs ledo ritulininkas Dainius Zubrus, galiūnas Žydrūnas Savickas, olimpinė čempionė, šiuolaikinės penkiakovės atstovė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša, lengvaatletė Airinė Palšytė, buvęs krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, Indianos „Pacers“ aukštaūgis D. Sabonis, buvęs Kūno Kultūros ir Sporto departamento vadovas Edis Urbanavičius ir parolimpinis čempionas, Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Išsiskyrė nuomonės

Šiemet renkant tris pačius įtakingiausius sporto žmones Lietuvos gyventojų nuomonė išsiskyrė su elito balais.

Pagal „Spinter tyrimų“ atliktą reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą, pirmame trejete vietos neatsirado Š. Jasikevičiui, o čia po A. Sabonio antroje vietoje – V. Alekna, trečia – R. Meilutytė.

„Žalgirio“ strategas surinko 24,9 proc. balsų ir sąraše liko ketvirtas, o penketuką užbaigė D. Gudzinevičiūtė.

Antrame penketuke, sąrašo aštuntoje vietoje – buvęs krepšininkas, dabartinis Viniaus „Ryto“ krepšinio klubo sporto direktorius Linas Kleiza. Praėjusį sezoną pokyčius išgyvenęs sostinės klubas po dvejų metų pertraukos pateko į Lietuvos krepšinio lygos finalą, kuriame nusileido čempionų titulą apgynusiam „Žalgiriui“.

Apžvelgiant įtakingiausių sporto žmonių dešimtuką, antroje jo pusėje didelių staigmenų nėra – Lietuvos gyventojų nuomonė sutapo su elito balsais.

Šeštoje sąrašo vietoje – tenisininkas Ričardas Berankis, 7-oje pozicijoje – J. Valančiūnas, už L. Kleizos – devintas – ralio lenktynininkas B. Vanagas, dešimtas – galiūnas Ž. Savickas.

Tarp 70-ies apklausoje pateiktų pavardžių dominuoja „antrosios religijos“ atstovai – jų čia yra net 25.