Pirmą kartą gyvenime grumtis perplaukime S. Biliui prireikė, nes jis ir konkurentas iš Ukrainos Europos čempionato 50 m plaukimo laisvu stiliumi pusfinalyje užfiksavo identišką laiką (22,04 sek.). Ir pasidalino 8-9 vietas.

Futbole tokiu atveju būtų mušami 11 m baudiniai, tenise – žaidžiamas „tie-break'as“. O plaukikai išeičių iš pato situacijos turi ieškoti iš naujo įveikdami distanciją.

Pusfinalio pratęsimas tarp S. Bilio ir A. Govorovo buvo surengtas pasibaigus trečiadienio vakarinės sesijos programai.

„Pirmiausia krito į akį tuščios tribūnos – lūkuriavo tik lietuviai, ukrainiečiai ir dar keli užsilikę atsitiktiniai žiūrovai, – įspūdžius DELFI nupasakojo perplaukime anksčiau niekuomet nedalyvavęs Lietuvos sportininkas. – Ir apskritai atmosfera buvo labiau ne varžybų, o treniruotės. Tarsi su treniruočių partneriu lenktyniautumei norėdamas pasitikrinti jėgas.“

Ir „treniruotė“ tikrai pavyko – bent jau S. Biliui.

Antrą kartą jis nuotolį įveikė per 21,70 sek., ne tik 0,04 sek. pranokdamas ukrainietį, bet ir šimtąja sekundės dalimi pagerindamas jam pačiam nuo 2016-ųjų priklausiusį Lietuvos rekordą.

Ketvirtadienį – paskutinę pirmenybių dieną – S. Bilis tokio greičio nebeišvystė, bet lėtesni buvo ir jo konkrentai. Finale 21,97 sek. baseine sugaišęs lietuvis užėmė penktą vietą. O jeigu būtų dar bent keliomis šimtosiomis kilstelėjęs asmeninio rekordo kartelę, būtų užlipęs ir ant prizininkų podiumo.

Bet ir penkta pozicija – aukščiausia individualioje elitinių varžybų ilgame (50 m) baseine rungtyje per visą plaukiko karjerą.

„Treneris sakė, kad finale truputį labiau užsimaliau nei per perplaukimą. Ir pats jaučiau, kad distancijos pradžioje plaukiu ne taip, kaip turėčiau. Ėmiau taisytis, bet buvo per vėlu – tokiame trumpame nuotolyje ir viena klaida lemia. Bet kai kurie kiti plaukikai su finalo įtampa susitvarkė dar prasčiau. Dėl užimtos vietos esu labai patenkintas, žiūrint bendrai, tai bus gera patirtis kitam kartui“, – vertino sportininkas, dvigubai ilgesnėje distancijoje Galzge (Jungtinė Karalystė) užėmęs 12-ą vietą.

Naujas asmeninis rekordas dar svarbesnis S. Biliui, mat savo rezultatų kreivės jis nebuvo brėžęs į viršų nuo 2016-ųjų, kai netikėtai prasimušė į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių finalą, o vėliau iškovojo du medalius pasaulio čempionate trumpame (25 m) baseine.

Pernai Šiaurės Karolinos universitete studijavusį lietuvį užgulė mokslo rūpesčiai, šiemet iš vėžių išmušė priverstinis sugrįžimas į tėvynę iš JAV, kur jis nebegalėjo pasilikti dėl vizos problemų.

Nors padedamas trenerio Pauliaus Andrijausko panevėžietis Lietuvoje toliau ruošėsi 2020 metų Tokijo olimpinėms žaidynėms, dabar atvirauja, jog entuziazmo po kelių nesėkmingų sezonų buvo gerokai sumažėję.

„Šis rezultatas Glazge sugrąžino man motyvaciją. Noriu eiti į salę, dirbti, treniruotis. Dvejus metus mano rezultatai nebuvo gerinti, kai pagaliau pavyko, jaučiuosi labai gerai, matau perspektyvą. Net ir trijų ar keturių mėnesių produktyvaus darbo pakanka, kad plaukčiau greitai ir gerinčiau asmeninius rezultatus. O jei taip dirbęs būčiau visą sezoną, gal būtų dar geriau“, – svarstė atletas.

Prieš tai S. Bilis neslėpė, jog norėtų vėl išvažiuoti į JAV pirmai progai pasitaikius. Gal Europos pirmenybės jo požiūrį nukreipė kitu kampu?

„Nežinau, apie tai dar reikės galvoti. O visų pirma reikia kalbėtis su P. Andrijausku, nes be jo nieko nebus. Žiūrėsime“, – sakė S. Bilis.

Beje, ketvirtadienio vakarinėje plaukimų sesijoje jis vėl į baseiną nėrė du kartus. Ir vėl antrasis bandymas buvo sėkmingesnis.

Po 50 m finalo praėjus valandai S. Bilis su tautiečiais užėmė ketvirtą vietą vyrų kombinuotoje estafetėje 4x100 m.

Jei estafetėse būtų fiksuojami individualūs rekordai, S. Bilis savąjį būtų pagerinęs ir 100 m distancijoje, kadangi ją nuplaukė per 47,81 sek. – visa sekunde greičiau nei 2016 metais.

Primename, kad Lietuvos plaukimo rinktinė Glazge iškovojo du sidabro medalius – Europos vicečempionais tapo Danas Rapšys (200 m laisvu stiliumi) ir Rūta Meilutytė (100 m krūtine).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)