Paskutinį kartą Europos čempionato auksą disko metimo sektoriuje prieš 12 metų Geteburge iškovojo Lietuvos lengvosios atletikos legenda Virgilijus Alekna.

Lietuvos vėliavą pagriebęs A. Gudžius iškėlęs rankas apibėgo čempionišką ratą Olimpiniame stadione, dėkojo už palaikymą, tačiau susirinkę sirgaliai visas savo ovacijas skyrė Robertui Hartingui, atsisveikinančiam su didžiuoju sportu.

33 metų olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas atsisveikino su didžiuoju sportu Olimpiniame stadione, kur ir suspindo jo žvaigždė. Vokietis 2009 metais Berlyne savo spalvingą karjerą pradėjo tapdamas pasaulio čempionu ir perplėšdamas savo marškinėlius.

„Šiandien galime pakalbėti“, – šypsodamasis prabilo šviežiai iškeptas Europos čempionas, prasibrovęs pro žiniasklaidos atstovų minią.

– Išplėšėte auksą iš švedo rankų paskutiniu metimu. Ar daug kainavo jėgų susikaupti ir švystelėti įrankį 68,46 m? – DELFI paklausė A. Gudžių.

– Čia nėra kainos. Gavosi tik apdovanojimas už tą susikaupimą. Taip sunku buvo – karšta, drėgna po lietaus. Tvyro drėgmė kaip tropikuose. Sunku apibūdinti tą situaciją. Gal rytoj, kai apgalvosiu, viską sudėliosiu, bus lengviau. Dabar tiesiog daug emocijų kunkuliuoja ir sunku išreikšti.

– Kokios mintys buvo prieš paskutinį metimą?

– Ėjau va bank. Arba viskas, arba nieko. Ačiū Dievui, viskas gavosi gerai.

– Kėlėte į viršų rankas, ar jau žinojote, kad taip toli numesite?

– Tikėjausi, o ne žinojau. Kai pamatavo, dar labiau rankas iškėliau.

– Turite savo trofėjų kolekcijoje pasaulio ir Europos čempionatų aukso medalius. Ar jie „sveria“ vienodai?

– Jie „sveria“ labai panašiai, nes dauguma geriausių metikų yra europiečiai. Be to, daug metų olimpiniai, pasaulio čempionai ir prizininkai yra europiečiai. Visi medaliai sveria panašiai. Galbūt Lietuvai, kaip valstybei, vieni yra svarbesni, kiti ne tiek. Mums diskininkams Europos čempiono medalis vos ne tiek pat sveria, kiek olimpinis.

– Su didžiuoju sportu atsisveikino dvi disko metimo legendos – estas Gerdas Kanteris ir vokietis Robertas Hartingas. Stebėdavote gal anksčiau jų pasirodymus, mokėtės ir iš jų?

– Taip. Žinojau tas naujienas jau pernai. Tai natūralu. Jie aukštame lygyje baigė – metė 65 m. Jei varžytųsi ir kitais metais, tai važiuotų ir į pasaulio čempionatą. Natūralu, jų karta nueina, mūsų ateina. Jiems sudėtinga kovoti su jaunesne karta. Jie turi tokį laimėjimų bagažą, kad visi turi jiems lenktis ir atiduoti pagarbą už tai, ką padarė disko metimui, kaip išpopuliarino. Išeina disko metimo tėvai, o mes, vaikai, ateiname.

– Ar jau teko apkabinti artimuosius?

– Ne. Tarpas per didelis tarp tribūnų.

– Prizininkų pakyla Europos čempionate Berlyne tokia, kokios tikėjotės?

– Galbūt dėl austro nebuvau tikras. Galvojau Piotras Malachowskis ar Christophas Hartingas bus, bet jie nepateko į finalą. Ta lentelė kiek kitokia. Sakiau anksčiau, kad austras Lukas Weisshaidingeris yra kandidatas į medalius. Taip ir nutiko.

– Kokios varžybos dar laukia šį sezoną?

– Šį sezoną dar bus dvi varžybos – Deimantinės lygos finalas ir Žemynų taurė. Atsakomybė yra, rimtos varžybos, sezonas dar nesibaigė.

– Sveikinimai!

Disko metimo atrankoje A. Gudžius privertė savo gerbėjus pasinervinti. Jam vieno bandymo neužteko, kad žengtų į finalą. Lietuvis pirmuoju bandymu įrankį nusviedė 60,49 m, antrasis bandymas buvo neįskaitytas, ir tik trečiuoju jis kirto kvalifikacinę ribą – 64,30 m.

A. Gudžius asmeninį rekordą – 69,59 m – pasiekė šį sezoną Stokholme. Toliau už jį šį sezoną yra metęs tik jamaikietis Fedrickas Dacresas – 69,67 m.

TVARKARAŠTIS

Rugpjūčio 9 diena, ketvirtadienis

  • 10.30 Ieva Zarankaitė (disko metimas/atranka)
  • 13.30 Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas/atranka)
  • 20.45 Adrijus Glebauskas (šuoliai į aukštį/atranka)
  • 20.50 Agnė Šerkšnienė (400 m/pusfinaliai)
  • *21.22 Edis Matusevičius (ieties metimas/finalas)

Rugpjūčio 10 diena, penktadienis

  • 14.40 moterų estafetė 4x400 m (atranka)
  • *20.20 Airinė Palšytė (šuoliai į aukštį/finalas)
  • *21.25 Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas/finalas)
  • *22.20 Eglė Balčiūnaitė (800 m/finalas)
  • *22.50 Simas Bertašius (1500 m/finalas)

Rugpjūčio 11 diena, šeštadienis

  • 10.05 Brigita Virbalytė-Dimšienė, Živilė Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas)
  • *21.00 Adrijus Glebauskas (šuoliai į aukštį/finalas)
  • *21.20 Agnė Šerkšnienė, Modesta Morauskaitė, Eva Misiūnaitė (400 m/finalas)
  • *21.25 Ieva Zarankaitė (disko metimas/finalas)
  • *22.50 moterų estafetė 4x400 m (finalas)

Rugpjūčio 12 diena, sekmadienis

  • 10.05 Vaida Žūsinaitė, Milda Eimontė (maratonas)
  • 11.00 Remigijus Kančys, Ignas Brasevičius, Valdas Dopolskas, Mindaugas Viršilas (maratonas).
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)