Panevėžietis pernai baigė studijas Šiaurės Karolinos universitete ir susidūrė su rūpesčiais dėl savo statuso JAV – griežtos migracijos taisyklės privertė S. Bilį sukti ienas namo.

Sportininkas nieko nelaukęs pateikė paraišką JAV žaliai kortai, bet atsakymo turės laukti mažiausiai iki rugsėjo.

Tad šį sezoną jį treniruoja nebe Toddas DeSorbo, su kuriuo lietuvis per penkerius metus iškilo Šiaurės Amerikos studentų pirmenybėse (NCAA), nustebino visus 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir pelnė du medalius pasaulio čempionate trumpame baseine.

Į tėvynę sugrįžusiam S. Biliui treniruotėse talkina praėjusį sezoną Rūtą Meilutytę treniravęs Paulius Andrijauskas.

Gerinti savo „amerikietiško“ periodo rezultatų S. Biliui kol kas nepavyksta. Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančių Europos pirmenybių 100 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje jis pusfinalyje finišavo per 48,98 sek. ir užėmė 12-ą vietą. S. Biliui priklausantis Lietuvos rekordas yra 48,64 sek.

Trečiadienį perpus trumpesnio nuotolio atrankos varžybose Lietuvos atleto rezultatas buvo 15-as – 22,42 sek. (asmeninis ir Lietuvos rekordas – 21,71 sek.).

„100 m plaukiau gerai, rezultatas buvo aukščiausias per pastaruosius dvejus metus. O 50 m – nelabai, nesu patenkintas. Nežinau, kas blogai, reikia, kad treneris pasakytų, nes iš šono geriau matosi“, – po plaukimo komentavo S. Bilis, trečiadienį vakare, 19.04 val. Lietuvos laiku, tęsiantis pasirodymą pusfinalyje.

Jis neslepia noro sugrįžti į JAV ir ten ruoštis 2020 metų Tokijo olimpinėms žaidynėms, kadangi treniruočių sąlygos anapus Atlanto, S. Bilio žodžiais, nepalyginamos.

„Baseinų žymiai daugiau – vos ne po dešimt kiekviename mieste. O Vilniuje išvis nėra nė vieno. Sunku rasti, kur plaukti, reikia važiuoti į Klaipėdą tris valandas. Kaune buvo gerai, bet vasarą baseiną uždarė, nėra kur dėtis“, – apgailestavo plaukikas.

Kurį laiką jis derinosi prie savo kraštiečių Dano Rapšio ir Andriaus Šidlausko, bet nuolat dirbti kartu, pasak S. Bilio, sudėtinga, nes visi plaukia skirtingais stiliais ir nevienodus nuotolius, todėl ir treniruotės atitinkamai skiriasi.

Tiesa, bendradarbiavimu su P. Andrijausku plaukikas patenkintas.

„Gerai sutariame, jo metodika sutampa su mano lūkesčiais. Treniruotės tikrai nebūna lengvos – ne maudynės. Tiesiog man labiau patinka pajausti vandenį, o ne vien drožti. Reikia ne tik plaukti, bet ir plaukti protingai.

Nesakyčiau, kad šiemet mano pasiruošimas prastesnis nei anksčiau, jis tiesiog kitoks. Ko tikrai trūksta, tai įdirbio sezono pradžioje“, – vertino S. Bilis.

Nors jau atsisveikino su Šiaurės Karolinos universitetu, ryšys su jo plaukikų komandos treneriu T. DeSorbo nenutrūko. Ir Glazge buvęs auklėtinis gauna žinučių iš amerikiečio.

Anksčiau S. Bilis planavo baigęs mokslus niekur neišvažiuoti ir toliau dirbti su T. DeSorbo jau kaip profesionalas, bet viską sujaukė vizos problemos.

Dabar konkrečių planų plaukikas neturi – pirma reikia sulaukti žinių, kada išvis pavyks grįžti į JAV.

Tačiau savo seno kambario Amerikoje lietuvis vis dėlto neatsisakė. O jame ant sienos kabo technologijų ir visuomenės studijų diplomas, dėl kurio S. Bilis tiek vargo praėjusių metų pasaulio čempionate Budapešte (Vengrija).

Dėl akademinių skolų baigiamoji egzaminų sesija jam nusikėlė į vasarą, vieną egzaminą internetu sportininkas laikė ir dalyvaudamas planetos pirmenybėse.

„Buvo labai smagu atsiimti diplomą, užbaigti mokslus. Tik atšvęsti nepavyko, nes tuo metu ruošėmės varžyboms. Ar savąjį diplomą ketinu „įdarbinti“? Taip, tik kada nors vėliau, kai baigsis plaukimas. Šiuo metu laiko viskam neužteks“, – kalbėjo S. Bilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)