Metų pradžioje įsigaliojęs naujas sporto federacijų programų finansavimas, kurį rengė Kūno Kultūros ir sporto departamentas, privertė plaukimo federacijos atstovus mesti rimtas pajėgas į estafečių rungtis.

Po įsigaliojusios naujos sporto federacijų finansavimo tvarkos, estafečių „vertė“ skaičiuojant federacijos balus finansavimo sistemoje smarkiai išaugo.

Plaukimo federacijos vadovas Emilis Vaitkaitis teigė, kad 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių Rūtos Meilutytės ir Simono Bilio finalai nublanko prieš estafetės komandos užimtą 14-ą poziciją.

Mat skirstant valstybės lėšas sporto federacijoms ir skaičiuojant plaukikų taškus, estafetė leido balus padauginti iš keturių, nes joje – keturi plaukikai.

Plaukimo federacijos atstovai akimirksniu suprato estafečių naudą: net ir vidutiniai estafečių rezultatai finansavimo eilutėse turės kur kas didesnį svorį už plaukikų individualius startus.

Tad Europos pirmenybėse šiemet išvysime net keturias estafečių rungtis, kuriose varžysis Lietuvos plaukikai.

Mes jau nesame vieno žmogaus komanda. Nors nesinori sakyti, kad mes prieš tai buvome vienos plaukikės rinktinė. Tiesiog tas dėmesys, ažiotažas buvo sukoncentruotas tik į vieną žmogų.
Emilis Vaitkaitis

Šiuo metu rinktinės smogiamoji jėga stovyklauja Vengrijoje, ten tik nėra Giedriaus Titenio, kuris su treneriu stovyklavo Kroatijoje, bei jaunimo – Roko Juozelskio, Kotrynos Teterevkovos ir Povilo Strazdo, kurie po Senojo žemyno jaunimo pirmenybių stovyklavo Lenkijoje.

Apie mūsų rinktinės plaukikų pasiruošimą artėjančioms Senojo žemyno pirmenybėms mintimis su DELFI pasidalino Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis.

– Rūta Meilutytė čempionatą pradės pasirodymu 50 m laisvu stiliumi rungtyje, vėliau seks jai įprastos 50 m ir 100 m krūtine rungtys. Ar tai reiškia, kad Rūta iki Tokijo olimpinių žaidynių nesiblaškys, nebemėgins savo jėgų 200 m krūtine nuotolyje ir liks prie savo stipriausių rungčių?

– Kiek esame kalbėję, ji neapleis 200 m nuotolio. Šiam čempionatui pasiruošimas nebuvo toks vientisas, kokio norėjosi. Tą pačią dieną, kada numatytas ir 200 m startas Europos čempionate, vyks mums pakankamai svarbi estafetė, kurioje Rūta plauks laisvu stiliumi. Tiesiog reikėjo paaukoti 200 m rungtį.

Bet ji ateityje šios rungties neapleis.

– Sunku prisiminti, ar kada Lietuvos plaukikai svarbiose varžybose varžėsi net keturiose estafetėse. Ar galima teigti, kad plaukikus varžytis estafetėse verčia nauja sporto finansavimo sistema, kur galima pririnkti svarbių balų skaičiuojant kito sezono federacijos biudžetą?

– Iš esmės, taip. Esame atlikę naujos finansavimo sistemos analizę, kruopščiai išanalizavome, kiek, kokios rungtys, kokių taškelių atneša. Kadangi estafetėje dalyvauja keturi žmonės, vadinasi, tie taškai dauginasi iš keturių.

Paradoksas, kad Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių mūsiškių estafetės rezultatas, kurioje užėmėme 14-ą poziciją, atnešė daugiau taškų, nei kartu sudėjus finale plaukusių R. Meilutytės ir S. Bilio taškus.

Mūsų sportininkų pasiruošimas priklauso nuo finansų, o juos reikia uždirbti. Tad svarbios ne tik individualios pozicijos, bet ir estafečių rezultatai, kad surinktume kuo daugiau taškų, pagal kuriuos vėliau bus skirstomas finansavimas.

Emilis Vaitkaitis

– Galima teigti, kad tenkintų ir vidutiniai estafečių rezultatai?

– Tikrai kovosime, nevažiuojame turistauti. Turime pakankamai stiprias estafečių komandas, tiek 4 po 200 m, tiek 4 po 100 m. Varžysimės ir olimpinėje rungtyje – 4 po 100 mišrioje estafetėje.

Atranka į olimpines žaidynes startuos kitų metų pavasarį. Į olimpiadą paklius 12 komandų, kurios bus greičiausios pasaulio čempionate, taip pat dar keturios komandos paklius pagal rezultatus. Iš viso 16-a pasaulio greičiausių komandų.

Manau, estafetės yra labai gera išeitis tiems, kurie nepatektų individualiai į olimpiadą, tad jiems atsiveria šansas dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Reikia tikėtis, kad svarbiausią dieną aplinkybės bus palankios Danui. Atsakomybė ir įtampa nemaža, juk jis sezono lyderis ir jam reikės tą geriausią rezultatą pasiekti čia ir dabar.
Emilis Vaitkaitis

– Danas Rapšys – pasaulio reitingo lyderis 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje (1:45.12 min.). Pagal reitingą, arčiausias europietis – rusas Aleksandras Krasnychas (1:46.25 min.), už jo – britas Duncanas Scottas (1:46.30 min.). Panašu, kad galime sulaukti Dano triumfo?

– Tikrai nesumeluosiu, kad iš jo to tikimasi. Dano progresą lėmė kryptingas darbas, daug metų ėjome to link. Visada iš jo tikėjomės gerų rezultatų, tik ne visada aplinkybės leisdavo jam pasiekti savo piką.

Vienais metais turėjo problemų dėl nugaros, kažkada pasigavo infekciją. Tas jo sukauptas potencialas yra milžiniškas. Norisi nusispjauti per petį, kol kas viskas klostosi labai sklandžiai.

Reikia tikėtis, kad svarbiausią dieną aplinkybės bus palankios Danui. Atsakomybė ir įtampa nemaža, juk jis sezono lyderis ir jam reikės tą geriausią rezultatą pasiekti čia ir dabar. Į jį dedami lūkesčiai yra išties dideli, bet ir pats Danas turi dideles galimybes.

– Lyginant su situacija prieš keletą metų, Lietuvos plaukimo rinktinė nebėra vienos, ryškios lyderės komanda. Plaukimo gerbėjų akys ir didžiausi lūkesčiai nėra nukreipti tik į R. Meilutytės rezultatus ir sekundes, o yra ir D. Rapšys. Gal dėl to psichologiškai yra lengviau pačiai Rūtai?

– Vienareikšmiškai, taip. Mes jau nesame vieno žmogaus komanda. Nors nesinori sakyti, kad mes prieš tai buvome vienos plaukikės rinktinė. Tiesiog tas dėmesys, ažiotažas buvo sukoncentruotas tik į vieną žmogų.

Šiuo metu situacija kita. Gali iššauti ir Simonas Bilis, Giedrius Titenis, Andrius Šidlauskas, nekalbu apie D. Rapšį.

Tikrai nesame vieno žmogaus komanda.

Danas Rapšys

– Pernai Giedrius Titenis po blankokų startų pasaulio čempionate teigė, kad šiemet galėsime pasižiūrėti, ką duoda darbas su nauju treneriu.

– Ko jam netrūksta, tai motyvacijos ir pasitikėjimo savo jėgomis. Tai patyręs sportininkas, gal praėjęs sezonas nebuvo idealus rezultatų prasme. Jis tikrai žino, kad tolimesnė karjera labai priklauso nuo rezultatų šiame čempionate.

Giedrius užsibrėžęs aukštus tikslus, tačiau sunku prognozuoti, kaip jam pasiseks, kaip susiklostys startai.

– Nebuvo idealus pasiruošimas Simonui Biliui, kuris pavasarį grįžo iš JAV ir toliau treniravosi Lietuvoje, treniruočių stovyklose su kitais rinktinės lyderiais.

– Taip, nuo balandžio mėnesio jis yra Lietuvoje. Šiek tiek kartu ruošėsi su mūsų smogiamuoju branduoliu, su Danu Rapšiu, Andriumi Šidlausku, Deividu Margevičiumi. Jo ambicijos taip pat didelės, nors negalima sakyti, kad šis sezonas jam labai sklandus.

Buvo niuansų su Amerika, jis nebe studentas, tad nebegalėjo visavertiškai treniruotis su universiteto komanda, kilo problemų dėl vizos, buvo priverstas grįžti į Lietuvą į treniruotis. Bus tikrai įdomu įvertinti S. Bilio sportinę formą.

R. Meilutytė sulauks konkurencijos?

– Panašu, Europos jaunimo plaukimo čempionate žibėjusi Kotryna Teterevkova gali ateityje sudaryti smagią konkurenciją Rūtai Meilutytei?

– Ne tik ji, bet ir Agnė Šeleikaitė, kuri plaukia panašiu tempu kaip ir Kotryna. Jos abi dalyvaus jaunių olimpinėse žaidynėse Buenos Airėse.

Kotryna stebina gerąja prasme. Nesakyčiau, kad iškovoti aukso ir bronzos medaliai Senojo žemyno jaunimo pirmenybėse buvo didelis siurprizas. Ji ir pernai Europos jaunimo festivalyje liko greta apdovanojimų pakylos.

Stebina tai, kad tie rezultatai pasiekti gana prastomis treniruočių sąlygomis. Sezonas buvo ypač sudėtingas. Kotryna – vilnietė, dėl baseinų trūkumo ji buvo priversta važinėti į Šalčininkus, į Elektrėnus.

Kadangi turime R. Meilutytę, kuri be vargo įvykdo čempionatų A normatyvus, tad šioms jaunoms plaukikėms B normatyvo nebeužtenka, reikia siekti A normatyvų.

Rinktinėje – 11 plaukikų, du – Rokas Juozelskis ir Tomas Sungaila – yra iš praėjusio Europos jaunimo čempionato, Kotryna – iš šių metų jaunimo pirmenybių. Džiugu, kad trys jauni plaukikai papildo mūsų pagrindinę rinktinę. Jie gal nebus pajėgūs kovoti dėl finalų, dėl medalių, tačiau smagu, kad atsiranda tas papildymas. Bus ypač geras rezultatas, jei kaskart turėsime po porą perspektyvių plaukikų, kurie iš jaunimo čempionatų papildys mūsų rinktinę.

Be to, kadangi Kotryna yra antra mergina mūsų rinktinėje, turime galimybę dalyvauti mišrioje estafetėje. R. Meilutytė plauks laisvu stiliumi, Kotryna – krūtine. Kas plauks peteliške ir nugara, nuspręsime pagal situaciją čempionate, nes pasirinkimas vaikinų gretose yra didesnis.

– Gal prieš svarbiausius plaukikų startus juos konsultuos psichologas, ar treneriai užims jo poziciją?

– Psichologas už juos to darbo niekaip nepadarys. Šiemet bandėme tokią psichologinio pasiruošimo programą, dauguma sportininkų joje dalyvavo, bet viskas priklauso nuo pačių plaukikų.

Tai nėra vienos dienos, vieno pokalbio reikalas, prieš pat startą prie sportininko priėjęs psichologas stebuklų nepadarys, tai turi būti sistemingas darbas.

***

Europos plaukimo (50 m baseine) čempionatas vyks rugpjūčio 3-9 dienomis Glazge. Lietuvai atstovaus 11 plaukikų:

Moterys

Rūta Meilutytė – 50 m l. stiliumi, 50 m ir 100 m krūtine.

Kotryna Teterevkova – 50 m, 100 m, 200 m krūtine.

Vyrai:

Simonas Bilis – 50 m ir 100 m l. st.

Rokas Juozelskis – 200 m nugara.

Deividas Margevičius – 50 m, 100 m, 200 m peteliške.

Danas Rapšys – 200 m l. st., 200 m nugara, 100 m peteliške.

Andrius Šidlauskas – 50 m, 100 m, 200 m krūtine.

Gytis Stankevičius – 50 m, 100 m, 200 m nugara.

Povilas Strazdas – 100 m l. st., 200 m kompleksiniu būdu.

Tomas Sungaila – 50 m, 100 m, 200 m l. st.

Giedrius Titenis – 50 m, 100 m, 200 m krūtine.

Estafetė: vyrai – 4 x 100 m l. st., 4 x 200 m l. st., 4 x 100 m kompleksiniu būdu, 4 x 100 m mišri estafetė kompleksiniu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)