W. Banka sakė, kad spręsdama dabartinius iššūkius, įskaitant Rusijos dopingo skandalą, WADA turi glaudžiau suburti sporto federacijas ir vyriausybines agentūras.

Jis taip pat teisino savo planą dėl nepriklausomo fondo šalims, kuriose kovos su dopingu sistema silpna, paremti. Fondą finansuotų vyriausybės, sporto institucijos ir rėmėjai.

„Vienas labai svarbus dalykas yra glaudus suinteresuotų šalių bendradarbiavimas. Tik drauge galime padaryti WADA stipresnę“, – sakė buvęs sprinteris W. Banka.

Šiuo metu WADA vadovauja britas Craigas Reedie, buvęs sportininkas ir sporto administratorius. WADA politika į savo vadovus pakaitomis skirti žmones, turinčius patirties sporto arba politikos srityje, reiškia, kad W. Banka turi geras galimybes.

Į minimą postą taip pat pretenduoja ir neblogas galimybes laimėti turi Norvegijos konservatorių parlamentarė, Vaikų reikalų ir lygybės ministrė Linda Helleland.

Šiuo metu ji yra antra pagal rangą WADA pareigūnė. L. Helleland ir W. Banka kol kas yra vieninteliai kandidatai į Monrealyje įsikūrusio, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) inicijuoto fondo vadovus.

33 metų W. Banka Lenkijos vyriausybėje dirba nuo 2015 metų ir šiuo metu yra sporto ir turizmo ministras.

Jis ragina kitaip spręsti keblų dopingo Rusijoje klausimą. Rusijos valstybės remiama dopingo sistema buvo aprašyta kanadiečių teisininko Richardo McLareno ataskaitoje; kilus skandalui buvo suspenduota Rusijos kovos su dopingu agentūra (RUSADA).

Rusija atmetė R. McLareno ataskaitos išvadas, bet turi su jomis sutikti, kad WADA panaikintų sankcijas RUSADA.

W. Bankos nuomone, toks požiūris nuvedė prie aklavietės.

„Mums reikia ilgalaikio sprendinio Rusijai, nes atrodo, kad jau pasiekėme aklavietę“, – AFP sakė jis.

„Turime būti 100 proc. įsitikinę, kad Rusijos antidopingo sistema vėl patikima, dar prieš pradėdami galvoti apie RUSADA sugrąžinimą, – tvirtino jis. – Mums reikia sutarti dėl naujo sąlygų paketo RUSADA grąžinimui, veiksmingesnių, išmatuojamų ir objektyvių.“

Tačiau W. Banka sakė, kad pagrindinis jo rūpestis yra sukurti subalansuotą dopingo tikrinimo režimą viso pasaulio sporte.

„Mano prioritetas yra skatinti steigti daugiau WADA akredituotų laboratorijų visame pasaulyje, įskaitant Europą“, – sakė jis.

„Tai turėtų bendrai padidinti mėginių ėmimo apimtį ir sumažinti dopingo kontrolės kaštus“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)