Norint pakliūti tarp 24 stipriausių ekipų lietuviams reikės įveikti islandų barjerą. Artėjant šioms istorinėms rungtynėms pristatome keletą įdomių detalių apie mūsų nacionalinę komandą bei būsimus varžovus iš Islandijos.

Istorija. Prieš 27-erius metus Lietuvai atgavus nepriklausomybę pirmąsias draugiškas rungtynes lietuviai žaidė būtent su islandais. Tuomet mūsų šalį pirmieji pripažinę islandai pasikvietė sužaisti draugiškų rungtynių. Lietuvos rinktinė, treniruojama Antano Skarbaliaus, vienerias rungtynes laimėjo (22:20), o kitose nusileido 24:29.

Oficialūs susitikimai. Pirmosios Lietuvos ir Islandijos oficialios rungtynės mūsų šaliai asocijuojasi su skambiausiu laikotarpiu mūsų šalies rankinio istorijoje. 1997 metais Lietuvai vienintelį kartą kol kas žaidžiant pasaulio čempionate Lietuva ir Islandija susitiko grupės varžybose. Tuomet islandai lietuvius pranoko rezultatu 21:19 (10:8). Lietuviai tuomet pasaulio čempionate iškovojo 10 vietą, o islandai liko penkti.

Galimybės atsirevanšuoti islandams ilgai laukti nereikėjo. Prabėgus mažiau nei pusmečiui Lietuva ir Islandija toje pačioje grupėje grūmėsi dėl teisės patekti į Europos čempionatą. Nors Islandijoje lietuviai pralaimėjo 25:18, tačiau Kaune pergalę šventusi Lietuva (32:29) aplenkė islandus grupėje ir kartu su tuometine Jugoslavija pateko į Europos čempionatą Italijoje, o islandai liko už pirmenybių borto.

Tai buvo paskutiniai kartai kuomet Lietuvos ir Islandijos keliai susikirto oficialiose rungtynėse, tad birželio 8 dieną Vilniaus „Siemens" arenoje bus parašytas naujas svarbus puslapis ekipų istorijoje.

Islandų žvaigždė – treneris. Neabejotinai ryškiausia islandų nacionalinės rinktinė žvaigždė šiuo metu yra šios komandos vairininkas Godmunduras Godmundssonas. Po nesėkmės Europos čempionate islandai ėmėsi permainų ir prie rinktinės vairo vėl stojo į didžiausias pergales islandus atvedęs strategas. Su šios šalies rinktine treneris du kartus tapo olimpiniu vicečempionu bei Europos pirmenybėse iškovojo bronzos medaliu. Dar įspūdingesnę pergalę G. Godmundssonas pasiekė su Danijos nacionaline ekipa – 2016-aisiais metais Rio iškovotas auksas.

Svajonių komanda. Nors ir nedrąsiai, tačiau rankinio bendruomenę šią mūsų rinktinę jau krikštija svajonių komanda. Tiek aukščiausiame lygyje žaidžiančių rankininkų Lietuvos rinktinės sudėtyje nebuvo jau seniai. Jonas Truchanovičius kartu su „Montpellier" ekipa pateko į Čempionų
lygos finalinį ketvertą, o pats lietuvis yra vienas kertinių komandos žaidėjų. Aidenas Malašinskas yra „Motor" klubo, kuris taip pat žaidžia Čempionų lygoje, smegenys. Rolandas Bernatonis, Gerdas Babarskas, Giedrius Morkūnas ir kiti žaidžia elitiniuose Europos klubuose. Pagrindinė užduotis, laukianti vyriausiojo rinktinės trenerio Artūro Juškėno – nulipdyti iš jų pergalingą komandą.

Sirgaliai. Lietuvos sporto mėgėjai iš naujo atranda rankinį. Kurį laiką tuštėjusios tribūnos vėl sulaukia gausaus būrio žiūrovų. Mūsų rinktinės rungtynes Klaipėdoje Europos čempionato atrankoje su prancūzais gyvai stebėjo daugiau nei 2500 žiūrovų. Virš 2000 susirinko ir Vilniuje, kuomet sensacingai buvo nukalti norvegai. Šiose lemiamose ir istorinėse rungtynėse Lietuvos rankininkai tikisi dar gausesnio sirgalių palaikymo.

Kapitonas. Lietuvos rinktinė turi tikrą kapitoną. Gintaras Cibulskis Lietuvos rinktinėje yra viena charizmatiškiausių asmenybių, sugebanti aplink save suburti visą komandą. Jaunimą ir rinktinės veteranus jungiantis kapitonas vis dar naudingas ne tik rūbinėje. Didele fizine jėga pasižymintis milžinas, gavęs kamuolį ties 6 metrų linija, vis dar yra sunkiai sustabdoma jėga bet kuriam iš savo varžovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)