„Kaip ir baidarės, irklentės būna kelių rūšių: sportinės arba pramoginės. Su sportinėmis galima plaukti kur kas greičiau, tačiau joms reikia specialių įgūdžių.

Pagrindinis – mokėti laikyti lygsvarą. Pramoginės irklentės yra kiek lėtesnės, tačiau labai stabilios, tad su jomis labai lengva išmokti plaukti. Pakanka vos kelių minučių apsiprasti ant vandens“, – pasakoja prieš dešimtmetį į Lietuvą pirmąsias irklentes atvežęs „Kayak shop“ atstovas Karolis Valčiukas.

Irklenčių varžybos yra šių metų Olimpinės dienos naujovė, kuriose dalyviai plauks su pramoginėmis irklentėmis. Nors tokio tipo priemonei valdyti nereikia jokio išankstinio pasirengimo, pirmą kartą plaukiantiems padės instruktoriai, kurie parodys kaip tinkamai stovėti ant irklentės, kaip irtis, vairuoti.

Panevėžio centras bus ideali vieta Olimpinei dienai, o Senvagė – vandens rungtims. Tuo įsitikinęs už renginio organizavimą atsakingas Lietuvos olimpinio fondo direktorius Mantas Marcinkevičius. Pasak pašnekovo, Panevėžio centre vyks tiek plaukimo atvirame vandenyje, tiek irklenčių varžybos. Abiejų rungčių dalyviai varžysis 500 metrų distancijoje.

„Pasitarėme su irklenčių specialistais, kurie žino, kiek naujokams užtrunka apsiprasti su šiuo įrankiu. Todėl 500 metrų distancija – optimalus atstumas pasivaržyti. Jeigu kas nemoka, nedrįsta plaukti stovėdami, tai bus galima daryti atsiklaupus ar atsisėdus. Lyderiai turėtų užtrukti apie 5 minutes. Pradedantieji ar jaunieji dalyviai neužtruks daugiau nei 10 minučių“, – populiarėjantį sportą ragina išbandyti LOF direktorius.

M. Marcinkevičius pasakoja, kad idėja įtraukti irklentes kaip vieną iš 72 rungčių Olimpinėje dienoje kilo visiškai netikėtai.

„Įtraukti irklenčių lenktynes į renginio programą sugalvojau pamatęs vaizdo įrašą iš varžybų Slovėnijoje. Jas įdomu stebėti tiek per televizorių, tiek gyvai. Lietuvoje tokio tipo varžybų jau yra įvykusios. Norisi, kad Olimpinės dienos renginys būtų gyvas ir visos naujovės būtų įtrauktos“, – pasakoja M. Marcinkevičius, pridūręs, kad išbandęs irklentę liko sužavėtas.

Irklentė, irklenčių sportas

Naują Olimpinės dienos sporto šaką bus galima išbandyti ir su olimpiečiais. Vienas jų – Olimpinės dienos ambasadorius Danas Rapšys, kuris be savo stichijos – plaukimo – ypač mėgsta vandens motociklus. Atletas teigia, kad jeigu tarp įtemptų treniruočių stovyklų pavyks atvykti į Olimpinę dieną, būtinai sudalyvaus irklenčių rungtyje.

LTeam irklenčių varžybų čempionai bus įrašyti į Olimpinės dienos istoriją kaip pirmieji nugalėję tokio tipo varžybose. Laimėtojams atiteks Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, LTeam bei renginio partnerių įsteigti prizai.

Išbandyti irklentes bus galima ir nesivaržant. Irklenčių rungtis įtraukta į LTeam dalyvio pasą, už sėkmingą bandymą ant irklentės bus skiriami taškai. Juos renginio pabaigoje kiekvienas galės iškeisti į Olimpinės dienos prizus, suvenyrus ar medalius.

Judėti šventėje bus galima ne tik sporto aikštelėse, bet ir prie pagrindinės Panevėžio scenos miesto centre, kurią vakarop užims Radistai. LTeam pasas – nemokamas. Registruotis į varžybas ar rungtis bei gauti nemokamą bilietą į šventę – LTeam pasą – galima svetainėje www.lteam.lt/renginiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją