Taškai lenktynėse bus skirti už per atitinkamą laiką įveiktus ratus. Daugiausia taškų pelnys tie, kurie per 60 minučių sugebės įveikti daugiausia ratų. Papildomus taškus dalyviai galės pelnyti 15-os, 30-ies ir 45-ių minučių atkarpose, kurios bus, tarsi, tarpiniai finišai.

Debiutinį naujo formato lenktynių sezoną sudarys trys etapai. Pirmas jau liepos 2-ą dieną startuos Vilniuje, antras liepos 9-ą dieną vyks Marijampolėje, o rugpjūčio 6-ą dieną serija finišuos Alytuje.

„Šių lenktynių formatas visiškai naujas ir analogų neturintis nei Lietuvoje, nei pasaulyje. Nors kriteriumo lenktynių formatas labai populiarus už Atlanto, o Lietuvoje žengia tik pirmus žingsnius, tokios lenktynės nelabai atitolo nuo klasikinių dviračių sporto taisyklių.

Mes nusprendėme paieškoti naujo kampo, kuris būtų įdomus dalyviams, o svarbiausia patiktų lenktynių žiūrovams. Lenktynės bus vykdomos trumpoje nuo 1,3 iki 2,5 km uždaroje žiedinėje trasoje. Lenktynėms bus skirta valanda, per kurią dalyviai turės įveikti kuo daugiau ratų.

Tai, tarsi, kova be taisyklių. Tradiciškai ratu lenkiami dalyviai yra šalinami iš trasos, nes negalima trukdyti kitiems, ratu lenkiantiems varžovams. Negalima jiems „sėsti ant rato“ ir yra dar kiti panašus draudimai. „Hour Race“ lenktynėse visa tai yra leidžiama. Tai reiškia, kad net ratu lenkiamas lenktynių dalyvis toliau vienodomis sąlygomis varžosi su lenktynių lyderiais. Visų lenktynių metu lyderis bus matomas tik įveiktų ratų protokole, o trasoje visi bus lygūs.

Visa tai atveria naujų taktinių galimybių, kurios labiausiai turėtų išryškėti komandų įskaitoje. Komandai taškus pelnys keturi iš dešimties narių. Vadinasi, likę gali aukoti asmeninius rezultatus ir padėti savo komandos draugams ne tik grupės priekyje, bet atsilikus ratu padėti pasivyti grupę“, – apie naujas lenktynes pasakojo „Pro Cycling LT“ direktorius Deividas Vileniškis.

Lenktynės bus skirstomos į dvi dalis. Pirma dalis tai bus kvalifikacija, o antra – trijų dalių grupinės lenktynės. 150 dalyvių per kvalifikacijai skirtą laiką atsitiktine tvarka privalės įveikti vieną trasos ratą. Pagal kvalifikacijos rezultatus, visi kiti dalyviai bus suskirstyti į tris važiavimus grupinėms lenktynėms.

Po visų trijų važiavimų, susumavus visus taškus, paaiškės etapo nugalėtojai ir lenktynių lyderiai penkiose asmeninėse ir komandų įkaitoje. Be pagrindinės įskaitos, kurioje varžysis ir dėl geltonų lyderio marškinėlių kovos visi lenktynių dalyviai, žali marškinėliai atiteks aktyviausiam ir daugiausia papildomų taškų surinkusiam sportininkui. Pirmą kartą Lietuvoje dėl raudonų lyderės marškinėlių susigrums ir moterys. Taip pat atskirose įskaitose kovos jaunesni nei 19-os metų ir 40-ies ar daugiau metų sulaukę dviratininkai.

Lenktynėse gali dalyvauti tiek vyrai, tiek moterys nuo 14-os metų, o be tradicinių vyrų komandų „Hour Race“ lenktynėse gali startuoti ir mišrios komandos.

Išankstinė registracija Vilniaus etapui vyksta iki birželio 29-os dienos. Daugiau apie lenktynes galima sužinoti puslapyje hourrace.lt.