Apie 200 vaikų išmėgino savo jėgas trumpesniuose nuotoliuose, o nuo vidurdienio Saulėtekio alėjos gale į kovą stojo per 1000 vyrų ir moterų, pasiryžusių įveikti 20, 40 arba 60 km nuotolius.

Šalia Vilniaus Universiteto stadiono MTB mėgėjai į kovą stojo jau dešimtą kartą. Nors trasa per tiek metų beveik nekinta ir dalis dalyvių ją puikiai žino, tačiau netikėtumų visuomet būna. Šiemet sportininkams dvi paslaugas padarė oras: dalyviams buvo lengviau važiuoti, nes prieš porą dienų nulijęs stiprus lietus suplūkė smėlį, tačiau aukšta oro temperatūra tapo papildomu ištvermės išbandymu.

Ilgiausioje, trijų ratų distancijoje, beveik nuo pat varžybų pradžios atitrūko 10 sportininkų grupė. Joje buvo visi realiausi pretendentai į aukščiausias vietas – 2016 metų šios varžybų serijos ir pirmo 2017 metų etapo laimėtojas Eimantas Gudiškis, prieš metus Vilniuje nugalėjęs Šarūnas Pacevičius, nepraleidžiantis nė vienų varžybų Domas Manikas, prieš porą savaičių pasaulio MTB 24 valandų lenktynių čempionais tapę Elijus Čivilis ir Andrejus Dolgovas, jų komandos draugas Edgaras Kovaliovas ir kiti.

Po antro rato ši grupė beveik nesumažėjo, o ir paskutinio rato viduryje sportininkus skyrė tik sekundės dalys.

„Įkalnėje pamėginau pabėgti – ir man pavyko. Smagu nugalėti Vilniuje, kur iki šiol man Fortūna nesišypsojo. Daug treniruojuosi, gerai žinau trasą, tačiau pergalės iki šiol nepavykdavo pasiekti“, - po finišo džiaugėsi Eimantas Gudiškis.

Tai buvo jo antra pergalė iš eilės šį sezoną ir pirmoji – Vilniuje vykusiame etape per visą jo dalyvavimo MTB dviračių maratonų taurės varžybose istoriją. Nugalėtojo rezultatas – 2 val. 7 min. 19,5 sek. Tai 5 minutėmis greičiau nei 2016 metais.

„Eimantas truktelėjo į priekį, o man dar sutrukdė lėtesni, ratu lenkiami varžovai – paleidome jį į priekį, o pavyti jau nebepavyko“, - optimizmo neprarado antrą vietą antrame etape iš eilės užėmęs Domas Manikas. Jis nuo nugalėtojo atsiliko 11 sekundžių, o trečią vietą užėmusį Edgarą Kovaliovą aplenkė 1,19 sek.

Ilgosios trasos M30 amžiaus grupėje nugalėjo Tadas Malinauskas, aplenkęs Martyną Utkiną ir Andrejų Dolgovą, tarp M40 grupės sportininkų greičiausias buvo Ridas Karaška, M50 grupėje varžovus aplenkė Valdas Pipikas, o prieš metus Vilniuje nugalėjęs dviejų ratų distancijoje Aristidas Kelmelis šį kartą jau mynė 3 ratus. Jis buvo greičiausias M18 amžiaus grupėje – 2 val. 14 min. 4,01 sek.

Šių metų rugpjūtį Vilniuje vyks orientavimosi sporto kalnų dviračiais pasaulio čempionatas, tad pajėgiausiems mūsų šalies atstovams maratonų taurės etapas buvo gera treniruotė prieš artėjančias svarbiausias metų varžybas.

Ir nors orientacininkės važiuoja išties greitai, Silvijos Latožaitės ir šį kartą niekas nepavijo. Ji iškovojo antrą pergalę iš eilės 2017 m. sezone. 40 km „My Bike“ komandos dviratininkė įveikė per 1 val. 33 min. 10,84 sek.

„Dėkoju visiems varžovams vaikinams, kurie palaikė kompaniją ir leido važiuoti tikrai geru tempu. Vis dar jaučiu traumos pasekmes, todėl į plento varžybas šiemet turbūt nevažiuosiu, o MTB maratonų taurė man bus metų prioritetas“, - šypsojosi po finišo varžybų nugalėtoja.

Ji beveik 2 min. aplenkė pasaulio čempionatui besirengiančią orientacininkę Algirdą Zaliauskaitę, o trečią vietą ant garbės pakylos užėmė Tatjana Kaliakina.

Greičiausias merginas 40 km nuotolyje aplenkė tik keletas vyrų. Pirma vieta vyrų grupėje atiteko Pauliui Sprindžiui (1 val. 29 min. 50,24 sek.), antras finišavo Donatas Pilka, trečias – Paulius Paukštis.

M16 grupėje nugalėjo Edgaras Švėgžda (1 val. 31 min. 13,26 sek.), M60 – Leonidas Šliavas, o moterų W16 grupėje greičiausia buvo Kornelija Kertenytė, W18 įskaitoje pirmavo Eglė Rubaževičiūtė, W40 – Ramunė Arlauskienė.

Patys jauniausi ir vyriausi sportininkai varžėsi vieno rato distancijoje. 20 km M13 vaikinų įskaitoje pirmas įveikė Marius Lazdauskas (52 min. 2,42 sek.), kuris tik 0,2 sek. aplenkė Kostą Kardelį, o trečią vietą ant garbės pakylos užėmė Faustas Naruškevičius. W13 merginų grupėje pirmavo Lukrecija Daugirdaitė, aplenkusi Martą Navickaitę ir Viktoriją Kapancovą.

Tarp M70 grupės vyrų pirmas finišavo Petras Kiušas.

Trečias MTB dviračių maratonų taurės etapas liepos mėnesį vyks Panevėžyje.