Vardan sėkmingo starto ir sklandaus bėgimo reiktų atsisakyti eksperimentų, kaupti angliavandenius ir net apsilankyti pas gydytoją.

– Ką valgyti ir ko ne prieš varžybas?

– Kaip maitintis mėnesį prieš pusmaratonio ar maratono varžybas? Ogi kaip visada – laikantis sveikos mitybos principų. Vengti nesveiko maisto, gazuotų saldžių gėrimų, saldumynų ar itin riebių patiekalų. Alkoholiu taip pat nereikėtų piktnaudžiauti.

Artėjant varžyboms neverta leistis ir į egzotikos paieškas. Egzotiškus patiekalus, prie kurių Jūsų kūnas nėra pratęs atidėkite kitam kartui. Valgykite tai, prie ko esate pratę ir žinote, kad maistas kūnui nekels streso.

Kaip sukaupti energijos?

– Besirenkantiems pačia ilgiausias distancijas itin svarbu raumenyse ir kepenyse prikaupti pakankamai glikogeno. Kitaip sakant – angliavandenių. Kuo jų sukaupsime daugiau, tuo greičiau ir toliau galėsime nubėgti iki pasieksime „sieną“.

Juos kaupti pradėti reikėtų dar savaitę prieš startą. Bet kokie angliavandeniai čia netinka. Cukrus ir saldumynai nėra bėgikų draugas. Reiktų rinktis sudėtingesnius angliavandenius, kurių gausu makaronuose, bulvėse, juodoje duonoje. Jie kūne išsilaikys ilgiau.

Kuo dar svarbu pasirūpinti prieš bėgimą?

– Bėgant ilgus nuotolius itin svarbu, kad kūnui nepritrūktų įvairių vitaminų bei mineralų. Visgi varžybų metu jų sunaudosite kur kas daugiau, nei įprasta. Būtų puiku, savaitę ar mėnuo prieš varžybas atlikti kraujo tyrimą ir išsiaiškinti, kokių vitaminų organizmui trūksta, kurių atsargas reikėtų papildyti artėjančiam stresui.

Jei trūkumas žymus, jų atsargas galima pildyti ne tik renkantis juos iš vaisių ar daržovių, bet ir geriant multivitaminų papildus.

O kaip su skysčiais?

– Artėjant startui reikėtų apsirūpinti ir skysčių kūne atsargomis. Tik neperdozuokite. Didelis kiekis vandens gali „išplauti“ iš organizmo natrį ar kitus elektrolitus ir prasidėti hiponatremija.

O kaip keisti treniruotes?

– Atsisakykite ilgų ir varginančių bėgimų. Nesistenkite išbėgti ir visos savo pasirinktos distancijos. Paskutinę savaitę tiesiog skirkite mankštai ir poilsiui. Ypač paskutinėmis dienomis. Geriau ateikite birželio 9-10 d. į „Citadele Kauno maratonas EXPO“. Šeštadienį 16 valandą pasidalinsiu ir pačiais paskutiniais patarimais, dėl elgesio bėgimo metu.

Penktasis „Citadele Kauno maratonas“ bėgikus susipažinti su miestu kvies birželio 11 dieną. Sportininkai rungsis „Citadele“ maratono, „Avitela“ pusmaratonio, „SDG“ 10 km, „Impuls“ 5 km, „Agathum“ šeimų bėgimo 1,5 km distancijose. Visų dalyvių laukia išskirtiniai medaliai. Renginio metu paaiškės Lietuvos maratono čempionato nugalėtojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją