Puikiais rezultatais šį sezoną pradėjo disko metikas kaunietis A. Gudžius, kuris jau du kartus gerino savo asmeninį rekordą – per Kauno metikų pirmenybes diską nusviedė 67 m 38 cm, o praėjusį šeštadienį per Birštono kurorto taurės varžybas – 67 m 62 cm.

Ateinantį šeštadienį A. Gudžiaus laukia rimtas egzaminas tarptautinėse varžybose Halėje (Vokietija), kur dalyvaus stipriausi pasaulio disko metikai.

– Dar tik gegužė, sezono pradžia, ar nestebina tolimi Andriaus disko skrydžiai? – paklausėme sportininko trenerio, ketverių olimpinių žaidynių dalyvio, 1986 m. Europos čempionato bronzinio prizininko Vaclovo Kidyko.

– Tolimi metimai labai stebina, jis pasiekia fantastinius rezultatus. Kaip juokaudamas sakau, treneris turi dvejopą galvos skausmą: vieną - kai diskas toli neskrieja, o kitą – kai jis lekia ypač toli. Šį sezoną dalyvavo keturiose penkiose varžybose. Ispanijoje buvo nežmoniškai slidus sektorius, o per varžybas Lietuvoje - šalta. Prieš Lietuvos žiemos metimų pirmenybes Palangoje per pratybas Kaune, esant 6 laipsnių šilumai, jis be jokio vėjo diską nusviedė 70 m 12 cm. Tai – nežmoniškai toli. Andrius jau praėjusių metų lapkričio mėnesį per treniruočių stovyklą diską metė 68 m.
Per visas treniruotes iki gegužės mėnesio jis iš stadiono neišeina, nenumetęs disko apie 69 m.

– Tačiau vienas dalykas diską toli sviesti per treniruotes, o visai kas kita – per varžybas.

–Be abejo. Tikrai ne tas pats diską mėtyti čiulbant paukščiukams ir kai sektoriuje susirenka rimti vyrai. Praėjusį šeštadienį per Birštono kurorto taurės varžybas, pučiant kairiam nepalankiam vėjui, jis vėl pagerino savo asmeninį rekordą. Iš vakaro Andrius darė mankštą su 315 kg svoriu. Mokinys labai stiprus, lankstus jo sprogstamasi greitis, o svarbiausia – turi neapsakomai gerą kompiuterį galvoje. Seniai sukinėjuosi pasaulio disko metime, neįsivaizduoju, ar pasaulyje buvo, yra kitas toks metikas kaip Andrius.

Vaclovas Kidykas

– Praėjusį šeštadienį Šanchajuje vyko Deimantinės lygos varžybos, kodėl jose nedalyvavo Andrius?

– Andriui sakiau, jog jis važiuotų, Deimantinėje lygoje reikia taškų. Tačiau reikalinga viza, sunki kelionė, ir Andrius priėmė labai protingą sprendimą ten neskristi. Į varžybas buvo pakviesti 8 moterys ir 8 vyrai disko metikai. Jie visi rungtyniavo tuo pačiu metu viename sektoriuje.

Disko metikai nepasiekė gerų rezultatų. Toliausiai numetė belgas Philipas Milanovas - 64 m 98 cm. Andriui 65 m jau nebereikia mesti, jam reikia padaryti tik labai lengvą apsisukimą. O 65 m – ypač aukštas rezultatas.

Dabar Andriaus asmeninis rekordas – ketvirtas per visą Lietuvos disko metimo istoriją po Virgilijaus Aleknos, Romo Ubarto ir Vaclovo Kidyko.

– Ar Andrius dalyvaus Lietuvos lengvosios atletikos federacijos taurės varžybose birželio 2-3 d. Kaune?

– Taip, dalyvaus. Jeigu per varžybas papūs dešinys vėjas, tai tikrai bus pagerinti ir mano (68 m 44 cm), ir Romo Ubarto (70 m 8 cm) asmeniniai rekordai. Ir nematau jokio stebuklo. Sakyčiau, Dievas Andrių kūrė ne kažkam, o, ko gero, disko metimui.

Kodėl mes vis kalbame apie vėją. Iki šiol per varžybas neturėjome normalių sąlygų. Tarkime, vokietis Jürgenas Schultas 1986-aisiais karštu orą diską metė 68 m, o kai užėjo debesis ir papūtė vėjas - pasiekė pasaulio rekordą (74 m 8 cm), kuris nėra pagerintas iki šiol.

Vėjas disko metimui vaidina ypatingą vaidmenį. Andrius savo fantastinius rezultatus pasiekia be jokio vėjo ir esant nepalankioms oro sąlygoms.

Tačiau viliuosi, kad sulauksime ir palankių sąlygų. Estas Gerdas Kanteris važinėjo po visą Ameriką ir ieškojo vėjo, jog galėtų pagerinti pasaulio rekordą.