Pastaraisiais metais atsiradusios naujos kūno tobulinimo kategorijos, tokios kaip bikinio ir kūno fitnesas, vyrų figūra, moterų „Fit model“, „Wellness“, ne tik stumia tradicinį kultūrizmą į šalį, bet ir sparčiai populiarėja.

Atsiradusi trintis tarp senosios kultūrizmo mokyklos ir naujų kategorijų atstovų iš sporto salių persimeta į varžybų scenos užkulisius ir net socialinius tinklus.

„Vyksta kartų karai. Senoji kultūrizmo mokykla nėra patenkinta, kad stumiama nuo scenos. Jos atstovų mažėja, nes tai darosi nepopuliaru, galbūt nesveika ir kai kam negražu. Viskas natūraliai keičiasi pagal mados, sveikatingumo tendencijas, technologijų kaitą. Tai labai aiškiai nusako, kas bus ateityje“, – pasakojo R. Marcinkutė.

Kūno fitneso atstovė tvirtina, kad trintis jaučiasi labiausiai užkulisiuose: „Įsivaizduokite, kad visus kambarius ir vietas užima bikinio merginos ir vyrukai, kurių gal koks 50, o koks kultūristas turi sėdėti kampe. Dėl to yra aršiai besireiškiančių ir socialiniuose tinkluose.“

Lietuvos kultūrizmo, fitneso ir bikinio čempionatas

Europos fitneso čempionas, „Arnold classic“ turnyro nugalėtojas, asmeninis treneris Paulius Ratkevičius DELFI tikino, kad tolerantiški ir blaiviai mąstantys kultūristai niekada nesipyksta su figūros atstovais dėl populiarumo ar kitų dalykų, nes tai yra skirtingos kategorijos ir vienam su kitu varžytis nereikia.

„Tačiau žinau, kad ne visi yra tokie tolerantiški – kai kurie kultūristai atsiliepia neigiamai. Manau, tai laiko klausimas, kada visi puikiai sutars, nes sėdim toje pačioje valtyje“, – sakė jis.

Anot P. Ratkevičiaus, veikiausiai kultūristai griežia dantį ant figūros atstovų dėl to, kad gauti to paties lygio apdovanojimą jiems yra gerokai sunkiau.

„Puikius genetinius duomenis turintis vaikinas praleidęs pora metų sporto salėje gali tapti figūros Europos čempionu. Ir tai yra realūs faktai, pats pažįstu asmeniškai tokių. Kultūrizme viskas kitaip. Ten metai iš metų reikia auginti raumenyną. Dažnai jiems reikia suvalgyti gerokai daugiau maisto, negu jie turi apetito. Darbas žymiai sunkesnis, jei nori tapti čempionu“, – aiškino jis.

Kūno kultas Lietuvoje aukštumose

„Kultūristai turėtų keisti požiūrį, prisitaikyti, o ne sėdėti rūsyje ir pykti ant tų, kurie ateina į varžybas, – kvietė R. Marcinkutė. – Bėgant laikui supranti, kad visi lygiai taip pat sportuoja, aria salėje, atiduoda finansus. Aš pati į bikinį nepereisiu, nes mano kūnas ne tam sutvertas, bet ruošiu bikinio kategorijos atstoves. Bent jau čia persikvalifikavau.“

#athens #greek #diamondcup💎 #bodyfitness #winner #onthestage #feelinghappy #iwalking #bikini #saleylasuits #saleyla

A post shared by Renata Marcinkute (@renatamarcin) on Dec 6, 2016 at 9:50am PST

P. Ratkevičius džiaugėsi, kad kultūrizmo ir kūno rengybos sportas užkariauja vis daugiau žmonių širdžių: „Jaunimas ir vyresni masiškai renkasi sporto sales, nori atrodyti ir jaustis gerai, tad sportuoja tikrai negailėdami jėgų. Sporto klubų per pastaruosius penkerius metus labai padaugėjo. Galima sakyti, kūno kultas Lietuvoje yra aukštumose“.

Pagrindinė kūno grožio madų diktatorė – Amerika. Iš jos vyraujančias tendencijas perima ir Europa. Paplūdimio stiliaus mergina arba bikinio kategorija Lietuvoje muša rekordus.

„Tai pasportavusi panelė gražiais sėdmenimis, plokščiu pilvu, sveikai atrodanti, neperdžiūvusi. Į asmeninius trenerius besikreipiančios merginos dažniausiai rodo tokių nuotraukas ir nori taip atrodyti. Joms vis dar lieka pagrindinė problema – stangrus užpakaliukas. Vyrų figūros pagrindinis akcentas – pilvo presas. Čia nesistengiama pumpuoti raumenis, daug svarbiau estetinė išvaizda“, – pasakojo R. Marcinkutė.

P. Ratkevičiaus nuomone, plačiajai auditorijai naujos kategorijos yra gražiausios akiai ir kelia susidomėjimą šiuo sportu. „O kultūrizmo atstovų turėjome, turime ir turėsime. Man visuomet įdomu nuėjus į varžybas stebėti sunkiasvorių pasirodymus. Jie nepalieka abejingų. Galbūt vieniems tai gražu, kitiems negražu, tačiau faktas – atrodo įspūdingai“, – tvirtino jis.

Kultūrizmas įgauna antrą kvėpavimą

Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos rinktinės vyriausiasis treneris Rinaldas Česnaitis nesistebėjo, kad atsiradusios naujos kategorijos sparčiai gausėja.

„Kultūrizmas daug kam sunkiai prieinamas, o čia einama į masiškumą – lengviau pasiekti. Aišku, darbo reikia įdėti daug, bet lygiuojasi į minią, kad išpopuliarėtų, nebūtų uždaras ratas, – komentavo jis. – Tarptautinė federacija veržiasi į olimpines žaidynes. Vyrų klasikinis kultūrizmas, vyrų figūra ir moterų bikinis – šios kategorijos mėgins patekti į olimpinį judėjimą“.

Kokie privalumai? „Naujos kategorijos prieinamos miniai, žmonės daug sportuoja, vienas pigesnių sportų, nereikia didelių raumenų, stengiasi pritraukti žmones gyventi sveikai“, – aiškino R. Česnaitis.

Vis dėlto treneris patikino, kad kultūrizmas niekada nepražus: „Kultūrizmas – medis, o fitneso arba kūno rengybos kategorijos – to medžio šakos. Entuziastų visuomet bus, o esamų sportininkų lygis tikrai aukštas. Ant scenos visiems užteks vietos. Džiugu, kad šis sportas populiarėja ir įgauna antrą kvėpavimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)