Rinktinės dydžiu prilygsta tik lenkai

Greta šalies sostinės Kopenhagos esančią Roskildę labiausiai garsina kasmetiniai muzikos festivaliai.

Tačiau ateinantį savaitgalį 50 tūkst. gyventojų turintį Danijos miestą užplūs ne roko gerbėjai, o baltais kimono vilkintys karatė meistrai.

25 valstybių kovotojai grumsis suaugusiųjų ir jaunių (iki 18 metų) Europos pirmenybėse, o Lietuvos delegacija tradiciškai bus viena gausiausių.

Į Daniją keliaus 41 sportininkas – tiek pat jų turėtų atsiųsti ir Lenkija. Tik lietuviai ir lenkai turės po du kovotojus kiekvienoje iš aštuonių suaugusiųjų svorio kategorijų bei kata (kovos pozų demonstravimo) varžybose.

Jei pietiniai kaimynai surinko visus pajėgiausius savo karatė meistrus, Lietuvos moterų komanda liko be lyderės – daugkartinė Europos čempionė I. Mikštaitė tebesigydo žiemą patirtą traumą. Ta pati priežastis priverstiniam poilsiui pasmerkė sunkiasvorį A. Klibavičių.

„Su nerimu skaičiavome dienas iki čempionato – pirmą kartą tokie stiprūs kovotojai iškrito pačiu nedėkingiausiu metu. Laimei, daugiau netekčių neturime“, – DELFI sakė vienas rinktinės trenerių Ričardas Poška.

Nepaisant praradimų, Lietuvos komandoje, pasak trenerio, vis tiek dominuoja patirtis.

„Šilto ir šalto matę kovotojai apgynė savo pozicijas rinktinėje“, – pastebėjo specialistas iš Kauno.

Vis dėlto naujas veidas komandoje bus. Vasarį vykusiame Lietuvos čempionate, pagal kurio rezultatus buvo dalinamos vietos lėktuve į Daniją, didžiausią staigmeną pateikė 18-metė Monika Ryžkovaitė.

Nežino autoritetų

Klaipėdietė ant suaugusiųjų tatamio prisistatė svorio kategorijos iki 70 kg finale netikėtai įveikdama rinktinės senbuvę Norą Vaznelytę.

Dar labiau nei pati pergalė žiūrovams tada įsiminė garsios ir per kraštus trykštančios naujokės emocijos – M. Ryžkovaitė iškart pademonstravo nepaisysianti jokių autoritetų. O po kovos užsimojo dar plačiau.

„Norėčiau čia nesustoti, toliau eiti į priekį, debiutuoti pasaulio čempionate. Bandysiu tai padaryti jau šiais metais – kuo anksčiau pradėsi, tuo geriau“, – DELFI tuomet pareiškė Luko Kubiliaus auklėtinė.

Tam, kad M. Ryžkovaitės noras virstų tikrove, reikia nei daug, nei mažai: triumfuoti Roskildėje.

Tik Europos čempionai pelnys kelialapius į vasarą Kazachstane vyksiančias pasaulio pirmenybes. Tad debiutantė jau prieš pirmą šuolį iškėlė kartelę į maksimalų aukštį.

„Ji dar net nežino, kur brenda“, – šyptelėjo R. Poška.

Bet treneris, kurio auklėtinė N. Vaznelytė turėjo užleisti kelią konkurentei, tik palaiko tokį jaunatvišką įkarštį ir linki panašaus ryžto kitiems tautiečiams.

„Ji labai to nori ir yra labai veržli. O ambicijos kiekvienam kovotojui yra reikalingos. Jaustis drąsiam ir užtikrintam yra geriau nei nuvertinti save“, – sakė R. Poška.

Dalis Lietuvos kovotojų – pavyzdžiui, I. Mikštaitė, N. Vaznelytė, Gabija Gudeliauskaitė ar Eventas Gužauskas – jau turi kišenėje bilietus į Astaną, kur liepos 1-2 d. bus surengtas planetos čempionatas.

Kitiems varžybos Danijoje bus paskutinė proga juos įsigyti.

R. Poškos nuomone, pasirodymas Roskildėje turės nemažą įtaką ir sportininkų perspektyvoms svarbiausiame metų renginyje.

„Tie, kas laimės Europoje, įgaus labai gerą psichologinį pagreitį prieš pasaulio čempionatą ir jame tikrai pretenduos į prizininkų pakylą“, – neabejoja treneris.

Vidmantas Poškaitis, Ričardas Poška ir Gabija Gudeliauskaitė

Jo manymu, lietuviai pajėgūs iš Danijos parsivežti keturis aukso medalius: po du iš moterų ir vyrų varžybų.

Kita vertus, kitos rinktinės turi priešingų planų. Čempionatas turėtų būti itin konkurencingas, kadangi dalyvauti jame užsiregistravo visos ryškiausios žemyno kiokušin karatė žvaigždės: trūks tik jau minėtos I. Mikštaitės ir pasaulio čempionės iš Vengrijos Csenge Szepesi.

„Galimybių laimėti keturis aukso apdovanojimus yra, bet bus nelengva. Visiems šis čempionatas bus labai svarbus, visi labai stengsis“, – įsitikinęs R. Poška.

Į Roskildę lietuviai iškeliaus penktadienį.

Šeštadienį medalius dalinsis jauniai bei kata rungties dalyviai, o suaugusiųjų kumitė varžybos laukia sekmadienį.

Lietuvos suaugusiųjų rinktinės sudėtis

Moterys:

Iki 50 kg: Erika Žeburtovič, Daiva Kriščiūnienė;

Iki 55 kg: Rita Pivoriūnaitė, Diana Mačiūtė;

Iki 60 kg: Rūta Brazdžionytė, Gabija Gudeliauskaitė;

Per 60 kg: Diana Balsytė, Monika Ryžkovaitė;

Kata: Rita Pivoriūnaitė, Diana Mačiūtė.

Vyrai:

Iki 65 kg: Jonas Eimontas, Romualdas Auga;

Iki 75 kg: Domas Sutkus, Andrius Miseckas;

Iki 85 kg: Valdemaras Gudauskas, Vytautas Cėpla;

Per 85 kg: Edgardas Sečinskis, Eventas Gužauskas;

Kata: Gintas Gervelis, Paulius Sasnauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)