Airiai sieks pateisinti savo rekordų siekiančių komandų medžiotojų vardą. Velsas, Škotija ir Prancūzija šiame ture spręs savo pačių likimą 2019 metų pasaulio regbio čempionate. Anglijos, Airijos, Velso ir Škotijos žaidėjai grumsis ne tik dėl pergalės, bet ir dėl šanso patekti į išties elitinį žaidėjų būrį. Net argentiniečiai turės ką stipriai palaikyti paskutiniame ture. Tik italai ramiai džiaugsis mediniu šaukštu ir bandys įrodyti savo aistruoliams, kad jie nėra visai beviltiški.

Anglija

Taip, anglai jau užsitikrino antrą iš eilės čempionų titulą, bet jie taip pat gali tapti pirma komanda turnyro istorijoje, laimėjusia prestižinį „Grand Slam“ titulą (pergalės visuose 5 turuose) antrus metus iš eilės. Per 16 metų, kai „Penkios nacijos“ tapo „Šešiomis nacijomis“, to nėra pavykę padaryti nei vienai ekipai. Ir tai nėra vienintelis titulas kurio Dubline sieks anglai. Šeimininkai airiai tikrai pasistengs, kad anglai neiškovotų ne tik „Grand Slam“, bet ir „Triple Crown“ titulo, suteikiamo už pergales prieš visus vadinamųjų „Home nations“ priešininkus (Anglija, Škotija, Velsas ir Airija).

Nuo 1988 metų Anglija ir Airija turnyre kovoja ir dėl „Millennium“ taurės, įteikiamos šio mačo nugalėtojui. Tad airiai gali ne tik sugadinti šventę anglams, bet po mačo į viršų pakelti taurę.

Didžiausia ir labiausiai aptariama intriga šiose rungtynėse – pasaulio rekordas. Šiuo metu ilgiausia nepralaimėtų rungtynių serija (elitinių regbio šalių kontekste, kuriame Lietuvos 18 pergalių ir Kipro 24 pergalių serijos nėra vertinamos) džiaugiasi Naujosios Zelandijos „All Blacks“ (18 rungtynių iš eilės). Dar didesnę intrigą šeštadienio mačui suteikia tai, kad „All Blacks“ pergalių seriją praėjusių metų rudenį Čikagoje nutraukė tie patys airiai.

Britų ir airių „liūtų“ intriga

Kas ketverius metus vadinamosios regbio „Namų nacijos“ susijungia į vieną superrinktinę ir vasarą rengia turą į Pietų pusrutulį. Britų ir airių „liūtai“ pakaitomis keliauja į PAR, Australiją ir Naująją Zelandiją. Po 12 metų pertraukos „liūtai“ keliaus į pasaulio čempionų „All Blacks“ namus.

Keliaujančią rinktinę sudaro 37 žaidėjai. Nesunku suskaičiuoti, kad keturiose atskirose rinktinėse rungtynių dieną būna 92 žaidėjai, tad konkurencija norint tapti „liūtu“ yra iš tiesų didžiulė.

„Liūtų“ rinktinę treniruoja buvęs Velso rinktinės treneris Warrenas Gatlandas, kuris po turo planuoja grįžti prie Velso rinktinės vairo. Atrodytų, velsiečiai turi pranašumą prieš kitus. Praėjusio 2013 metų turo į Australiją metu taip ir buvo, komandos pagrindą sudarė Velso rinktinės žaidėjai. Bet treneris turėjo labai svarių argumentų. Bent dvejus metus iki 2013 metų turo Velso rinktinė dominavo „Šešių nacijų“ turnyre, geriausi žaidėjai buvo sveiki ir pasiekę optimalią formą. Šiais metais svarstyklės neišvengiamai svyra Anglijos rinktinės žaidėjų naudai. Labai stiprių žaidėjų atskirose pozicijose turi ir airiai. Net škotai, kurie paskutinių „liūtų“ turų metu atlikdavo veikiau statistų vaidmenį, šiais metais turi bent kelis žaidėjus realiai pretenduojančius ne tik į 37 turo komandą, bet ir 23 žaidėjų rungtynių dienos sąrašą.

Kad ir ką skaičiuotų komandų treneriai šį šeštadienį, galvodami apie pasaulio čempionato burtus, „Namų nacijų“ žaidėjai mąstys, kaip pasirodyti kuo geriau ir užsitikrinti vietą tame išsvajotame 37 atletų būryje, kuris jau šią vasarą stos prieš haką Naujosios Zelandijos žemėje.

2019 metų pasaulio regbio čempionato burtų traukimo intriga

2017 metų gegužės 10 d. Kioto (Japonija) mieste bus traukiami burtai, suskirstysiantys 12 pajėgiausių pasaulio regbio rinktinių į 4 grupes 2019 metų pasaulio regbio čempionate Japonijoje. Dar 4 ekipos į turnyrą pateks po kvalifikacijos. Kuo čia dėtos „Šešios nacijos“ ir paskutinis turas šį šeštadienį?

Po šio turo, iki gegužės 10 d. neįvyks nė vienas tarptautinis regbio mačas, kuris gali turėti įtakos 12 stipriausių pasaulio ekipų reitingui.

Pagal „World Rugby“ reitingą, 12 komandų yra suskirstytos į 3 pajėgumo krepšelius. Pajėgiausios ekipos pagal kovo 17 dienos reitingą yra Naujoji Zelandija, Anglija, Australija ir Airija. Antrame krepšelyje yra Škotija, Velsas, PAR ir Prancūzija, o trečiame – Argentina, Japonija, Gruzija ir Italija.

Akylesni regbio gerbėjai pastebi, kad šiame sąraše nėra Fidžio rinktinės, kuri šiuo metu reitinge užima 10 vietą. Fidžį iš užsitikrinusių vietą 2019 metų pasaulio regbio čempionate išstūmė Gruzija, Japonija ir Italija, laimėjusios po du ar daugiau mačų 2015 metų pirmenybėse. Šios pergalės garantavo vietą 2019-ų pirmenybėse Japonijoje, neatsižvelgiant į pasaulio reitingą. Pažvelkime, kokių pokyčių šiuose krepšeliuose gali atnešti paskutinis Šešių nacijų“ turas.

Velsas

Velsui viskas labai paprasta. Reikia nugalėti prancūzus Paryžiuje ir tikėtis anglų pergalės Dubline. Jei susiklostys palanki situacija, valai iš pirmo krepšelio išstums Airiją ir galės ramiai laukti 2019 metų pasaulio čempionato, žinodami, kad prieš jį neteks sapnuoti košmarų apie „All Blacks“, Australijos ar Anglijos regbio rinktines savo grupėje.

Škotija

Škotams galvos taip pat nereikia laužyti, jiems užtenka laimėti arba stipriai nepralaimėti italams. Jei neįtikėtino stebuklo atveju, škotai savo namų stadione sugebės pralaimėti Italijai 15 ar didesniu taškų skirtumu, jie nusiris į trečią krepšelį ir garantuos sau vietą pasaulio čempionato mirtininkų grupėje.

Prancūzija

Prancūzai paskutiniame ture Paryžiuje kovos ne tik prieš Velsą, bet ir dėl galimybės išlikti antrame pasaulio čempionato burtų traukimo krepšelyje. Jei prancūzai pralaimės Velsui 15 ar didesniu taškų skirtumu, juos į trečią krepšelį išstums Argentina.

Airija

Dubline airiai savo nacionalinės šventės metu (Šv. Patriko dieną) sieks ne tik sugadinti šventę anglams, atimti iš jų rekordus ir titulus, bet ir kovos dėl 4 vietos pasaulio reitinge, kuri leis išvengti galingų priešininkų pasaulio čempionato grupių etape. Velso pergalė Paryžiuje ir airių pralaimėjimas anglams, lems airių iškritimą į antrą krepšelį.

Spręsis ir Argentinos likimas

Argentinos regbio fanai šeštadienį palaikys Italiją už jos sensacingą pergalę Edinburge. Vėliau, susitaikę su Italijos pralaimėjimu, argentiniečiai kaip niekad karštai lauks Velso pergalės 15 ir didesniu taškų skirtumu prieš Prancūziją. Jei nors vienas iš šių scenarijų pasitvirtins, Argentina pakils į antrą pagal pajėgumą krepšelį ir išvengs mirtininkų grupės 2019 metais.

Visa tai tik skaičiavimai, kurie gali turėti įtakos nebent rungtynių pabaigoje, kai ekipų strategai supras, kad reikia dar keliais taškais didesnės pergalės, ar atvirkščiai – reikia rinkti taškus ir bandyti pralaimėti mažesniu taškų skirtumu. Žaidėjai aikštėse šia aritmetika tikrai neužsiims.

Jiems galimybė žaisti už savo šalį prestižiniame „Šešių nacijų“ turnyre yra didžiausia garbė. Net ir žinodami, kad čempionai jau aiškūs, visų šešių rinktinių žaidėjai į aikštę eis degančiomis akimis, siekdami apginti savo šalies garbę ir, svarbiausia, dar kartą pasimėgauti savo gyvenimo žaidimu – regbiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)