Sporto aikštelių bazės vizualizaciją, juridinį modelį ir projektinį pasiūlymą antradienį Klaipėdos miesto valdžios viršūnei – merui Vytautui Grubliauskui, jo pavaduotojai Juditai Simonavičiūtei ir Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui pristatė ledo ritulio asociacijos „Hockey Lietuva“ atstovai ir Klaipėdos sporto bendruomenės nariai, tarp kurių – „Dragūno“ rankiniinkų vyr. treneris Artūras Juškėnas, „Neptūno“ komandos direktorius Algimantas Ercius, taip pat Klaipėdos badmintono sporto šakos atstovai.

Vizualizacijoje numatytos multifunkcės rankinio, krepšinio, salės futbolo, teniso, tinklinio, badmintono, skvošo aikštelės, dvi ledo aikštelės, kuriose galėtų glaustis ne tik ledo ritulininkai, bet ir greitojo čiuožimo, dailiojo čiuožimo ir kerlingo atstovai. Taip pat jose galėtų vykti ir masiniai žmonių pačiuožinėjimai. Numatyta ir fitneso sporto salė.

Sąmata – apie 10 mln. eurų

Bendras SAB plotas – 12 tūkst. kv. m.

Šio sporto bazių komplekso siūloma vieta – neveikianti antrosios Klaipėdos vandenvietės Ryšininkų gatvėje teritorija.

Iš pradžių čia buvo planuojama statyti ledo areną, vėliau nuspręsta prijungti ir rankinio sporto salę, o pagal naujausius planus ketinama šioje teritorijoje įkurdinti visą sporto bazių kompleksą, jau minėtuoju pavadinimu SAB.

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, toks sporto bazių kompleksas pagal šios dienos skaičiavimus atsieitų maždaug 9-10 mln. eurų.

„Tai būtų trečiasis po Lietuvos nepriklausomybės didžiausias Klaipėdos objektas. Pirmasis – „Švyturio“ arena, antrasis – multifunkcis baseino kompleksas, o trečiasis – SAB“, – pabrėžė meras.

Jis sakė, kad SAB vizualizacija daugiau nei įkvepia.

„Smagu, kad iniciatyvos imasi Lietuvos ledo ritulio asociacija „Hockey Lietuva“ ir Klaipėdos sporto bendruomenė. Tas siūlymas atrodo pakankamai patraukliai ir labai perspektyviai, ypač Klaipėdai, jaučiančiai sporto bazių stoką“, – pabrėžė Klaipėdos meras.

Uždarys dvi sales

Žinia, Klaipėdoje artimiausiu metu norima uždaryti dvi sporto sales – Burių gatvėje esančią badmintonui ir krepšiniui pritaikytą sporto salę bei Pilies gatvėje esančią specializuotą tinklinio salę.

„Sporto bazių poreikis didėja ir, manau, ateityje tik didės. Statistikos duomenimis, du kartus per savaitę sportuoja tik apie 10 procentų miestiečių. Lyginant su europiniais standartais, mes atsiliekame 3-4, o lyginant su skandinavais – net 5 kartus. Sporto bazių Klaipėdoje nepakanka jau dabartiniam poreikiui, o jis ateityje turėtų tik augti“, – akcentavo V. Grubliauskas.

Pasiteiravus, kada galėti būti skelbiamas konkursas projektuoti, statyti ir valdyti SAB, Klaipėdos meras tiksliai prognozuoti nesiryžo.

„Galbūt ankstoka kalbėti apie konkrečius žingsnius: projektavimą, statybas ar operavimą. Tačiau niekas nėra suinteresuotas šių procesų vilkinti. Mes esame gerų, labai reikalingų pokyčių prieangyje ir turbūt nedelsime žengdami pirmąjį žingsnį per tuos slenksčius. Koncesijos modelis atrodo patraukliausiai. Modelių gali būti įvairių, tačiau svarbu, kad yra labai aiškus privataus sektoriaus susidomėjimas, tai daugiau nei įkvepia. Šiandien nedrįsčiau sakyti apie konkrečius terminus, tačiau idealaus scenarijaus atveju, einant pačių trumpiausių procedūrų keliu ir neįsiveliant į nereikalingas diskusijas ar, neduok Dieve, procesus, manau, kad 2-3 metai būtų tas terminas, kai ta teritorija atrodytų taip, kokią mes matėme vizualiame pristatyme“, – teigė V. Grubliauskas.

Iškalbingi skaičiai

Klaipėdoje yra 78 sporto aikštelės, kurios vidutiniškai generuoja 2 184 val. per savaitę (patogiausiu laiku, nuo 17 iki 21 valandos). Klaipėdoje sportuojantiems žmonėms poreikis yra 3 040 val. per savaitę. Sporto salių trūkumas – beveik 30 proc.

Teigiama, kad projektuojama SAB patenkintų apie 200 val. per savaitę poreikį, arba penktadalį trūkstamo laiko, tad Klaipėdoje SAB sporto aikštynų problemas išspręs tik trumpalaikėje perspektyvoje.