Verslininkas pirmiausiai reikalauja, kad WADA (Pasaulio Antidopingo agentūra) paviešintų Richardo McLareno ataskaitą apie dopingą Rusijos sporte, padarytų prieinamus duomenis apie išimtis ir dopingo testus.

Taip pat jis siūlo paduoti į teismą WADA ir R. McLareną už šmeižtą, o biatlonininką Martiną Fourcade'ą – už aštrius pasisakymus apie Aleksandro Loginovo sugrįžimą į sportą po diskvalifikacijos ir pastarojo „nukirtimą“ 2017 metų pasaulio čempionato mišrios estafetės trasoje.

Dėl R. McLareno ataskaitos daugybė Rusijos sportininkų negali dalyvauti varžybose, o Rusija neteko kelių tarptautinių turnyrų.

V. Prochorovas teigė, kad turi veiksmingą planą, kuris privers WADA sustabdyti „šią betvarkę“ ir lygiomis teisėmis sėsti prie derybų stalo.

Anot jo, pirmiausiai reikia pareikalauti WADA organizacijos padaryti R. McLareno ataskaitą vieša. „Iš karto bus aišku, kad ten nieko nėra išskyrus kelis įdrėskimus ant pakuočių. O kas jas padarė? Ar tik ne WADA laborantai po šventės?“ – klausė verslininkas.

„Antra, reikia padaryti naują ir skaidrų WADA nuostatų rinkinį, kurį palaikytų dauguma pasaulio atletų ir su juo nueiti į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK). Tai turėtų būti bendra iniciatyva, kad būtų pašalinti dvigubi standartai“, – teigė jis.

Toliau „Nets“ savininkas siūlė paduoti R. McLareną ir WADA į teismą už šmeižtą nuo kiekvieno sportininko, minimo ataskaitoje ir pareikalauti ne mažiau nei milijono JAV dolerių kompensacijos.

Richardas McLarenas

Pasak jo, WADA turi paviešinti visas terapines išimtis, testų rezultatus ir visų sportininkų patikrinimų grafikus.

„Bet kuris sporto gerbėjas pasaulyje turi turėti galimybę internete sužinoti, ką tikrina, o ko ne WADA pareigūnai, kas buvo sugautas vartojant draudžiamas medžiagas, o kas vartojo jas su šios organizacijos leidimu“, – teigė jis.

V. Prochorovas pastebėjo, kad visos testų tikrinimo procedūros turi būti filmuojamos.

„Taip pat reikėtų griežtai slopinti impulsyvius ir nepagrįstus kai kurių užsienio sportininkų komentarus apie rusų atletus. Tiesiausias kelias – paduoti į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo“, - teigė jis.

Verslininkas tikino, kad laikantis šio plano galima greitai ir efektyviai normalizuoti nepavydėtiną situaciją, kurioje dabar atsidūrė Rusijos atletai ir sportas.

M. Prochorovas taip pat papasakojo, kad jam vadovaujant Rusijos biatlono sąjungai aplink Rusijos rinktinę nuolat sukiojosi buvusi Maskvos antidopingo laboratorijos galva Grigorijus Rodčenkovas.

„Jis tuomet padarė gerą šeimos verslą, pardavinėdamas dopingą ir „stogą“, o kai ėmė rūkti padai, pabėgo ir prisidengė WADA liudininkų apsaugos programa. Savo biznį jis apibūdino kaip valstybės sistemą. Tai amoralu – iš nusikaltėlio Rodčenkovas tapo tiesos skleidėju ir už savo senus darbelius jaučiasi neatsakingas“, – sakė 2008 – 2014 metais Rusijos biatlonui vadovavęs milijardierius.

Anot jo, 2016 metais G. Rodčenkovas pabėgo į JAV, paskelbė apie Rusijos valstybiniu mastu remiamą dopingo programą, kurios dalis buvo ir pats. G. Rodčenkovo žodžiais per Sočio olimpiadą daugiau nei 100 rusų atletų dopingo mėginių buvo sukeisti.

WADA surinko nepriklausomą komisiją, kuriai vadovavo R. McLarenas. Ši priėjo išvados, kad daugiau nei 1000 Rusijos sportininkų buvo aktyvūs minėtoje dopingo programoje. Oficialūs Rusijos asmenys tokios programos egzistavimo faktą neigia.

Tuo metu TOK paskelbė, kad 2014 metų Sočio olimpiados dopingo testai bus iš naujo tikrinami iki 2022 metų. Anksčiau buvo iš naujo patikrinti 2008 ir 2012 metų dopingo mėginiai, iš jų 101 davė teigiamą rezultatą.

TOK toliau analizuoja Sočio, Vankuverio ir Londono olimpiadų mėginius, kiekvienas atvejis bus detaliai aptartas, tikina TOK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)