Kiek anksčiau gruodžio mėnesį paskelbtoje antroje teisininko Richardo McLareno ataskaitoje teigiama, kad nuo 2011-ų iki 2015-ų, stengiantis nuslėpti dopingo vartojimą, buvo klastojami daugiau kaip tūkstančio Rusijos sportininkų mėginiai.

„Tai buvo institucijų sąmokslas“, - sakė Rusijos nacionalinės antidopingo agentūros (RusADA) generalinio direktoriaus pareigas einanti Ana Anceliovič. Tačiau ji neigė, kad šią programą finansavo valstybė.

Vis dėlto vėliau RusADA pareiškė, kad A. Anceliovič žodžiai buvo iškraipyti. Agentūra paaiškino, kad A. Anceliovič tiesiog citavo antrą R. McLareno ataskaitą, kurioje buvo kalbama apie institucinį sąmokslą, o tai sudarė įspūdį, kad ji pripažino, jog Rusijoje egzistavo institucinis dopingo vartojimo atvejų dangstymas.

Kiek anksčiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad reikės patikrinti A. Anceliovič pasisakymo „autentiškumą“, ir pridūrė, kad Rusija visuomet neigė įtarimus, esą valstybė kaip nors prisideda prie dopingo vartojimo schemų.

Sporto srityje nuo pat sovietmečio dirbantis, o šiuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino reformuoti antidopingo sistemą paskirtas Vitalijus Smirnovas teigė, kad klaidų būta.

„Kaip buvęs sporto ministras ir Nacionalinio olimpinio komiteto vadovas, manau, kad padarėme labai daug klaidų.“

Tačiau, jo nuomone, programišių grupės „Fancy Bears“ paviešinti kelių skirtingų šalių sportininkų medicininiai duomenys parodė, kad Rusijos sportininkai varžosi kitokiomis sąlygomis nei dalies kitų šalių atletai.

„Rusija niekada neturėjo tokių galimybių, kokias turėjo kitos šalys, - sakė V. Smirnovas. - Rusijoje vyrauja bendra nuomonė, kad mes neturėjome progos.“