LNSA atsakinga už trijų sporto šakų plėtrą: slidinėjimo, kalnų slidinėjimo ir snieglenčių. Visų šių sporto šakų atstovai, vasarą ir rudenį daugiausia skyrę treniruotėms, jau pradėjo varžybų sezoną.

Aukščiausiu lygiu rungiasi slidininkai, bandantys jėgas Pasaulio taurės varžybose. Kalnų slidininkai ir snieglentininkai renkasi kiek žemesnio lygio tarptautinius startus. Bet visų pagrindinis tikslas – tas pats. Tai – 2018 m. Pjongčango olimpinės žaidynės.

Kaip ir anksčiau viena pagrindinių problemų, neleidžiančių įgyvendinti visų planų, – lėšų stygius.

„Dar pavasarį vykęs Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) kongresas įnešė naujienų. Keičiasi FIS dotacijų skyrimo principas, mažėja numatytos slidinėjimo sporto plėtros lėšos mažoms šalims“, – teigia LNSA prezidentas.

Į LNSA vystomų sporto šakų aktualijas ir planus pažvelgėme A. Raslano akimis.

Džiaugiasi FIS parama

LNSA džiaugiasi FIS finansine parama, nes ji sudaro gerokai didesnę mūsų lėšų dalį nei gaunama iš Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) kartu sudėjus. Tačiau FIS rinkodaros programa yra ne tokia sėkminga kaip Tarptautinės biatlono federacijos, todėl akivaizdu, kad 2017–2018 m. gyvensime skurdžiau.

Keičiasi ir finansavimo prioritetai – siekiant didesnės dotacijos, būtina dalyvauti visų slidinėjimo sporto šakų pasaulio jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų čempionatuose. Būtina rengti kuo daugiau FIS varžybų Lietuvoje – skatinamos aukštesnio lygio slidinėjimo, kalnų slidinėjimo nacionalinės varžybos.

Tokia FIS strategija rodo, kad siekiama kuo didesnio sporto šakos aktyvumo valstybėse, didesnio dėmesio, didesnio sportuojančiųjų skaičiaus, aukštesnio rango varžybų. Reikia pateisinti tokią strategiją, nes FIS plėtra mažėja, daug šalių žiemą turi mažai sniego, o investicijos į dirbtinį sniegą – brangios.

Todėl FIS skatina dalyvauti vaikų, jaunių ir jaunimo vasaros, rudens, žiemos stovyklose, tam skiria lėšas.

Geros žinios iš Ignalinos

Dar pavasarį ir vasarą vyko daug pokalbių apie Ignalinos žiemos sporto centro tolesnę plėtrą. Daug pastangų deda KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius bei centro direktorius Bronius Cicėnas.

Vasarą Lietuvos Vyriausybė pagaliau priėmė sprendimą dėl turto perdavimo viešajai įstaigai, taigi naujasis pastatas ir slidinėjimo stadionas Ignalinoje gali būti puikiai naudojami žiemos sporto reikmėms. Buvo numatyta parengti slidžių ruošimo, persirengimo kambarius, dušus, įrengta treniruoklių salė ir pagaliau numatytos lėšos viražui rekonstruoti, jį platinti, taip sudarant galimybę naudotis visa trasa.

Atrodo, Ignalinos reikalai pajudės, jeigu tik bus laiku atlikti visi numatyti darbai. Slidinėjimo trasa šiemet buvo homologizuota, tad jau šiais metais gruodžio 29–30 d. čia turi vykti FIS standartus atitinkančios tarptautinės slidinėjimo varžybos, o tam greičiausiai reikės dirbtinio sniego, todėl LNSA pasirengusi skirti lėšų slidinėjimo trasoms parengti. Vis dėlto turime pabrėžti, kad ne tik organizaciniai, bet ir teisėjavimo klausimai Ignalinoje sprendžiami nepakankamai gerai.

Esame kalti ir mes. Čia turime pasitempti, varžybas organizuoti šventiškiau, daugiau dėmesio skirti sportininkams.

Planuojame, kad 2017 m. Lietuvoje bus surengtos 6–7 varžybos, todėl LNSA skelbia konkursą slidinėjimo varžybų organizatoriui parinkti. Augant varžybų skaičiui ir organizacinio darbo apimčiai, dirbant asociacijoje visuomeniniais pagrindais, tampa neįmanoma aprėpti visų darbų. Be kita ko, taip stengiamės taupyti asociacijos lėšas.

Vasarą pirmą kartą buvo surengtos riedslidžių taurės keturių etapų varžybos, vykusios skirtinguose miestuose. Daugiau kaip 40 jaunųjų slidininkų aprūpinti vasaros bei žiemos inventoriumi. Prastėjant slidinėjimo sąlygoms Lietuvoje, asociacija vis daugiau dėmesio skiria riedslidėms populiarinti vasaros laikotarpiu.

Dirba trenerių taryba

Įgyvendinant LNSA strategijas, suformuota trenerių taryba, kuriai vadovauja prof. habil. dr. Kazys Milašius. Vyksta posėdžiai, pasitarimai, testuojami sportininkai Lietuvos edukologijos universiteto Sporto mokslo institute.

Tai suteikia galimybių kryptingiau rengti sportininkus. Suformuotas trenerių kolektyvas dirba pagal parengtus planus. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad pačių sportininkų požiūris į savo darbą bei dalyvavimą varžybose kartais būna atsainus ir neatsakingas.

Manoma, kad mes esame geriausi ir turime gauti viską, o rezultatai nėra jau tokie svarbūs.

LNSA valdyba ir ypač generalinis sekretorius Evaldas Brazlauskis ne kartą akcentavo rezultatų svarbą ir asmeninę sportininkų atsakomybę.

Didesnis dėmesys jaunimui

Auga sportininkų pamaina, tobulėja jauni slidininkai, jiems skiriamas vis didesnis dėmesys. Todėl 2017 m. vasario 21-kovo 5 d. Lahtyje (Suomija) vyksiančiame pasaulio čempionate turėtų dalyvauti 6-10 Lietuvos sportininkų.

Pirmieji slidininkų startai Pasaulio taurės varžybų pirmajame etape Suomijoje parodė, kad pasirengimas vyksta gera linkme, pagirtinai rungtyniavo Modestas Vaičiulis ir Tautvydas Strolia.

Planuojame varžybas ir jaunimui. Pasaulio jaunimo čempionatas 2017 m. sausio 30 – vasario 5 d. vyks Park Sityje (JAV). Tikimės, kad pavyks parengti 2–3 slidininkus.

2–3 slidininkai turėtų patekti ir į Lietuvos studentų rinktinę dalyvauti žiemos universiadoje.

Tikimės, kad mūsų jaunieji slidininkai dalyvaus Europos jaunimo olimpiniame festivalyje, kuris vyks kitąmet vasario 13–17 d. Erzume (Turkija).

Prasidėjo atranka į 2018 m. olimpines žaidynes. Planuojame, kad A normatyvą įvykdys viena moteris ir 4–5 vyrai, o į olimpiadą turėtų važiuoti viena moteris ir du vyrai.

Slidinėjimo rinktinę sudaro M. Vaičiulis, Stepanas Terentjevas, Lukas Jakeliūnas, T. Strolia, Deividas Kliševičius, Marija Kaznačenko.

Rinktinę treniruoja Kazimiera Strolienė, Igoris Terentjevas ir maskvietis Jevgenijus Jušankinas.

Nacionalinės komandos nariai kiekvieną mėnesį apie 20 dienų praleidžia stovyklose užsienyje, ten treniruojasi geriausiose sporto bazėse.

Nupirktas ir padalytas inventorius turi paskatinti jaunimą susidomėti šia sporto šaka. LNSA generaliniam sekretoriui E. Brazlauskiui pavyko susitarti su garsia slidžių gamintoja „Atomic“ dėl aukščiausios klasės inventoriaus įsigijimo. Gausime 100 porų, jos bus proporcingai padalytos suaugusiųjų ir jaunimo rinktinių nariams, kuriamai slidinėjimo klasei Anykščiuose bei kitiems jauniesiems sportininkams.

Tai bus didelė paskata siekti aukštesnių sporto rezultatų. Beje, norėčiau pabrėžti, kad 2015 m. jauniesiems sportininkams buvo skirta 200 porų lazdų, 2016 m. nupirktos 35 riedslidės bei 30 sportinės aprangos komplektų.

Gaila, bet tenka pripažinti, kad numatyti kriterijai sportininkams finansuoti per Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC) yra per aukšti. Sportininkai nepatenka į LOSC, neturime ten trenerio etato, todėl praktiškai valstybinių sporto institucijų paramos beveik nėra.

Jeigu mums pavyks iškovoti olimpinius kelialapius į Pjongčango olimpines žaidynes, tai bus padaryta LNSA jėgomis.

Snieglentes populiarina entuziastai

Snieglenčių sportas Lietuvoje plėtojamas šešerius metus. Jį labiausiai populiarina entuziastai Remigijus Arlauskas ir Artūras Morauskas.

Per 2015–2016 m. sezoną Aras Arlauskas startavo olimpinėse jaunimo žaidynėse Lilehameryje (Norvegija), kitose tarptautinėse varžybose.

A. Morausko auklėtinė Agnė Marija Stašinskaitė vienose „Europa Cup“ etapo varžybose užėmė 12-ąją vietą.

Kitąmet A. Arlauskas dalyvaus Europos jaunimo olimpiniame festivalyje kaip ambasadorius, o jo brolis Laurynas ruošiasi žiemos universiadai.

Motiejus Lisauskas kartu su Gabrieliumi Bakševičiumi rengsis pasaulio jaunimo čempionatui.

Tenka pripažinti, kad šios sporto šakos plėtra, kaip ir ateitis, laikosi sporto entuziastų aktyvumo, dėmesio ir darbo dėka. LNSA skiriamos lėšos nesudaro galimybių didesnei plėtrai, trūksta kvalifikuotų trenerių, inventoriaus ir lėšų geriausiems šios sporto šakos sportininkams. Bet R. Arlauskas – naujas šios sporto šakos vadovas LNSA – rankų nenuleidžia.

Dar šių metų gruodį numatomos čempionato „Big Air“ varžybos, panašios planuojamos ir 2017 m. pradžioje. Tai įvadas rengiantis FIS pasaulio snieglenčių jaunių čempionatui ir bandymui patekti į žiemos universiadą.

2017-aisiais numatomi LNSA snieglenčių ir slidinėjimo laisvuoju stiliumi etapai Druskininkuose, Vilniuje, Ignalinoje ir Anykščiuose. Vienas etapų bus ir Lietuvos čempionatas.

Tačiau dalyvauti Pasaulio taurės etapų varžybose vis dar negalime dėl per žemo mūsų sportininkų meistriškumo lygio. Bet viliamės ir tikime, kad rezultatai gerės.

Lietuvos čempionatas – Suomijoje

Kalnų slidinėjimas Lietuvoje ypač populiarus ir mėgstamas. Akivaizdu, kad gerėja sporto bazės, ypač Vilniuje esantis Liepkalnis, puikiai veikianti „Snow Arena“ plečia savo veiklą, vis daugiau sulaukia sporto gerbėjų, mėgėjų dėmesio.

Druskininkų arenos veikla orientuota ir į geriausių žemyno slidininkų pritraukimą rudens sezono metu.

Čia naudinga ir Latvijos slidinėjimo federacijos (LSF), „Snow Arenos“ ir LNSA bendradarbiavimo kryptis.

„Snow Arenos“ ir LSF Druskininkuose antrus metus iš eilės surengtas FIS varžybų statusą turintis Baltijos taurės pirmasis etapas sulaukia vis didesnio dėmesio, gausesnio skaičiaus dalyvių. Jos turėtų plėtotis ir ateityje. Čia įvairaus amžiaus Lietuvos kalnų slidininkai turi puikią progą pasivaržyti su pajėgiais bendraamžiais iš užsienio.

Su LSF prezidentu Vairiu Brize sutarėme dėl bendrų 2016–2017 m. sezono varžybų, bendradarbiavimo, bendrų veiklų, koordinuojant varžybų sistemą šiame regione. Latviai tikri lyderiai, todėl jų parama mums naudinga ir ypač reikalinga.

2017 m. balandį vyks dar vienos FIS varžybos „Snow Arena Cup“, šį kartą jas organizuoja LNSA ir „Snow Arena“ kartu.

Kalnų slidinėjimo rinktinės nariams užsakyta sportinė apranga, prie kurios dizaino svariai prisidėjo ir patys sportininkai.

Šiemet ir Rokas Zaveckas, ir Andrejus Drukarovas jau spėjo pasiekti ir tikrai aukšto lygio asmeninius rekordus slalomo rungtyje, skaičiuojant FIS taškus. Šis rodiklis yra svarbiausias olimpinėje atrankoje, be to, jis lemia starto vietą varžybose, o tai labai svarbu norint kovoti dėl aukštesnių pozicijų. FIS taškai skaičiuojami pagal atsilikimą nuo lyderio ir kelis kitus kriterijus. Kuo mažiau taškų, tuo geriau.

20-metis R. Zaveckas neseniai Švedijoje surinko 58,66 taško, o dar geriau lapkričio 30 d. Italijoje pasirodė 17-metis A. Drukarovas – 54 taškai.

Kitąmet vasario 6-19 d. Sankt Morice (Šveicarija) vyks pasaulio kalnų slidinėjimo čempionatas, kuriame jėgas bandys ir 2-3 Lietuvos sportininkai. Tiek pat mūsų kalnų slidininkų startuos ir pasaulio jaunimo čempionate kovo 6–14 d. Švedijoje.

LTOK daug dėmesio ir lėšų skiria Europos jaunimo olimpinio festivalio kandidatams, todėl tikimės deleguoti mažiausiai du kalnų slidinėjimo sportininkus.

Džiugina tai, kad kryptingai 2018 m. olimpinėms žaidynėms rengiasi 2014 m. Sočio olimpinėse žaidynėse dalyvavę Ieva Januškevičiūtė ir R. Zaveckas. Pastarajam konkurenciją ketina sudaryti A. Drukarovas.

2017 m. kovą pirmą kartą Suomijoje bus rengiamas Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionatas, atitinkantis FIS standartus. Asociacija siekia aukštesnio Lietuvos čempionato statuso bei svarbos. Mums rūpi, kad varžybų trasos atitiktų FIS reikalavimus, standartus, siekiame, kad jėgas bandytų visi stipriausi šalies kalnų slidininkai.

Svarbus ir įdomus sezonas

Išliekantis stabilus ir geras bendradarbiavimas su LTOK bei jo žiemos programos siūlomos priemonės į žiemos sportą padeda pritraukti daugiau jaunimo. Gauname ir finansinę, ir moralinę paramą bei galimybę startuoti Europos žiemos sporto festivalyje, rengtis žiemos jaunimo olimpinėms žaidynėms.

LNSA ketina pagal galimybes dalyvauti geriausiose varžybose, todėl numatyti sportininkai, galintys startuoti ir žiemos universiadoje. Norime ne tik patekti į rinktinę, bet ir siekiame geriau pasirodyti nei prieš porą metų. To tikisi ir sportininkai, ir jų treneriai, ir mes, LNSA vadovai.

Nenumaldomai artėja Pjongčango olimpinės žaidynės, todėl 2017 m. sezonas bus labai įtemptas, įdomus ir tikrai svarbus. Džiugu, kad rinktinėse nuotaika gera, vyksta intensyvus darbas, sportininkai perka naują vienodą aprangą, įsigyja reikiamo inventoriaus, ketina dalyvauti pačiose svarbiausiose sezono varžybose.

Manome, kad jau pavyko kiek suvienyti kolektyvus, išskirti prioritetus ir kryptingai rengtis siekiant pagrindinio tikslo – plėtoti, populiarinti gražų slidinėjimo sportą ir siekti kuo daugiau kelialapių į Pjongčango olimpines žaidynes.