Atskiras tyrimas jau pradėtas dėl 28 Rusijos biatlonininkų, dalyvavusių Sočio olimpinėse žaidynėse, tačiau tuo TOK planai nesibaigia.

„R. McLareno ataskaita atskleidė, kad TOK privalo reaguoti. Mes planuojame iš naujo tikrinti visų Rusijos sportininkų, dalyvavusių Londono vasaros ir Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse, dopingo mėginius“, – pareiškė R. Bachas.

Primename, kad skandalingoje R. McLareno ataskaitoje pateikta informacija, jog daugiau negu 1000 Rusijos sportininkų, atstovaujančių 30 sporto šakų, dalyvavo valstybės remiamoje dopingo vartojimo kompanijoje, kuri šalyje vyko nuo 2011 metų.

Raporte skelbiama, kad sportininkai nevartojo dopingo individualiai, nes tai buvo bendros ir vieningos programos dalis.

Pasak R. McLareno, dopingo vartojimo sistema įdiegta po Rusijai nesėkmingos 2010 metų Vankuverio žiemos olimpiados. Žaidynėse Kanadoje rusai užėmė tik 11-ą vietą medalių įskaitoje. Jie iškovojo tik 15-ą apdovanojimų (3-is aukso, 5-is sidabro ir 7-is bronzos). Sočyje rezultatai „žymiai pagerėjo“ – 33 medaliai, iš jų 13 aukso.

R. McLareno tyrimą užsakė ir profesorių pasamdė Pasaulio antidopingo agentūra (WADA). Jis vadovauja WADA nepriklausomai komisijai. Rusai dalyvavo „institucijų sąmoksle“ ir vartojo draudžiamus preparatus per Sočio ir Londono olimpiadas bei kitas pasaulinio lygio varžybas, penktadienį teigė WADA tyrėjas R. McLarenas.

Rusijos sportininkų dopingo mėginiai Maskvos dopingo patikros laboratorijoje buvo klastojami nuo 2011 iki 2015 metų.

R. McLarenas, jau anksčiau kaltinęs Rusiją „valstybės remiamu“ sukčiavimu, savo naujausioje ataskaitoje sakė, kad buvo patvirtinta, jog per 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes buvo sukeičiami dopingą naudojusių sportininkų mėginiai. Tuo tarpu mėginiai, kurie būdavo siunčiami toliau tirti tarptautiniams ekspertams, buvo klastojami naudojant druską ir kavą.

Profesorius R. McLarenas iš Kanados įsitikinęs, kad apie dopingo vartojimo sistemą gerai žinojo aukščiausi valstybės vadovai, tarp jų ir buvęs sporto ministras Vitalijus Mutko. Jis išvakarėse apsidraudė, skelbdamas, kad R. McLarenas rengia naują puolimą prieš Rusijos sportą. Penktadienį kanadietis machinacijomis su dopingu tiesiogiai apkaltino dabartinį Rusijos vicepremjerą V. Mutko.

Spėjama, kad visa Rusijos rinktinė gali būti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) diskvalifikuota iš 2018 metų Pjončango žiemos olimpinių žaidynių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)