R. Meilutytė keliomis sekundėmis laimėjo moterų 50 ir 100 metrų plaukimo krūtine bei 100 m kompleksiniu būdu rungtis.

Tiesa, pastarosios rungties atrankoje Rūta nepersistengė ir finišavo antra – nusileido 18-metei uteniškei Agnei Sorakaitei.

Šios pirmenybėse buvo pirmosios R. Meilutytės varžybos po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Žurnalistas Andrius Tapinas, sužinojęs apie premijų dydžius plaukikams, savo „Facebook“ paskyroje išplatino tokį įrašą:

„Kai jauti didžiulę gėdą.

Anykščiuose savaitgalį vyko Lietuvos plaukimo čempionatas, jame varžėsi ir Rūta Meilutytė.

Lietuvos čempionas buvo apdovanotas...30 eurų piniginiu prizu. Bronzos medalininkas gavo masyvų 10 eurų prizą.

Meilutytė iškovojo tris aukso medalius ir papildė savo sąskaitą solidžia 90 eurų suma.

Ir čia nesvarbu – Rūta ar kažkas kitas, bet 10 eurų prizas už prizinę vietą Lietuvos čempionate yra pasityčiojimas ir iš sportininkų, ir iš paties sporto. Juk ne piniguose esmė, o pačiame požiūryje.

Nepatikėjau iš pradžių. Galvojau, gal kokia klaida, nes negali būti tokios gėdos. Nuėjau į federacijos puslapį – 37 čempionato nuostatų punktas aiškiai sako – pirmai 30, antrai 15, trečiai 10 eurų. O vėlyvasis varžybų mokestis yra 15 eurų. Tai yra, jeigu Rūta būtų užsiregistravusi vėliau, būtų reikėję mažiausiai vieną sidabrą imti, kad atmuštų išlaidas.

Jeigu Lietuvos plaukimas visai neturi pinigų, tai gal federacijos prezidente Emilis Vaitkaitis nedarykit gėdos, negadinkit vardo, nupirkit sporto prekių parduotuvėj taurę už 8 eurus ir išgraviruokit žodį „Ačiū“, nes trumpas ir gal užteks 2 eurų.

Bet įdomiausia, kad viešai skelbiama, kad prizus įsteigė Maxima LT Tada puikiai, Maxima, puikiai – tikrai maksimalistiškai paskatinote mūsų plaukimo viltis. Dar galėjot "Ačiū" kortelę pridėti.

Tarp plaukimo federacijos rėmėjų matau ir InterRao, ir BMW, ir Tonybet. Turbūt irgi svariai prisidėjo.

Laikykitės ten, plaukimo federacija – LTU Swimming“.

Komentarą išplatino ir „Maximos LT“ Korporacinių reikalų departamento direktorius Rosvaldas Gorbačiovas:

„Piniginius prizus minėtam renginiui įsteigė Lietuvos plaukimo federacija. Nei jų dydis, nei pats apdovanojimo faktas su „Maxima LT“ nebuvo derintas. Mūsų vertinimu, kelias dešimtis eurų siekiantys piniginiai prizai ne tik nepakankamai įvertina Lietuvos sportininkų pasiekimus, bet net ir galėtų žeisti savo talentu Lietuvą garsinančių sportininkų orumą.

Konkrečiu aptariamu atveju, Lietuvos plaukimo federacija į mus kreipėsi su prašymu padovanoti šiam čempionatui daiktinių prizų. „Maxima LT“ suteikė beveik 200 įvairių prizų – vardinių Rūtos Meilutytės sportinių krepšių, lagaminų, rankšluosčių ir kt. Šių prizų vertė siekia daugiau kaip 5600 eurų.

Be to, šiais metais kartu su Lietuvos plaukimo federacija, kuri yra ilgalaikė „Maximos LT“ partnerė, vykdėme projektą „Mes už Rūtą“, kurios metu Federacijos vykdomai programai „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ paaukojome 64 tūkst. eurų tam, kad kuo daugiau Lietuvos antrokų galėtų išmokti plaukti ir vandenyje būtų saugūs“.

Savo poziciją išsakė ir Lietuvos plaukimo federacija:

„Užvirė rimta diskusija apie plaukikų prizus. Kaip manote gal geriau buvo įsteigti vieną prizą geriausiam sportininkui 1870 Eur?

Sveiki visi pasipiktinusieji ir susidomėjusieji plaukimu. Ačiū Jums visiems už tai. Pirmiausiai – negalima pinigais įkainuoti čempionų, prizininkų. To ir nedarome. Antra – pateikta informacija atitinka ne pilną tikrovę. Praktika įteikti piniginius prizus nugalėtojams nėra nauja. Įprastai prizinį fondą (lygiai tokią pat sumą kokia buvo paskirta dabar) skirdavome geriausiems varžybų dalyviams tai yra 3 geriausiems plaukikams ir 3 plaukikėms pagal FINA taškų skaičiavimo sistemą.

Sulaukėme raginimų piniginius prizus skirti kiekvienos individualios rungties prizininkams. Šių rungčių yra 34. Anksčiau piniginius prizus gaudavo 6 plaukikai, minimame čempionate – 102 prizininkai (dauguma jų dalyvauja keliose rungtyse). Šį prizinį fondą įsteigė Lietuvos plaukimo federacija – 1870 Eur. Spręsime, ar toks sprendimas buvo geras ar ne.

Trečia – mūsų partneris „Maxima“ taip pat įsteigė prizus – sportinius krepšius, sportinius rankšluosčius. Visus įsteigtus prizus puošia Rūtos Meilutytės autografas, tad juos taip pat įkainuoti yra sunku. Dar kartą ačiū „Maximai“ už prizus! Ketvirta – nugalėtojai ir prizininkai dar buvo apdovanoti kaltiniais medaliais ir diplomais. Penkta – plaukimo sporto šaka nėra komercizuota, starto mokesčiai ne tokie kaip bėgimo maratonuose ar kituose masiniuose renginiuose. Čempionato dalyvio mokestis 5 Eur už visas varžybas (neribotas kiekis startų).

Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad nei viename ankstesniame čempionate nesame turėję geresnių prizų nei dabar. Labai smagu, kad kyla bendras šurmulys dėl plaukimo. Norime, kad plaukimo varžybos turėtų didesnį matomumą, sklaidą. Sieksime, kad pagrindinės varžybos turėtų live streaming‘ą su rezultatų vizualizaciją, o tai suteiks prizų augimo galimybę. Dar kartą dėkui už dėmesį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (683)