23-ejų metų panevėžietis praėjusią savaitę Kanadoje iškovojo aukso medalį 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje ir pelnė bronzą 50 m distancijoje. Pasaulio plaukimo čempionate iš viso varžėsi apie 170 šalių sportininkai.

Vis dėlto balsuoti už plaukiką Metų sportininko rinkimuose nebegali tik visuomenė. Lietuvos sporto apdovanojimų (LSA) taryba gali metų laurus skirti ir S. Biliui. Lietuvos sporto sirgaliams pateiktame balsavime dėl geriausio 2016 metų Lietuvos sportininko titulo nominuoti yra olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas sunkiaatletis Aurimas Didžbalis bei Europos vicečempionai – kanojininkas Henrikas Žustautas ir sunkiaatletis Žygimantas Stanulis.

S. Bilis nominuotas tik Metų proveržio kategorijoje už sėkmingą pasirodymą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kuriose užėmė aštuntąją vietą. Nors į visuomenei skirtą balsavimą įtraukti naują pavardę jau yra per vėlu, Lietuvos olimpinio fondo vadovas Vitalijus Vasiliauskas teigė, kad LSA taryba gali balsuoti ne tik už paminėtus tris kandidatus, todėl S. Bilis dar gali patekti tarp laureatų.

„Taryba galutinai dėl savo balsų apsispręs penktadienį, o ji turi balsų daugumą, todėl rinkimų baigtis dar nėra aiški“, – pabrėžė V. Vasiliauskas.

Tuo metu Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė turėjo kategorišką nuomonę – olimpinių sporto šakų rungtys yra svarbesnės negu neolimpinės.

„25 m baseinas yra neolimpinis. Nenoriu sumenkinti Simono laimėjimo, bet neolimpinėse rungtyse visada yra mažesnė konkurencija. Dažnai girdime nuomones apie didelę konkurenciją ir mažesnę. Dėl įvairių veiksnių vienas ar kitas čempionatas riboja savo dalyvių skaičių, todėl negalima teigti, kad vienur konkurencija yra mažesnė negu kitur. Vis dėlto, jeigu LSA tarybos dauguma balsuos už vieną kandidatą, tai ji nusvers visuomenės balsus“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Tokia susidariusi situacija sukėlė klausimų dėl renginio datos. Ne kartą geriausių Lietuvos sportininkų rinkimai vykdavo sausio mėnesį. Pasak D. Gudzinevičiūtės, gruodžio pabaiga yra tinkamesnė data, nes tuo metu dauguma sportininkų laiką leidžia Lietuvoje.

„Ši data gera tuo, kad ji bent minimaliai garantuoja sportininkų dalyvavimą. Po naujųjų metų dauguma sportininkų išvyksta į stovyklas, ir jų dalyvavimas tampa sunkiai tikėtinas. Kalėdinis laikotarpis yra palankiausias kviečiant sportininkus. Be to, „Siemens“ arenoje metų pabaigoje ši diena buvo vienintelė, kurią galėjome gauti“, – aiškino D. Gudzinevičiūtė.

Nemažai diskusijų susilaukė ir Metų trenerio rinkimai, kuriuose tarp nominuotų asmenų yra sunkiosios atletikos treneris Bronislavas Vyšniauskas, kurio auklėtiniai ne kartą yra įkliuvę dėl dopingo vartojimo.

„Apie tai ne kartą kalbėjome. Kartais būna diskvalifikuojami ne tik sportininkai, bet ir treneriai. Šiuo atveju treneris nė karto nebuvo baustas, todėl jis yra nominacijoje. B. Vyšniauskas yra labai atsidavęs savo sporto šakai. Būna ir taip, kad treneris nežino, kad sportininkas vartojo draudžiamus preparatus, mes tą galime tik nuspėti“, – pridūrė LTOK prezidentė.

Šiais metais pirmą kartą Lietuvos sporto apdovanojimų ceremonija vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje.

„Šis renginys skaičiuoja jau ne pirmą dešimtmetį. Kažkada jis iš Operos ir baleto teatro traukėsi į mažesnes sales, buvo krizė. Vėliau renginys ėmė augti, buvo rengiamas „Karolinos“ viešbutyje, „Forum Palace“ salėje, Kongresų rūmuose, vėl grįžome į Operos ir baleto teatrą. Suprantame, kad renginys yra pats svarbiausias ir turi didelį pasisekimą, be to, Lietuvos sporto bendruomenė yra labai didelė, todėl jis šiemet vyks „Siemens“ arenoje. Tikimės, kad šis renginys šiemet bus geresnis už anksčiau vykusius“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Renginyje planuojama sulaukti daugiau nei 2500 svečių. Vienas iš renginio siurprizų – netikėta vedėjų pora. Žurnalistui Ignui Krupavičiui talkins irkluotoja Milda Valčiukaitė, kuri ne tik praėjusiais metais drauge su Donata Vištartaite-Karaliene triumfavo geriausios moterų komandos rinkimuose, bet ir šiemet vėl patenka tarp nominuotųjų sportininkų.

2014 ir 2015 metais Lietuvos sporto apdovanojimus LTOK organizavo kartu su Kūno kultūros ir sporto departamentu (KKSD), bet šiemet šis bendradarbiavimas nutrūko. Pasak LTOK, KKSD nevykdė susitarimo įsipareigojimo patvirtinti renginių biudžetą, todėl sutartis buvo nutraukta. KKSD generalinis direktorius Edis Urbonavičius paneigė šiuos argumentus ir teigė, kad LTOK tiesiog nusibodo su KKSD dalintis sėkmingo renginio scena.

„Mes rūpinamės tik tuo, kad renginys įvyktų ir jis įvyktų kokybiškai. Dėl to susitarimas ir buvo nutrauktas“, – pridūrė D. Gudzinevičiūtė.