Robertas Švedas, sporto renginius organizuojančios VšĮ „360 Sportas“, vadovas sako, kad kokybiška aikštelės danga yra labai svarbu, nes tai tiesiogiai susiję su sportininkų traumomis, taip pat su žaidimo kokybe. Pasak jo, smėlio sluoksnis turi būti nei per kietas, nei per plonas.

„Jei smėlyje yra pašalinių objektų, galima įsipjauti, susižaloti kojos pirštų sąnarius, kurie yra pakankamai pažeidžiami. Dar viena neretai pasitaikanti problema – per kieta danga. Naudojamas molingas smėlis arba smėlio sluoksnis yra akivaizdžiai per plonas.

Tuomet kenčia čiurnos ir kelių sritys – sausgyslės, raiščiai. Dėl netinkamos dangos kenčia ir žaidimo kokybė. Jei smėlis per kietas, žaidėjas ne tik kad šoks aukščiau, nei kad galbūt galėtų pašokti esant biriam smėliui, tačiau gali vengti kristi traukdamas kamuolį, o tai yra labai dažnas veiksmas ir svarbi sudėtinė dalis paplūdimio tinklinyje“, – pasakoja R. Švedas.

Kad žaidėjai galėtų mėgautis kokybiška aikšte ir žaidimu, kvarcinis smėlis DELFI sporto centrui atgabentas iš Anykščių rajone esančio karjero. Jis paskleistas 1 100 kv. m plote, kur ant šildomų grindų įrengtos keturios paplūdimio tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės.

„Atgabento smėlio savybės tokios, kad žaidžiant ant tokios sudėties ir frakcijos smėlio, jis nedulka net ir intensyviai judant. Tai reiškia, kad žaidėjai gali skirti dėmesį tik žaidimui, o ne rūpintis, kad smulkios dalelės pateks į akis. Toks smėlis ne tik patogus, bet ir patrauklus akiai – jo spalva primena smėlį prie jūros“, – sako DELFI sporto centro vadovė Ieva Šemberienė.

Pasak R. Švedo, nors Tarptautinės paplūdimio tinklinio federacijos nuostatai nenumato smėlio rūšies, tačiau aukščiausio lygio varžybose naudojamas baltas kvarcinis smėlis.

„Svarbiausia, kad smėlis būtų nulinės frakcijos, t. y. be akmenų, kriauklių ir kitų sužaloti galinčių elementų. Taip pat smėlis neturi būti per smulkus. Per smulkus smėlis sukelia dulkes ir limpa prie žaidėjų kūnų. Daugumoje atvirų ir uždarų aikštynų Lietuvoje į tai nekreipia didelio dėmesio, todėl aikštynai itin dulka, o smėlis ilgai išlieka ant žaidėjų kūno“, – pasakoja R. Švedas.

DELFI sporto centre birus smėlis paskleistas 40 cm sluoksniu, nes žaidžiant paplūdimio tinklinį ir tenisą pėda turi panirti į smėlį, tačiau nesiekti grindų. Dar vienas komfortabilus dalykas – smėlio temperatūra keliais laipsniais aukštesnė nei aplinkos, todėl stovint ant jo jaučiama šiluma, o galūnės, kaip žinia, vėsta sparčiausiai.

„Paskleistas smėlis buvo šildomas dvi savaites – tiek užtruko, kad jis pasiektų reikiamą temperatūrą. Dėl savo šiluminių savybių net ir nustojus šildyti, danga dar kurį laiką liks šilta, nes šiluma taip greitai neišgaruoja“, – pasakoja I. Šemberienė.

Kaip nurodo „360 Sportas“ vadovas R. Švedas, žaidžiant svarbiausia, jog smėlis uždarame aikštyne nebūtų drėgnas, nes kylanti drėgme šaldys žaidėjo kojas, kondensuosis pastate. „Jei drėgmė viršija 65 proc. – tai jau žalinga sveikatai riba. O sportuojant tai ir papildomas krūvis organizmui. Tuomet reikia galingos ventiliacinės sistemos“, – sako specialistas.

Paskutiniai DELFI sporto aikštelių įrengimo darbai baigti ką tik – sumontuoti žaidimo stovai, ant kurių kabinamas tinklas. Tiek paplūdimio tinklinio, tiek paplūdimio teniso aikštelės įrengtos pagal tarptautinius reikalavimus, todėl ateityje čia planuojama rengti ir tarptautines varžybas.

Bendras DELFI sporto centro plotas sudarys 4500 kvadratinių metrų. Po jo stogu bus įrengtos 8 badmintono aikštelės, 4 paplūdimio tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės, 2 teniso kortai, universali treniruočių erdvė, kurioje įsikurs vilniečių pamėgta „Get Fit“ akademija. 2017 metais šalia komplekso bus įrengtos papildomos 4 atviros paplūdimio tinklinio aikštelės.

Investicijos į DELFI sporto centrą siekia daugiau nei 3 mln. eurų. Į kompleksą investuojantis „Vichy“ vandens parkas skyrė sklypą ir administruos sporto centrą. Per metus į sporto kompleksą tikimasi pritraukti ketvirtį milijono lankytojų: tai ne tik sportininkai iš Lietuvos ir aplinkinių valstybių, bet ir aktyviam laisvalaikiui neabejingi vilniečiai bei visos Lietuvos gyventojai.

Daugiafunkcinio sporto komplekso statybas vykdo bendrovė „Axis Power“ ir nekilnojamojo turto projektų vystymo įmonė „Realco“. Centrą projektavo įmonė „Tiksli forma“.

Daugiau DELFI sporto centro naujienų – „Facebook“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)