Skrydžio planus „Chapecoense“ teko keisti pačiose kelionės išvakarėse, o visą ankstesnį planą sujaukė Brazilijos aviacijos struktūrų pareigūnai, nesugebėję išrūpinti teisės Medeljine leistis čarterinio reiso lėktuvui.

Dėl šios priežasties futbolininkai turėjo rinktis reisą iš San Paulo, kuris savo kelionės tikslo nepasiekė nukritęs Kolumbijoje. Katastrofos metu žuvo 19 iš 22 žaidėjų, klubo prezidentas ir treneris, 24 klubo darbuotojai, 3 kviestiniai svečiai, 20 žurnalistų, 7 įgulos nariai – viso 75 žmonės.

Gyvi liko šeši žmonės – 3 futbolininkai, 2 įgulos nariai ir vienas žurnalistas.

Ankstesnės aviakatastrofos, kuriose žuvo sportininkai:

1948 m. lapkričio 8 d. Čekoslovakijos nacionalinę ledo ritulio rinktinę skraidinęs lėktuvas nukrito Lamanšo sąsiauryje vos tik išskridus iš Prancūzijos. Žuvo penki sportininkai, tarp kurių – ir IIHF „Šlovės muziejaus“ narys Ladislavas Trojakas.

1949 m. gegužės 4 d. Italijos futbolo klubas „Torino“ katastrofos gimtajame mieste metu prarado 22 komandos narius, iš kurių 18 buvo futbolininkai.

1950 m. sausio 7 d. Netoli Sverdlovsko nukritus lėktuvui Maskvos VVS ledo ritulio komanda neteko beveik visų savo žaidėjų – žuvo 11-lika.

1958 m. vasario 6 d. Daugkartinė Anglijos futbolo lygos čempionė „Manchester United“ po lėktuvo katastrofos Miunchene prarado 8 komandos narius, o katastrofos metu iš viso žuvo 23 žmonės. Ši nelaimė iki šiol prisimenama tiek Anglijoje, tiek Vokietijoje. Mančesterio klubas pergale Belgrade buvo ką tik pasiekęs Europos čempionato pusfinalį, bet po sustojimo Miunchene pasipildyti degalų lėktuvas sudužo per pūgą. Aviakatastrofoje žuvo komandos žvaigždė Duncanas Edwardsas.

1958 m. rugpjūčio 14 d. Atlanto vandenyne, netoli Airijos krantų, nukritus lėktuvui, kuris skraidino Egipto fechtavimo komandą, žuvo 6 sportininkai. Per tragediją neišgyveno nė vienas iš 99 lėktuvu skridusių žmonių.

1960 m. liepos 16 d. Danijos ir Švedijos pasienyje nukritusiame lėktuve neišgyveno visi aštuoni keleiviai, įskaitant ir tris Danijos nacionalinės futbolo komandos narius.

1960 m. spalio 10 d. Tragedija supurtė Kalifornijos valstybinio politechnikos universitetą, kuomet aviakatastrofos Ohajo valstijoje metu žuvo 22 žmonės, iš kurių – 16 studentų futbolo komandos narių.

1961 m. vasario 16 d. Lėktuvui nukritus Belgijoje, JAV dailiojo čiuožimo komanda neteko 18 sportininkų ir 10 trenerių bei teisėjų. Amerikiečių delegacija skrido į pasaulio čempionatą Prahoje (Čekija).

1961 m. balandžio 3 d. Aštuoni dabar jau neegzistuojančios Čilės futbolo komandos „CD Green Cross“ žaidėjai ir du treneriai žuvo lėktuvui nukritus „Las Lastimas“ kalnuose. Nelaimės metu anapilin iš viso iškeliavo 24 žmonės. Savaites gelbėtojų trukusios lėktuvo paieškos buvo bevaisės, todėl Čilėje buvo surengtos simbolinės žuvusių futbolininkų laidotuvės. Lėktuvo nuolaužas po 54-erių metų rado po kalnus kopinėję turistai.

1968 m. balandžio 28 d. „Lamar Tech“ universiteto lengvosios atletikos komanda, jos treneris ir pilotas, grįždami iš varžybų Ajovoje, žuvo sudužus Bomonte (JAV) besileidžiančiam lėktuvui.

1969 m. rugsėjo 26 d. Po specialių draugiškų rungtynių vykdama namo, lėktuvui sudužus Bolivijoje, beveik visų savo narių neteko šios šalies futbolo komanda „The Strongest“ – tarp žuvusių 83 keleivių buvo 16 futbolininkų, jų treneris ir du komandos personalo nariai.

1970 m. spalio 2 d. Vienas iš dviejų lėktuvų, gabenusių „Wichita State“ studentų futbolo komandos narius į rungtynes Jutoje, sudužo Kolorade. Nelaimė nusinešė 31 žmogaus gyvybę, tarp kurių 14 buvo ekipos žaidėjai. Tragediją lėmė tai, kad lėktuvas pasirinko „ekskursinį“ maršrutą virš „Rocky“ kalnų, kol galiausiai kelionė baigėsi nukritus į kanjoną.

1970 m. lapkričio 14 d. Tragedijos, kuri vadinama baisiausia Amerikos sporto istorijoje, žuvo didžioji dalis „Marshall“ universiteto futbolo komandos narių. Huntingtone, Vakarų Virdžinijoje, sudužus lėktuvui neišgyveno visi juo skridę 75 keleiviai, tarp kurių – 37 žaidėjai, 9 treneriai ir 25 sirgaliai. Apie šią katastrofą buvo netgi sukurtas filmas „We Are Marshall“.

1972 m. spalio 13 d. Urugvajaus regbio komanda „Old Christians Club“ pateko į tragediją, kuri pasaulyje yra prisimena kaip „Andų stebuklas“. Kalnuose sudužus lėktuvui žuvo 29 žmonės, iš kurių – 11 žaidėjų, o 16 išgyvenusiųjų išgelbėti buvo tik po dviejų mėnesių. Šį laiką jie gyveno neturėdami šiltų rūbų ir misdami žuvusiųjų kūnais. Vis tik du vyrai ryžosi leistis į 10 dienų žygį kalnais, rado pagalbą ir taip išgelbėjo likusius gyvus. Ši neįtikėtina istorija taip pat tapo filmu, kuris buvo pavadintas „Alive“, apie neįtikėtiną istoriją yra parašyta ne viena knyga.

1975 m. lapkričio 29 d. Trumpai gyvavusi „Formulės-1“ komanda „Embassy Hill“ buvo praktiškai sunaikinta, kuomet skrisdami iš Prancūzijos į Angliją, sudužus lėktuvui, žuvo šeši jos nariai. Komandos įkūrėjas ir pasaulio čempionas Grahamas Hillas pats pilotavo lėktuvą – jis ir jo pagalbininkas žuvo.

1977 m. gruodžio 13 d. Lėktuvas, skraidinęs Evansvilio universiteto (JAV) vyrų krepšinio komandą, sudužo kildamas iš Tenesio Valstijos oro uosto. Per nelaimę žuvo 29 keleiviai: treneris Bobby Watsonas, 14 žaidėjų ir kiti komandos nariai.

1979 m. rugpjūčio 11 d. Žuvo visi 17-lika Sovietų aukščiausioje futbolo lygoje žaidusios „Pachtakor“ komanda žaidėjai. Virš Ukrainos įvykęs susidūrimas atėmė net 178 žmonių gyvybes.

1980 m. kovo 14 d. Varšuvoje (Lenkija) sudužus lėktuvui žuvo 87 žmonės, tarp kurių buvo ir 14 JAV bokso rinktinės narių.

1985 m. lapkričio 25 d. Sudužo nedidelis lėktuvas su Ajovos valstijos moterų kroso rinktine. Po sėkmingo pasirodymo varžybose Milvokyje žuvo du komandos treneriai ir trys sportininkės.

1987 m. gruodžio 8 d. Lėktuvas, kuriame skrido Peru futbolo klubo „Alianza Lima“ nariai, sudužo greta Kaljao miesto. Aviakatastrofoje iš viso žuvo 43 žmonės ir beveik visa futbolo komanda.

1989 m. liepos 7 d. Profesionalios futbolo komandos iš Surinamo žaidėjai žuvo aviakatastrofoje, grįždami po rungtynių Olandijoje. Lėktuvas sudužo besileisdamas, žuvo 176 keleiviai, tarp jų – 15 futbolininkų.

1993 m. balandžio 27 d. Tuo metu itin perspektyvia laikyta Zambijos nacionalinė futbolo rinktinė žuvo skrisdama į pasaulio futbolo čempionato rungtynes Senegale, kai lėktuvas nukrito į Atlanto vandenyną netoli Gabono. Aviakatastrofoje žuvo 18 futbolininkų ir 5 komandos trenerių štabo nariai. Tarp žuvusiųjų buvo ir garsiausias visų laikų Zambijos futbolininkas Godfrey Chitalu, tuo metu ėjęs komandos trenerio asistento pareigas.

2001 m. sausio 27 d. netoli Denverio į aviakatastrofą audros metu pateko lėktuvas su Oklahomos universiteto rinktinės krepšininkais. Avarijos metu žuvo krepšininkai Danas Lawsonas ir Nate‘as Flemingas, šeši komandos personalo nariai ir transliuotojai.

2011 m. rugsėjo 7 d. Rusijos elitinio ledo ritulio diviziono komanda Jaroslavlio „Lokomotiv“ žuvo jos privačiam lėktuvui sudužus netrukus po pakilimo žaisti rungtynių Minske. Aviakatastrofoje žuvo 44 žmonės. Vienam žaidėjui pavyko išgyventi katastrofą, tačiau ir jis po kelių dienų mirė – gyvas liko tik skrydžio inžinierius.

Aviakatastrofos metu žuvo visa grupė aukščiausios klasės Rusijos ledo ritulininkų, užsienio žvaigždės– čekai Josefas Vasicekas, Karelas Rachunekas, Janas Marekas, švedų vartininkas Stefanas Livas, latvis Karlis Skrastinis, Slovakijos rinktinės kapitonas Pavolas Dmitria ir kiti. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vienas pilotas netyčia įjungė stabdžius, o kitas vartojo draudžiamų vaistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)