Į LIF prezidento pareigas pretenduojantis dabartinis federacijos vadovas Dainius Pavilionis sako, kad jo vadovaujama organizacija eina teisingu keliu, todėl reikalingas veiklos tęstinumas ir jos tobulinimas.

- Prezidente, tikriausiai galima sakyti, kad irklavimas Lietuvoje dabar išgyvena aukso amžių. Olimpinėse žaidynėse iškovoti du medalių komplektai, Ieva Adomavičiūtė antrus metus iš eilės tapo pasaulio jaunimo čempione, Armandas Kelmelis šiemet iškovojo Europos jaunių ir pasaulio jaunių čempiono titulus. Kaip pats vertinate tai, ką pavyko nuveikti vadovaujant LIF?

- Man labiausiai jaučiamas nuveiktas darbas atrodo trenerių subūrimas į vieną kolektyvą. 2015 metais pasaulio čempionate turėjome 5 įgulas, daug trenerių, visi dirbo kaip darnus kolektyvas, pradedant Gianni Postiglione ir baigiant masažuotojais. Nebuvo tokių pozicijų, kad čia mano sportininkas, čia - ne mano, su kažkuo esame draugai, su kažkuo galbūt ne tokie geri. Treneriai dirba kaip gerai suderintas mechanizmas, vieni kitus supranta, padeda, ir tai labai džiugina. Tai mato sportininkai, tai lemia ir minėtus gerus rezultatus.

Federacijoje sukūrėme sportininkų atrankos į rinktines sistemą, ją nuolat tobuliname su treneriais, įsiklausome į jų nuomonę. Viskas susisteminta, sutvarkyta ir tai duoda savo vaisių – kasmet priauga po 1-2 sportininkus, kurie papildo elitinę rinktinę, konkuruoja.

Sportiniai rezultatai, be abejo, kalba patys už save. Mūsų sportininkai nuolat irkluoja A finaluose, laimi medalius įvairiausiose regatose – nuo jaunių čempionatų iki olimpinių žaidynių. Dėl to yra didžiulis pasitenkinimas ir malonus jausmas tiek federacijai, tiek sportininkams, tiek veteranams-meistrams, buvusiems čempionams. Visiems smagu, kai tavo sporto šaka klesti.

Taip pat reikia paminėti nuolatinį Trakų irklavimo bazės tobulinimą. Prieš porą metų iškėlėme idėją, kad reikia Lietuvoje surengti suaugusiųjų pasaulio čempionatą ir kryptingai ta linkme dirbame. Šiais metais kalbėjome apie būtinybę kiek praplatinti irklavimo trasą, Lietuvoje dėl šio klausimo lankėsi net Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA) prezidentas Jeanas-Christophe'as Rollandas. Galiu pasidžiaugti, kad karuselė sėkmingai įsisuko, gauti visi būtini leidimai, trasa jau praplatinta, reikiamose vietose pagilinta. Trakai tampa aukščiausio lygio irklavimo centru, o toks ir buvo mūsų tikslas.

- Artėjant įvairiems rinkimams kandidatai dažnai vis dėlto pasvarsto, ar reikia kandidatuoti, ar nereikėtų užleisti vietos kitiems. Jums jokių abejonių nekilo?

- Postai nėra amžini, kėdės įsikibęs nesilaikau, bet norėtųsi darbų tęstinumo. Galbūt reikėtų dar užauginti jaunimo, kuris galėtų perimti darbus.

Šiuo atveju abejonių nebuvo, nes dar yra darbų, kuriuos norisi atlikti. Esame numatę atnaujinti LIF įstatus, patobulinti federacijos valdymo sistemą. Manau, svarbiausia, kad būtų darbų tęstinumas, evoliucija, o ne griovimas ar kažkokie kardinalūs pokyčiai.

Irklavimo federacija šiuo metu, manau, yra viena stipriausių šalyje ir eina teisingu keliu. Norisi, kad taip vyktų ir toliau. Jaučiu trenerių ir sportininkų palaikymą, todėl šiandien galimybės užleisti prezidento postą dar nesvarstau.

- Jei būsite išrinktas dar vienai kadencijai, kokius darbus, veiklos kryptis per artimiausius 4 metus laikytumėte svarbiausiais?

– Vienas dalykas - labai norisi jaunų trenerių įsiliejimo, Reikia sukurti strategiją, padėsiančią pritraukti ir išsilaikyti jaunių ir jaunimo, o ypač – merginų, irklavimui. Taip pat pradėta kurti trenerių ir teisėjų motyvacijos sistema, norisi pamatyti, kaip pagerės situacija ją įgyvendinant.

Daug naujovių ir naujų impulsų yra iš FISA, tad laukia darbai ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio irklavimo bendruomenės lygmenyje. Kuriami nauji FISA įstatai, nauja olimpinių irklavimo varžybų vizija ir programa. Visa tai Lietuvoje pareikalaus naujo požiūrio ir naujų darbų, greitos adaptacijos prie pokyčių.

Lietuvoje pradėtos kurti sporto gimnazijos, bet mums reikia irklavimo klases turėti ne Vilniuje, o Trakuose, Birštone, Kaune ir Klaipėdoje. Vilniuje sąlygų irklavimui beveik nėra, o Trakuose yra aukščiausio lygo centras. Dabar išeina taip, kad vaikus iškeliame į Vilnių, bet treniruotis jie turi važinėti į Trakus. Tai neracionalu. Manau, kartu su baidarių ir kanojų irklavimo atstovais galėtume turėti sportininkų klasę Trakuose. Tai yra labai svarbi užduotis, kurią reikia įgyvendinti.

Be abejo, nuosekliai turime siekti tikslo surengti Lietuvoje jau minėtą pasaulio suaugusiųjų čempionatą. 2017 metais Trakuose rengsime pasaulio jaunių čempionatą, o 2020-ais norėtume priimti pasaulio meistrų čempionatą. Šis renginys leistų kiek užsidirbti, reikėtų papildyti turimą inventorių ir tada jau galima būtų siekti suaugusiųjų čempionato.

Svarbu, kad mūsų irkluotojai Tokijo olimpinėse žaidynėse didžiuotųsi, kad atstovauja Lietuvai, todėl darbų ir planų yra tikrai daug, reikia naudotis mūsų iškovojamomis pergalėmis ir žengti pirmyn, kelti irklavimą į dar aukštesnį lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)