Rungtynes sėkmingiau pradėjo svečiai, pirmavę 2-3 įvarčių persvara. Bet įpusėjus kėliniui maždaug 2 tūkst. į „Siemens“ areną susirinkusių žiūrovų šėlo iš džiaugsmo: Lietuvos rinktinės vartininkas Giedrius Morkūnas, pasinaudojęs varžovų sprendimu atakos metu pakeisti savo vartų sargą papildomu aikštės žaidėju, metimu per visą aikštę persvėrė rezultatą lietuvių naudai (11:10).

Netrukus Gerdo Babarsko ir Rolando Bernatonio vedami šeimininkai nutolo 3 įvarčių skirtumu (14:11). Tačiau per likusį laiką iki pertraukos Artūro Juškėno auklėtiniai ne tik iššvaistė visą pranašumą, bet dar ir praleido norvegų dūrį paskutinę pirmo kėlinio sekundę – 15:16.

Komandoms atsikvėpus atkaklus mūšis tęsėsi. Norvegus į neviltį varė užtikrintas G. Morkūno žaidimas vartuose, padėjęs šeimininkams susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas.

Po serijos rezultatyvių atakų 52 min. lietuviai pirmavo rekordine persvara – 29:25. Bet norvegai rankų nenuleido: užvirė žaidimas „įvartis į įvartį“, kuris baigėsi Lietuvos rankininkų pergalės šokiu – dvikova laimėta rezultatu 32:29.

Lietuvos rinktinei 8 įvarčius pelnė R. Bernatonis, 7 – Aidenas Malašinskas, 6 – G. Babarskas, 5 – Valdas Drabavičius, 2 – Skirmantas Plėta, po 1 – G. Morkūnas, Gintaras Cibulskis, Mindaugas Dumčius ir Tadas Stankevičius. Norvegijos gretose išsiskyrė 9 kartus pasižymėjęs Kristianas Bjornsenas.

Geriausiu žaidėju nugalėtojų ekipoje pripažintas patikimai vartus gynęs G. Morkūnas.

Vilniuje Lietuvos komanda vėl turėjo verstis be čiurnos traumą besigydančio vieno lyderių Jono Truchanovičiaus. Negana to, apšilimo metu koją susižeidė ir iš rikiuotės iškrito Benas Petreikis, o pagrindinis lietuvių atakų organizatorius A. Malašinskas rungtyniavo kęsdamas skausmus.

Pergalę prieš Europos ir pasaulio pirmenybių atrankose lietuvius nuolat skriausdavusius norvegus A. Juškėnas pavadino viena skambiausių šalies rankinio istorijoje.

Treneris pripažino, jog jo auklėtiniai varžovams nusileidžia individualiu meistriškumu, bet šįkart padėjo komandinis darbas – ypač ginantis.

„Mūsų tarsi buvo daugiau aikštėje: kovojome ir už save, ir už tuos, kurie už šoninės linijos. Nors norvegai nėra stebuklinga komanda, vis dėlto jų žaidėjai pranašesni. Todėl privalėjome visur būti dviese prieš vieną, kad apsigintume, o tam reikėjo daug judesio. Pasiteisino ir rizika puolime, atakos metu į aikštę išleidžiant G. Cibulskį. Dėl to kelis kartus vėlavome grįžti į gynybą ir praleidome įvarčius, bet naudos gavome daugiau nei žalos“, – žaidimą analizavo A. Juškėnas.

Specialistas neslėpė, jog komanda buvo tarsi įelektrinta po gedulingo vakaro Prancūzijoje.

„Po tų rungtynių porą valandų buvo tylu kaip kapinėse. Bet reikėjo nuryti piliulę, eiti toliau. Galbūt supykę žaidėjai stengėsi dvigubai labiau“, – svarstė A. Juškėnas.

Nepaisant nelauktos pergalės, Lietuvos rinktinės strategas euforijai nepasidavė: anot jo, galimybės po 20 metų pertraukos prasibrauti į finalinį Europos čempionato etapą smarkiai nepasikeitė. Bet A. Juškėnas vylėsi, kad pasiektas rezultatas labiausiai pasitarnaus populiarinant rankinį Lietuvoje.

„Jaunimui, kuris nemato pergalių, kuriam trūksta pinigų, reikia kažkokios motyvacijos. Tikiuosi, kad jos pridės ši pergalė, kad atsiras stimulas tobulėti, treniruotis, treniruotis ir dar kartą treniruotis. Kad ir koks buvo tas Leninas, bet apie darbą sakė teisingai“, – šypsodamasis užbaigė A. Juškėnas.

Primename, kad atranką į 2018 metų Europos pirmenybes lietuviai šią savaitę pradėjo žeminančiu sutriuškinimu Prancūzijoje: Rio de Žaneiro olimpiniai vicečempionai nokautavo svečius iš Lietuvos rezultatu 37:20. Pašaipų pastariesiems po tokio pasirodymo nešykštėjo net oficiali Europos rankinio federacijos interneto svetainė, palyginusi Lietuvos rinktinę su kiškiu, iššokusiu ant kelio prieš atlekiantį automobilį.

Sekmadienį prancūzai turėjo kur kas daugiau vargo išvykoje žaisdami su 7-os grupės autsaidere laikoma Belgijos rinktine. Netikėto pasipriešinimo sulaukusi Prancūzijos ekipa laimėjo tik vieno įvarčio persvara – 38:37.

Po dviejų turų vieną pergalę savo sąskaitoje turintys lietuviai su norvegais dalinasi antra-trečia vietomis. Abu mačus pralaimėję belgai lieka paskutiniai ketvirti.

Europos čempionato, kuris vyks Kroatijoje, atrankos varžybose dalyvauja 28 rinktinės, suskirstytos į 7 grupes. Kelialapius į finalinį etapą iškovos 1-2 vietas grupėse užėmusios ekipos ir viena geriausia trečią vietą užėmusi komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)