Ramūs dėl savo ateities Seime yra Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) atstovai – šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna. Abu jie po reitingavimo išsaugojo tas pačias vietas, kurias turėjo priešrinkiminiame sąraše: V. Čmilytė-Nielsen – ketvirtą, V. Alekna – antrą.

Pastarasis dėl Seimo nario kėdės dar varžosi ir vienmandatėje Naujamiesčio apydardoje. Surinkęs 18,89 proc. olimpinis čempionas pateko į antrą turą, kuriame bandys mesti iššūkį konservatoriui Žygimantui Pavilioniui (42,94 proc.). Toje pačioje prestižine laikomoje apygardoje kandidatavęs Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas, Lietuvos ledo ritulio rinktinės gynėjas Petras Nausėda tesurinko 3,38 proc. balsų ir tenkinosi penkta vieta.

Iš liberalų sąrašo, per rinkimus daugiamandatėje apygardoje užsitikrinusio 8 vietas, arčiausiai Seimo yra Žydrūnas Savickas ir Linas Kvedaravičius. Stipriausias pasaulio žmogus sąraše iš 8 pozicijos nukrito į 12-ą, o buvęs krepšininkas iš 21-os pakilo į 16-ą.

Abu jie laimę bandė ir vienmandatėse apygardose, bet nesėkmingai. Tiek Ž. Savickas Naujojoje Vilnioje (11,3 proc.), tiek L. Kvedaravičius Justiniškėse liko ketvirti (11,89 proc,) ir į antrą turą nepateko.

Liberalai antrame vienmandačių apylinkių rinkimų ture turės tik 12 atstovų, todėl šių dviejų buvusių sportininkų šansai nėra patys didžiausi.

Žydrūnas Savickas

Įspūdingai Vilkaviškio apygardoje pasirodė kovos menų meistras Kęstutis Smirnovas, kuris sugebėjo surinkti net 27,75 proc. rinkėjų balsų ir taip mesti rimtą iššūkį dabartiniam premjerui Algirdui Butkevičiui (36,29 proc.). Socialdemokratų lyderis anksčiau šioje apygardoje triumfuodavo jau po pirmo turo.

Tiesa, daugiamandatėje apygardoje K. Smirnovui sekėsi ne taip gerai – iš 20-os Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo vietos jis nukrito į 26-ąją. Galimybių patekti į Seimą jis dar turi, nes šiuo metu valstiečiai jau pelnė 19 mandatų, o dar 42 kandidatai varžysis antrajame rinkimų vienmandatėse apygardose ture.

Neįtikėtino rinkėjų pasitikėjimo sulaukė dabartinis Utenos „Juventus“ krepšinio komandos treneris Antanas Sireika, kuris po reitingavimo daugiamandatėse apygardose Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše iš paskutinės 141-os vietos sugebėjo pašokti net į 20-ą.

Kol kas garantuotų vietų socialdemokratai turi tik 13, tačiau iš 21-o į antrą turą vienmandatėse apygardose patekusių kandidatų po dviejų savaičių dešimt ten varžysis kaip favoritai. Tiesa, suskaičiavus pirmumo balus daugelis jų liko už A. Sireikos nugaros, tad bendražygių pergalės trenerio prie parlamento nepriartintų.

Sergejus Jovaiša

Anykščių-Panevėžio vienmandatėje apygardoje pirmą turą laimėjo Sergejus Jovaiša (23,88 proc.), kuris antrame rate susigrums su LVŽS atstovė Greta Kildišienė (23,62 proc.). Tuo metu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše „gudrusis lapinas“ iš 24-os vietos smuktelėjo į 27-ą. Visgi konservatoriai jau dabar turi 21 mandatą (20 – daugiamandatėje, 1 – vienmandatėje), be to, net 42 nariai varžysis antrame ture.

Visišką fiasko patyrė Lazdynuose nemokamus butus žadėjęs Jonas Pinskus, kuris su 3,49 proc. balsų liko vos šeštas. Negana to, buvusio irkluotojo atstovaujam Darbo partija apskritai nesurinko reikiamų 5 proc. rinkėjų balsų ir liko už Seimo borto.

Rinkimuose dar dalyvavo buvęs futbolininkas Tomas Ražanauskas, tačiau jo atstovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (LLS) tesurinko vos 2,12 proc. balsų ir į Seimą nepateko. Pats T. Ražanauskas kandidatų sąraše iš preišrinkinimės 57-os pozicijos nukrito į 80-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)