Autoparkas – už 273 tūkstančius

Pirmadienį posėdžiavęs LTOK vykdomasis komitetas patvirtino prizus ir premijas, atiteksiančias Rio de Žaneiro žaidynėse pasirodžiusiems sportininkams, treneriams bei aptarnaujančiam personalui.

Kaip ir prieš ketverius metus, septyniems ant apdovanojimų pakylos užkopusiems olimpiečiams atiteks nauji BMW automobiliai.

Sidabrą laimėję irkluotojai Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis sės į BMW 4 serijos automobilius. Salonuose tokie baziniai modeliai kainuoja nuo 40,5 tūkst. eurų.

Bronziniams prizininkams – irkluotojoms Donatai Vištartaitei ir Mildai Valčiukaitei, sunkiaatlečiui Aurimui Didžbaliui, baidarininkams Aurimui Lankui ir Edvinui Ramanauskui – bus įteikti BMW 3 serijos automobilių rakteliai. Šis modelis kainuoja mažiausiai 35,5 tūkst. eurų.

Kaip DELFI teigė LTOK generalinis sekretorius Valentinas Paketūras, kiekvienas automobilis užsakytas su papildoma įranga už 8-15 tūkst. eurų. Gamintojai esą suteikė LTOK 20 proc. nuolaidą, o iš viso olimpinis „autoparkas“ atsieis 273 tūkst. eurų.

Dar 130 tūkst. eurų bus išdalinti kaip piniginės premijos.

Penktą vietą užėmusiems baidarininkams Ričardui Nekriošiui ir Andrejui Olijnikui atiteks po 3 tūkst. eurų, septintoje finišavusioms buriuotojai Gintarei Scheidt, dviratininkei Simonai Krupeckaitei, plaukikei Rūtai Meilutytei bei aštuntą poziciją užėmusiam kitam plaukikui Simonui Biliui – po 2 tūkst. eurų.

Pinigines premijas gaus ir septinti likę Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės atstovai, kurie pasidalys 24 tūkst. eurų.

Finansinio paskatinimo taip pat sulauks visų Rio de Žaneire pasirodžiusių šalies sportininkų treneriai (nuo 600 iki 2500 eurų), gydytojai, mokslininkai, vadybininkai, sporto federacijų atstovai.

Sudvejojo dėl neigiamų vertinimų

Apdovanojimai bus išdalinti spalio 3 d., nors LTOK garbės prezidentas Artūras Poviliūnas vykdomajam komitetui siūlė ceremoniją nukelti.

Jo nuomone, prizų įteikimas prieš spalio 7 d. vyksiančią rinkiminę LTOK generalinės asamblėjos sesiją gali būti nepalankiai interpretuojamas. A. Poviliūnas nuogąstavo ir dėl viešojoje erdvėje kilusios diskusijos apie skirtingus valstybinių olimpiečių bei parolimpiečių premijų dydžius.

„Kai viskas suplakama į vieną vietą, galime iššaukti ugnį į save. Sulyginti šių dalykų neįmanoma, bet vis tiek mums gali priekaištauti. O paskui dar pasiūlys pasidalinti su neįgaliaisiais mūsų 8 procentais „Olifėjos“ apyvartos“, – samprotavo buvęs LTOK prezidentas, turėdamas omenyje LTOK kontroliuojamos loterijų bendrovės „Olifėja“ įstatymu nustatytą pareigą 8 proc. apyvartos skirti labdarai ar paramai.

A. Poviliūnas ragino prizus įteikti tada, kai „pasimirš parolimpiečių pasiekimai“.

Bet LTOK vykdomojo komiteto nariai tokios idėjos nepalaikė. LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė priminė, kad Lietuvos parolimpinis komitetas (LPOK), nors ir gauna paramą iš LTOK, nėra tiesiogiai susijęs su olimpiniu judėjimu. O vykdomojo komiteto narys Vytas Nėnius replikavo klausdamas, kiek iš LTOK šiemet skirtų 50 tūkst. eurų pasiekė neįgaliuosius sportininkus.

LTOK viceprezidentas Romualdas Bakutis pridūrė, kad apdovanojimai olimpiečiams esą apmokami ne iš „Olifėjos“ paramos, o iš bendrovės LTOK kaip pagrindiniam akcininkui išmokamų dividendų ir rėmėjų lėšų.

Primename, kad valstybė olimpiniams čempionams numačiusi 115,85 tūkst. eurų dydžio premiją, tuo metu parolimpinio aukso medalis įvertintas 17,38 tūkst. eurų. Tiesa, Rio de Žaneire triumfavusiam lengvaatlečiui Mindaugui Biliui ir golbolo rinktinei Vyriausybė pažadėjo premijas padvigubinti.

Anot LTOK vykdomojo komiteto posėdį stebėjusio premjero patarėjo Vytauto Janušaičio, toliau mažinti skirtumus tarp olimpiečių ir neįgaliųjų būtų įmanoma nebent pirmųjų sąskaita. O Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Edis Urbanavičius suskaičiavo, kad visų neįgaliųjų varžybų – ne tik parolimpinių, bet ir kurčiųjų, specialiosios olimpiados žaidynių – laimėjimus prilyginus olimpinio sporto pasiekimams, valstybė vien premijoms turėtų išleisti 10 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)