Sprendimas buvo priimtas liepos 15-ąją, vadovaujantis Pasaulinio antidopingo kodekso ir Antidopingo taisyklių 10.2.1.1 ir 10.7.1 c punktais.

Sportininkė buvo suspenduota nuo gegužės 13 dienos, todėl diskvalifikacija pasibaigs 2024-ųjų gegužės 13-ąją. O tai reiškia, kad Ž. Balčiūnaitės karjera – jau baigta, nes po aštuonerių metų jai bus jau 45-eri.

Sausas iš balos neišlipo ir sportininkės treneris Romas Sausaitis, kuriam LLAF Taryba nusprendė skirti dvejų metų diskvalifikaciją, nedeleguojant į varžybas ir mokomąsias treniruočių stovyklas, kuriose dalyvaus nacionalinė rinktinė.

DELFI žiniomis, dopingo kontrolierių tinkluose Ž. Balčiūnaitė suspurdo balandžio mėnesį, kuomet ne varžybų metu paimtame bėgikės mėginyje buvo rasta meldoniumo.

Jis į draudžiamų preparatų sąrašą buvo įtrauktas nuo 2016 metų sausio 1 dienos, o atlikus naujus tyrimus buvo nuspręsta atletus, kurių kraujyje iki rugsėjo 30 dienos bus rasta mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo, galės save vadinti „švariais“ sportininkais. Bet, panašu, kad pakartotinas mėginys neleido lietuvei patekti į „laimingųjų“ sąrašą.

Bet tai ne pirma dopingo istorija šios lengvaatletės karjeroje. 2011-aisiais Ž. Balčiūnaitė po ilgo ir dramatiško proceso buvo diskvalifikuota dvejiems metams.

Tąkart „coliuke“ pramintą stajerę nugramzdino mėginys, dopingo kontrolierių paimtas po pergalingo pasirodymo Barselonoje (Ispanija) vykusiame Europos čempionate. Auksą iškovojusios lietuvės organizme nustatytas leistinas normas viršijantis dviejų hormonų – testosterono ir epitestosterono – santykis.

Ž. Balčiūnaitė yra tik antroji Lietuvos sportininkė ir vienintelė olimpinės sporto šakos atstovė, susilaukusi tokios drakoniškos bausmės.

Praėjusią žiemą aštuoneriems metams buvo diskvalifikuotas ir kultūristas Nerijus Bružas. Pastarasis tokių sankcijų susilaukė, nes antrą kartą karjeroje atsisakė pateikti dopingo mėginį.

2015 metais sugriežtintame Pasauliniame antidopingo kodekse už draudžiamų medžiagų vartojimą numatoma diskvalifikacija nuo dvejų iki ketverių metų, o už pakartotinį nusižengimą baudžiama dvigubai griežčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (487)