Ilgai tylėjusi pagaliau prabilo ir pati visos šios istorijos herojė J. Jefimova.

„Laikinas suspendavimas nebuvo laiku panaikintas ir aš praradau galimybę patekti į olimpines žaidynes per nacionalinį čempionatą. Man buvo padaryta nepataisoma žala“, – kalbėdama su BBC savo džiaugsmo dėl nuimtos diskvalifikacijos neparodė ji.

Tačiau kiti pasaulio plaukikai smerkia FINA dėl nuolaidžiavimo Rusijai.

„Tu... žlugdai sąžiningų atletų karjeras. Gėda tau FINA“, – pareiškė Londono olimpiados sidabro medalio laimėtojas Michaelas Jamiesonas.

Kiti britų plaukikai – Shauna Lee ir Benas Evansas – kviečia nušvilpti rusę per Rio olimpiadą.

„Ar būtų per daug, jei prašyčiau, kad J. Jefimova būtų nušvilpta per pristatymą prieš plaukimą?“, – retoriškai klausė Sh. Lee.

„Su nekantrumu laukiu, kaip J. Jefimova bus nušvilpta per olimpines! Sukčiuvienė ir vėl išsisuko...“, – piktinosi B. Evansas.

Nesusilaikė ir paprastai kukli R. Meilutytė.

„Sveikinu FINA, praradusią tūkstančių plaukikų ir sirgalių pasitikėjimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ ironiškai rėžė Lietuvos „auksinė žuvelė“.

Dar griežčiau pasisakė jos treneris Jonas Ruddas.

„Sukčiams – taip. Sąžiningumui, principingumui ir garbingai kovai – ne. Štai kokie standartai“, – „Facebook“ paskyroje parašė jis.

Su juo susisiekė ir BBC žurnalistai, kuriems J. Ruddas plačiau pakomentavo savo reakciją.

„FINA yra labai gera, kai reikia garsiai kalbėti apie nulinę toleranciją ir dopingo pašalinimą iš sporto, bet kai yra galimybė pastovėti už šį įsitikinimą, deja, ji turi įprotį kapituliuoti. Taip nutiko ir vėl.

Kuo ilgiau ši byla buvo FINA rankose ir kuo ilgiau ji turėjo priimti sprendimą, aš vis labiau tikėjausi, kad būtent taip ir nutiks, nes taip jau yra buvę ir anksčiau. Tačiau aš savotiškai džiaugiuosi dėl to, kad ji (J. Jefimova – DELFI) bus ten, nes noriu, kad ji būtų nugalėta“, – pasisakė J. Ruddas.

Юлия Ефимова и Никита Лобинцев примут участие в Arena Pro Swim Series в Санта-Клара - https://t.co/27cnUqyV7W pic.twitter.com/qx8wyWMlQE
— SwimBlog (@swimblog_ru) June 1, 2016

Primename, kad FINA antradienį panaikino visus kaltinimus dėl dopingo vartojimo ir leido Rusijos plaukikei J. Jefimovai dalyvauti 2016-ų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tai patvirtino J. Jefimovos advokatas Artiomas Pancevas.

„Atėjo oficiali FINA informacija apie tai, kad J. Jefimovai buvo panaikinti visi kaltinimai. Ji gali laisvai dalyvauti varžybose. Jai nebus taikoma jokia bausmė“, - Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS cituoja A. Pancevo žodžius.

Keturiskart pasaulio čempionė J. Jefimova prie Rusijos plaukimo rinktinės stovyklos prisijungs jau rugpjūčio 1-2 dienomis. Apie tai pranešė vyriausiasis nacionalinės komandos treneris Sergejus Kolmogorovas.

„Mes laukėme tokio FINA sprendimo ir dabar labai džiaugiamės už Juliją“, – konstatavo rusų treneris.

Laikina diskvalifikacija J. Jefimovai buvo panaikinta gegužės 20-ą dieną. Birželio viduryje ji buvo sugrąžinta į Rusijos plaukimo olimpinės rinktinės sudėtį Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

Primename, kad J. Jefimova buvo diskvalifikuota kovo 16-ą dieną, kai jos organizme buvo aptikta nuo sausio 1-os dienos uždrausto preparato meldoniumo.

R. Meilutytei didėja konkurencija

Lietuvos plaukimo žvaigždės R. Meilutytės Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse laukia itin rimta konkurencija. Be principinės varžovės J. Jefimovos, olimpiniame baseine teks galynėtis ir su įspūdingą rezultatą prieš porą savaičių pasiekusia 19-mete amerikiete Lilly King, kuri moterų 100 metrų plaukimo krūtine rungtyje finišavo per 1 min. 5,20 sek. ir užfiksavo ne tik geriausią šių metų sezono laiką pasaulyje, bet ir geriausią nuo pat 2013-ų.

Šie skaičiai – netgi geresni už tuos, su kuriais R. Meilutytė laimėjo aukso medalį 2012 m. Londono olimpiadoje (1:05,47 min.).

Antras geriausias šio sezono rezultatas 100 m krūtine priklauso rusei J. Jefimovai (1:05,70 min.), trečias – R. Meilutytei (1:05,82 min.). Tiesa, šios rungties pasaulio rekordo savininkė vis dar yra R. Meilutytė, 2013-ais Barselonoje nuotolį įveikusi per 1 min. 4,35 sek.

J. Jefimova jau buvo diskvalifikuota ir anksčiau

Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmas mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antras – vasario 24-ą (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas. Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko.

Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui. Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 metų kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami.

Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo. Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Bye Rio, I will miss you!💚 But I promise I will be back 😉

A photo posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Feb 5, 2016 at 2:44pm PST

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1538)