Lietuvai šiame čempionate atstovaus 35 sportininkai, kurie irkluos 11 valčių. Skirtingai nei pasaulio jaunių akademinio irklavimo čempionatai, šis Galvės ežere vyksiantis renginys – nemokamas, tad laukiami visi, norintys stebėti jaunųjų irkluotojų pasirodymus iš arti ir palaikyti mūsų šalies sportininkus.

Pagal dydį mūsų šalies delegacija – 5-oje vietoje. Gausiausią delegaciją į Trakus atsiuntė Vokietija, jos komandoje – net 49 sportininkai. Iš Ukrainos atvyko 45 jaunieji irkluotojai, iš Rumunijos – 40. Taip pat dalyvauja sportininkai iš Austrijos, Belgijos, Prancūzijos, Čekijos, Danijos, Lenkijos, Portugalijos, Šveicarijos, Norvegijos, Izraelio, kaimyninės Latvijos ir Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Turkijos ir kitų Europos valstybių.

Garsina šalies vardą

„Esame išugdę daug itin pajėgių jaunosios kartos irkluotojų. O kadangi čempionatas vyksta namuose, turime puikią progą ir parodyti mūsų augančius talentus, ir sykiu išleisti į varžybas gausesnę lietuvių delegaciją, mat atkrinta su kelionėmis į kitas šalis susiję rūpesčiai“, – sakė Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis.

Jis pastebėjo, jog galimybė sukviesti irkluotojus iš visos Europos į Trakus – Lietuvos irklavimo šventovę – yra puiki proga ne tik garsinti Lietuvą, bet ir populiarinti akademinio irklavimo sportą mūsų šalyje.

Pasak Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus Edžio Urbanavičiaus, kiekvienos aukšto lygio tarptautinės varžybos, vykstančios mūsų šalyje, Lietuvai yra didelis įvertinimas: „Labai džiaugiuosi, kad ne tik išsaugojome puikią irklavimo bazę Trakuose, bet ir sugebame ją efektyviai išnaudoti. Trakuose tarptautiniai čempionatai organizuojami praktiškai kasmet. Linkiu sėkmės visų šalių sportininkams šiose Europos jaunių irklavimo varžybose, gausaus sirgalių palaikymo, palankaus oro ir, žinoma, kuo geriausių rezultatų“.

Trakai ruošiasi žmonių antplūdžiui

Savaitgalį į Trakus susirinks ne tik čempionato dalyviai, sirgaliai – atvyksta ir palaikymo komandos ar artimieji. Tad miestas ruošiasi ne tik renginiui, bet ir rūpinasi tinkamai priimti didesnius nei įprasta žmonių srautus.

Pasak Trakų merės Editos Rudelienės, nors surengti tokio masto čempionatą Trakų mieste yra nemenkas iššūkis, dedamos visos pastangos, kad čia praleistas laikas būtų malonus tiek sportininkams, tiek miesto svečiams.

„Labai džiaugiamės, kad jau ne pirmą kartą tenka garbė priimti tokią gausią delegaciją savo mieste. Pasiruošimas vyksta intensyviai, bendraujame su organizatoriais dėl automobilių parkavimo, sportininkų įrangos laikymo ir apgyvendinimo. Čempionatas žada būti išties įspūdingas“, – sakė E. Rudelienė.

Sieks rengti suaugusiųjų pasaulio irklavimo čempionatą

Gegužę Lietuvoje viešėjęs Tarptautinės irklavimo federacijos FISA prezidentas Jeanas-Christophe'as Rolland'as ir techninė delegatė Svetla Otzetova Trakų bazės pasirengimą ir techninę infrastruktūrą įvertino itin palankiai. Ji tinka organizuoti aukšto lygio sportines varžybas.

Šia proga Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas neslepia ambicingų ateities užmojų ir teigia, kad Trakuose vyksiantis Europos jaunių irklavimo čempionatas yra žingsnis į priekį, siekiant kitais metais čia surengti pasaulio jaunių (iki 18-os metų) irklavimo čempionatą, 2019 metais – pasaulio jaunimo (iki 23-ejų metų), o 2021 metais – ir suaugusiųjų pasaulio irklavimo čempionatą.

„Irklavimo sportas pamažu plinta po visą Lietuvą – turime bazes, veikiančias Kupiškyje, Telšiuose, planuojame jas atidaryti Šilutėje, todėl natūralu, kad yra noras tobulėti ir rengti pasaulinio lygio čempionatus, turėti aukščiausius standartus atitinkančią infrastruktūrą“, – sakė D. Pavilionis.

Jam pritarė ir kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ vadovas Sigitas Fabijonavičius, kurio vadovaujama įmonė yra ilgametė irklavimo sporto rėmėja.

„Galvės ežere esanti irklavimo trasa laikoma viena vaizdingiausių pasaulyje, o turizmo paslaugų vadybos kokybė Lietuvoje vertinama itin gerai. Džiugu, kad turizmo sektorius Lietuvoje klesti ir turime ką pasiūlyti svečiams iš užsienio. Tiek patys sportininkai, tiek juos palaikantys sirgaliai labai noriai vyksta į Trakus, o dažnai apsistoja ilgesniam laikui nei vien varžybų savaitgaliui.“

Anksčiau ir pats profesionaliai akademiniu irklavimu užsiėmęs S. Fabijonavičius neabejoja, kad auganti perspektyvių Lietuvos irkluotojų karta turi visus reikiamus duomenis būti Europos irklavimo elito tarpe, o šis čempionatas yra proga tai įrodyti.

Liepos 9-10 dienomis vyksiančiame Europos jaunių čempionate vienvietes irkluos Eglė Bezzubovaitė ir Armandas Kelmelis, dvivietes – Renata Jarockaitė su Rusne Džiugyte ir Matas Jakubauskas su Arnu Kazlausku, porines dvivietes – Aistė Andriulevičiūtė su Milda Kisnieriūte ir Justinas Balašaitis su Mantu Juškevičiumi, keturvietes – Gedvilė Česnavičiūtė, Kamilė Kralikaitė, Vytautė Urbonaitė, Gabija Vogulytė bei Paulius Antanavičius, Domantas Stankūnas, Dovydas Stankūnas ir Titas Mašanauskas, porines keturvietes – Ieva Medelinskaitė, Agnė Ginevičiūtė, Viktorija Vareikaitė, Raminta Morkūnaitė bei Gytis Olekas, Paulius Černevičius, Matas Daugėla ir Aimontas Kaminskas, o vaikinų aštuonvietę su vairininku – Augustinas Jankevičius, Valdas Venckus, Vilius Valaitis, Žilvinas Vasiliauskas, Dignas Stulpinas, Aras Mikelionis, Osvaldas Beniušis, Rokas Bendžius ir Povilas Rubinas.

Liepos 9–ą, šeštadienį, atrankos varžybos prasidės 9 val. 30 min. Liepos 10-ą pusfinaliai prasidės 9 val., o A finalų pradžia – 13 val. 30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją