Prieš ketverius metus Londone R. Meilutytė virto didžiausia staigmena olimpiniame plaukimo baseine. Niekam nežinoma lietuvė, kuriai tuomet tebuvo 15-a, šaltakraujiškai sudorojo tituluotas konkurentes, nudžiaudama olimpinį auksą joms iš panosės.

Dabar panašią sensaciją ruošia L. King, verčianti perbraižyti bet kokias Rio de Žaneiro žaidynių 100 m plaukimo krūtine rungties išankstines prognozes.

1 min. 5,2 sek. – tokiu didmeistrišku rezultatu į olimpinę JAV rinktinę įsiveržė mergina iš Evansvilio (Indianos valstija), tapusi šešta greičiausia tarp šią distanciją kada nors plaukusių sportininkių visoje planetoje.

L. King trečiadienį tiesiog ištaškė baseiną Omahoje, kur šią savaitę vyksta nacionalinė atranka į Rio de Žaneiro žaidynes.

„Mums, veteranėms, darosi baisoka. Bet nuostabu matyti tokias emocijas ir laimę“, – po kovos žvanginti ginklais nė nemėgino olimpinė ir pasaulio čempionė Jessica Hardy, užleidusi jaunajai varžovei vietą olimpinės plaukimo komandos sudėtyje.

Iš tikrųjų pamatyti L. King finišo gęstanti JAV plaukimo žvaigždė neturėjo jokių galimybių: pro J. Hardy nugalėtoja praskriejo tokiu tempu, kad panorėjusi net būtų spėjusi išlipti iš baseino, kol 2,5 sekundės aplenkta varžovė palietė sienelę.

L. King įsiveržė į pačią šio sezono 100 m plaukimo krūtine reitingų viršūnę, žemyn nustumdama ir rusę Juliją Jefimovą, ir R. Meilutytę.

Galutinio Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) žodžio meldoniumo byloje tebelaukianti Rusijos atstovė šiemet greičiausiai distanciją buvo įveikusi per 1 min. 5,7 sek. R. Meilutytės geriausias rezultatas kol kas – 1 min. 5,82 sek.

Lietuvei tebepriklauso 2013 metais pasiektas planetos rekordas (1:04,35). Bet monstriškas L. King progresas, kurį JAV žiniasklaida lygina su padangę ryškiai nuplieskiančiu meteoru, verčia susimąstyti, ar ji netaps pirmąja moterimi nuo 2013-ųjų, nuplaukusia 100 m krūtine greičiau nei per 1 min. 5 sek.

Tokia perspektyva buvo neįsivaizduojama prieš dvejus metus, kada L. King tik vargais negalais „išplaukdavo“ iš 1 min. 8 sek. O kai R. Meilutytė gerino pasaulio rekordą, jos bendraamžė iš JAV į finišą kapanojosi per 1 min. 9,59 sek.

Nieko keisto, nes treniruotėse mokyklos baseine L. King tuomet tekdavo saugotis susidūrimų su kitais plaukikais.

„Keturiuose takeliuose plaukdavo 35 žmonės. Erdvės tikrai nebuvo pernelyg daug“, – prisiminė mergina.

Viskas pasikeitė, kai L. King atsisveikino su mokyklos suolu ir persikėlė į Indianos universitetą. Kaip sako pati plaukikė, jai atsiskleisti pavyko numetus svorio ir ėmus treniruotis kartu su vaikinų komanda.

L. King iššoko tarsi Pilypas iš kanapių, o jos per metus padaryta milžiniška pažanga išryškėjo šį pavasarį. Kovą amerikietė studentų varžybose tapo pirmąja moterimi, nuplaukusia 100 jardų (91 m) nuotolį greičiau nei per 57 sek. (56,85), o gegužę driokstelėjo ir olimpinėje distancijoje, kurią įveikė per 1 min. 5,73 sek.

„L. King yra rimta pretendentė laimėti olimpinį auksą“, – konstatavo swimswam.com.

Amerikiečiai, kuriuos iš plaukimo krūtine pastaraisiais metais buvo išstūmusios grumtynės tarp R. Meilutytės ir J. Jefimovos, iš anksto džiaugiasi sugrįšiantys ant scenos ir šioje rungtyje.

Džiaugsmas dvigubas, mat lūkesčius kursto ir dar vienas naujas veidas, nušvitęs nacionalinės atrankos varžybose Omahoje.

Lilly King (dešinėje) ir Katie Meili

Įkandin L. King olimpinį kelialapį sužvejojo Katie Meili, 100 m krūtine nuplaukusi per 1 min. 6,07 sek. 25-erių sportininkė šių metų pasauliniame reitinge šoktelėjo į ketvirtą poziciją ir įrodė galinti svajoti ne tik apie olimpinių žaidynių finalą, bet ir apdovanojimų pakylą.

Prieš metus Pan Amerikos žaidynėse K. Meili plaukė dar greičiau – 1 min. 5,64 sek. Tad bent jau trumpame (25 m) baseine jaukiau besijaučianti jamaikietė Alia Atkinson ar švedė Jennie Johansson atrodo įkandamos varžovės amerikietei.

Naujas duetas jau kaitina JAV gerbėjų fantazijas. Ar Rio de Žaneire svils ir pripažintų favoričių padai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)