Sudėtingomis oro sąlygomis buriuotojai startavo keturiose įskaitose: „Rs Tera“, „Rs Aero, „Rs Feva“ ir katamaranais. Nemažai buriuotojų pabūgo nepalankių meteorologinių sąlygų ir pasitraukė iš varžybų. Su vėju ir bangomis kovojo tik stipriausi.

Geriausiai pirmą dieną „Rs Aero įskaitoje sekėsi latvei Annai Verner, o „Rs Tera“ - Evelinai Jakubauskaitei („Trakų buriuotojų klubas“),

Katamaranais F-18 plaukiantys Antanas Gerasimavičius ir Dominykas Žižys („NBA/Poseidonas-Elektrėnų sporto centras“) nuo pirmo starto tapo lyderiais.

Didžiausia intriga ir kova virė „Rs Feva“ jachtų klasėje. Visus dienos plaukimus laimėjo rusių įgula iš St. Peterburgo Anna Ruseckaja ir Linda Lancevsky („Morskoj sailing club“, Peterburgas).

Kitos įgulos Gabrielė ir Daumantė Petraitytės („NBA/Poseidonas-Elektrėnų sporto centras“), Matas Petrauskas ir Kajus Oškutis („Trakų buriuotojų klubas“) ir rusai Andrejus Michailovas ir Danijilas Čašinas („Morskoy sailing club“) po keturių plaukimų išsirikiavo viena po kitos ir kova dėl antros-trečios vietos žadėjo intrigą iki varžybų pabaigos.

Pavilostą pasiekė ir štormas. Vėjas gūsiuose siekė iki 25-27 m/sek. Jis nenurimo ir antrą dieną. Pietvakarių krypties vėjas siekė 15-17 m/sek. bangos aukštis Baltijos Jūroje buvo nuo 2,5 iki 3 m. Teisėjai, vadovaujami Valerijaus Boguno, plaukimų nevykdė, nes jūroje buvo nesaugu buriuoti.

Trečią varžybų dieną vėjas kiek nurimo, jo greitis siekė 10 m/sek. gūsiuose iki 14 m/sek., bangų aukštis siekė nuo 1,4 iki 1,7 m. Startai buvo duoti tik „Rs Feva“ jachtoms. Kitoms jachtų klasėms dėl vėjo apribojimų plaukimai nevyko, todėl liko galioti anksčiau pasiekti rezultatai.

Sudėtingos oro sąlygos reikalavo didelių fizinių pastangų. Jachtos skriejo bangų keteromis. Daugelis jachtų virto, nepavykus deramai suvaldyti laivo. Plyšo burės. Kelios įgulos turėjo pasitraukti iš lenktynių. Rusių įgulai pavyko išsaugoti lyderių pozicijas, nors gerokai didesnį pasipriešinimą demonstravo fiziškai stiprios seserys G. ir D. Petraitytės. Po dviejų plaukimų jos įsitvirtino antroje vietoje, o rusai A. Michailovas ir D. Čašinas – trečioje.

Viską lėmė paskutinis plaukimas. Merginos iš Lietuvos labai gerai startavo ir visoje distancijoje plaukė su lyderėmis iš Peterburgo, o antroje distancijos pusėje net sugebėjo jas aplenkti. Deja, iki finišo linijos likus vos 100 metrų, mūsiškės padarė nedovanotiną klaidą apiplaukdamos distancijos ženklą, ir lietuvių įgula iš pirmos pozicijos smuktelėjo į ketvirtą. Po rusų merginų įgulos finišavę St. Peterburgo vaikinai užsitikrino antrą vietą ir galutinėje įskaitoje. Seserys Iš Lietuvos liko trečios.

„Baltic cup-2016“ Pavilosta nugalėjo ir sidabriniais regatos žiedais pasipuošė:

„Rs Aero“: Anna Vernere („Stirnuraga YC“, Latvija);
„Rs Tera“: Evelina Jokubauskaitė („Trakų buriuotojų klubas“);
„Rs Feva“: Anna Ruseckaja ir Linda Lancevsky („Morskoj sailing club“, Rusija);
„Catamaran“: Antanas Gerasimavičius ir Dominykas Žižys („NBA/Poseidonas-Elektrėnų sporto centras“).

Ši regata po metų vėl sukvies geriausius Baltijos šalių buriuotojus ir tikėkimės meteorologinės sąlygos bus palankesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją