Buvo svarstyta, ar kiekvieno ruso byla turi būti svarstoma individualiai, ar visi šios šalies sportininkai už dopingo vartojimą turi būti baudžiami pagal kolektyvinės atsakomybės principą.

TOK prezidentas Tomas Bachas pritarė ir išreiškė palaikymą IAAF sprendimui nušalinti visą Rusijos lengvaatlečių rinktinę nuo visų tarptautinių varžybų, tačiau tie rusų sportininkai, kurie įrodys, kad yra „švarūs“, Rio žaidynėse galės dalyvauti ir atstovauti savo šaliai, nes Rusijos olimpinis komitetas nėra suspenduotas.

Sprendimą, leisti ar ne sportininkui startuoti Rio, priims IAAF ir nacionalinis olimpinis komitetas. Rusijos ir Kenijos atletai, norintys vykti į olimpines žaidynes, turės praeiti papildomą patikrą.

Pasak Th. Bacho, norinčius dalyvauti žaidynėse atletus turės patikrinti tarptautinės organizacijos, o „nepatikimose laboratorijose“ atliktų dopingo testų rezultatai nebus vertinami.

Lieka neaišku, kokiomis sąlygomis Rusijos lengvaatlečiai turės įrodyti nevartojantys dopingo – ar tam pakaks vieno neigiamo testo prieš žaidynes, ar sportininkai privalės būti stebimi Rusijai nepavaldžių dopingo kontrolierių ilgesnį laiką.

Praėjusią savaitę IAAF skelbė, kad žaidynėse bus leista dalyvauti užsienyje sportuojantiems ir dėl to veiksmingą dopingo kontrolę vykdančių institucijų akiratyje esantiems rusų lengvaatlečiams.

Analogiškoje situacijoje kaip rusai atsidūrė ir Kenijos lengvaatlečiai.

Specialioje spaudos konferencijoje Th. Bachas turėjo neigti žiniasklaidos spėliones, kad sankcijų rusų lengvosios atletikos rinktinei klausimą ir IOC viršūnių posėdžio darbotvarkę derino su šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu.

Praėjusį penktadienį Vienoje IAAF Taryba paliko galioti Rusijos lengvosios atletikos federacijos (RLAF) diskvalifikaciją visoms tarptautinėms varžyboms.

Tai reiškia, kad Rusijos lengvaatlečiams lieka draudimas dalyvauti visose tarptautinėse varžybose, įskaitant artėjančias 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Šį sprendimą slaptame balsavime priėmė 26-ių narių IAAF taryba. 27-as narys – Rusijos atstovas Michailas Butovas – balsavimo teisės neturėjo.

Prieš tai Ženevoje, Šveicarijoje, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) paskelbė savo išvadas dėl galimos korupcijos ir dopingo vartojimo lengvosios atletikos varžybose. Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo IAAF suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas. Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Apie įtariamą dopingo skandalą lengvojoje atletikoje pirmą kartą buvo užsiminta Vokietijos televizijos dokumentiniame filme, kuris buvo parodytas praėjusį gruodį.

Dokumente dar sakoma, kad Maskvos tyrimų laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenka nurodė sunaikinti 1417 tūkst. dopingo kontrolės testų, kad tyrėjai neturėtų jokių įrodymų. Maskvos laboratorija prižiūrėjo sportininkų mėginių ištyrimą 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse ir turėtų dalyvauti FIFA antidopingo programoje 2018 metų pasaulio futbolo čempionate.

Buvo pateikti kaltinimai ir buvusiam IAAF prezidentui Lamine'ui Diackui. Jis įtariamas korupcija ir pinigų plovimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)