Penktadienį posėdžiavusi Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) taryba nusprendė pratęsti Rusijos sportininkų izoliaciją, įvertinusi, jog valstybinio masto dopingo sistema apkaltinai šaliai nepavyko deramai išsiskalbti savo munduro ir persitvarkyti.

Rusijos laikraščių puslapiai išsyk nusidažė antraštėmis apie naikinamą lengvąją atletiką, o Vienoje (Austrija) vykusioje spaudos konferencijoje sprendimą pristačiusiam IAAF prezidentui Sebastianui Coe teko gintis nuo rusų žurnalistų klausimų apie politines tokio žingsnio potekstes.

Prie nepatenkintųjų choro prisijungė ir V. Putinas.

„Egzistuoja universalios teisės normos, ir viena jų sako, kad už prasižengimus turi atsakyti tie, kurie juos padarė. Kodėl dabar kenčia žmonės, kurie neturi nieko bendra su antidopingo taisyklių pažeidimais?“ – dėl neteisybės dopingo nevartojusių Rusijos lengvaatlečių atžvilgiu skundėsi Rusijos prezidentas.

Susitaikyti su tuo, kad gausi ir pajėgi Rusijos rinktinė nevažiuos į Rio de Žaneirą, Maskvoje dar neskubama.

Dar prieš paskelbiant IAAF tarybos verdiktą šalies žiniasklaidoje pasirodė viltingų pranešimų apie kitą savaitę vyksiantį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) posėdį.

Tikimasi, kad vokiečio Thomaso Bacho vadovaujama organizacija įsikiš ir sušvelnins IAAF poziciją. Apie tai užsiminė ir V. Putinas.

„Laukiu tinkamos IOC reakcijos“, – pažymėjo prezidentas.

Šeštadienį IOC vadovai turėtų surengti vaizdo konferenciją, kurioje aptars Rusijos lengvosios atletikos klausimą ir ruošis kitos savaitės suvažiavimui.

Dar viena išeitimi Rusijoje regimas formalus skundas Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS) Lozanoje (Šveicarija). Ieškiniai gali užplūsti ir kitas instancijas.

„Esu nusivylusi, pikta ir įžeista. Niekas negalvoja apie mano teises. Esame kaltinami tuo, ko niekada nepadarėme. Dėl to ketinu kreiptis į žmogaus teisių teismą“, – pareiškė dukart olimpinė šuolių su kartimi čempionė Jelena Isinbajeva.

Tiesa, IAAF paliko rusams kelią į Rio de Žaneirą, tačiau itin vingiuotą. Anot IAAF, žaidynėse bus leista dalyvauti užsienyje sportuojantiems ir dėl to veiksmingą dopingo kontrolę vykdančių institucijų akiratyje esantiems rusų lengvaatlečiams. Tačiau jie bus laikomi neutraliais sportininkais ir negalės atstovauti savo tėvynei.

„Rusijos lengvoji atletika yra persmelkta dopingo nuo viršaus iki apačios. Tai – sistema, kurioje sunku rasti „švarų“ atletą“, – pratęstą diskvalifikacijos galiojimą komentavo IAAF atstovas Rune'as Andersenas.

O IOC viceprezidentas Johnas Coatesas pridūrė, kad Rusijoje dopingo priežiūra yra „supuvusi iki pat šerdies“, todėl leisti lengvaatlečių rinktinei dalyvauti olimpinėse žaidynėse negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (380)