Neišleidžia į varžybas

Irkluotojai nebeišsitenka Lietuvos rinktinėje.

DELFI jau rašė apie įvairių vertinimų sulaukusį Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) sprendimą nerengti papildomų atrankos į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes varžybų ir siųsti į Braziliją tuos sportininkus, kurie pelnė kelialapius savo šaliai.

To pageidavo rinktinės konsultantas iš Italijos Giovanni Postiglione ir vyriausiasis treneris Mykolas Masilionis, kurio sužadėtinė Lina Šaltytė yra tarp būsimų olimpiečių.

Pastarajai irkluotojai konkurenciją vienviečių valčių rungtyje buvo pasiryžusi sudaryti I. Adomavičiūtė.

JAV studijuojanti 21-erių kaunietė praėjusių metų pabaigoje sustabdė savo mokslus, išėjo akademinių atostogų ir atvyko į Lietuvą tam, kad galėtų pakovoti dėl vietos olimpinėse žaidynėse. Grįžti namo I. Adomavičiūtę kvietė pati LIF, žadėdama galimybę debiutuoti olimpiadoje.

Tačiau buvusiai Mildos Valčiukaitės porininkei jaunimo varžybose viešnagė tėvynėje apkarto.

„Mergaitei depresija, morališkai ją sužlugdė“, – kalbėdama su DELFI, graužėsi atletės mama Gražina Adomavičienė.

Jos dukra ne tik negavo žadėtos progos pasigalynėti su L. Šaltyte. Persona non grata suaugusiųjų rinktinėje tapusiai I. Adomavičiūtei neleidžiama startuoti tarptautinėse varžybose.

Ji jau praleido gegužės 6-8 d. Brandenburge (Vokietija) vykusį Europos čempionatą. O kai sužinojo, kad negalės keliauti ir į penktadienį Liucernoje (Šveicarija) prasidedantį pasaulio taurės etapą, irkluotoja nebesulaikė ašarų.

„Pusė metų nuėjo šuniui ant uodegos. Būtų Ieva bent mokslus pabaigusi. Bet juk ją į Lietuvą iškvietė ta pati federacija“, – pyko G. Adomavičienė.

Amerikiečiai kviečia atgal

Lina Šaltytė

Liucernoje 29-erių L. Šaltytė bus vienintelė Lietuvos atstovė moterų vienviečių valčių 2000 m distancijoje.

Kodėl greta jos negalėtų irkluoti I. Adomavičiūtė?

„Visi bijo, kad Ieva laimės prieš Liną. O suinteresuoti žmonės nenori, kad kiltų bereikalingų klausimų dėl vietos olimpinėje rinktinėje. Todėl visus metus jos nesusitinka jokiose varžybose“, – DELFI paaiškino V. Sokolinskis.

70-metis irklavimo veteranas sutiko globoti bjauriuoju ančiuku tėvynėje virtusią sportininkę po to, kai ši praėjusią žiemą grįžusi į Lietuvą sulaukė šalto sutikimo.

Vasarį I. Adomavičiūtė nebuvo priimta į pagrindinės komandos treniruočių stovyklą Graikijoje, iš karto neatsirado ir trenerio, galinčio dirbti su saują medalių tarptautinėse jaunimo varžybose susišlavusia mergina.

„Aš noriu būti neutralus. Suprantu ir Liną, ji labai stengiasi, labai nori į olimpiadą. Bet Ieva – itin pajėgi sportininkė, ateityje jis visus žavės, bus pirmas numeris Lietuvoje.

Ši situacija man neatrodo gerai, sportinis principas turėtų veikti. Dar niekad nebuvo taip, kad neleistų sportininkams tarpusavyje konkuruoti. Paklausus, kodėl taip daroma, visi deda į krūmus, stumdo tą klausimą vienas kitam“, – apgailestavo V. Sokolinskis.

O pati I. Adomavičiūtė jau raginama apsisukti ant kojos ir grįžti į Vašingtono valstijos universitetą, kuriame trejus metus studijavo verslo vadybą.

„Sužinoję, kad Ieva Lietuvoje nieko neveikia, amerikiečiai pasiūlė susidėti daiktus ir važiuoti pas juos. Ten ji reikalinga, treneriai ją palaiko – požiūris kaip diena ir naktis skiriasi nuo to, kaip su Ieva elgiamasi čia. Ji man sako: jeigu taip toliau, nebegrįšiu į Lietuvą. Ir, žinote, aš jai pritarčiau, nors Ieva – didelė patriotė. Jeigu ji ten pasiliktų, baigusi universitetą vietą kokioje nors įguloje tikrai susirastų“, – įsitikinusi G. Adomavičienė.

Nemato sportininkės progreso

DELFI pasiteiravus LIF generalinės sekretorės Ingos Daukantienės, kodėl I. Adomavičiūtė nebuvo deleguota į pasaulio taurės varžybas Liucernoje, viena federacijos vadovių atsakomybę iš pradžių bandė nustumti sportininkų pasirengimą Rio de Žaneiro žaidynėms finansuojančiam Lietuvos olimpiniam sporto centrui (LOSC).

„Mes vežame rinktinę tik į pasaulio čempionatą, o pasaulio taurė – pasirengimo etapas, už kurį tiesiogiai atsakingas LOSC“, – dėstė I. Daukantienė.

Bet paklausta, kas sprendžia, kuriuos irkluotojus įtraukti į komandos sudėtį, LIF generalinė sekretorė pripažino, jog tai daro federacijos samdomas G. Postiglione.

„Jam suteikta teisė sudaryti pasirengimo planus, formuoti atrankos sistemą ir pačią rinktinę. Lygiai tą patį klausimą apie I. Adomavičiūtę, kurio klausiate manęs, aš uždaviau jam. Atsakymas buvo konkretus: nuo gruodžio mūsų konsultantas nemato Ievos progreso. Kodėl remiantis tik emocijomis ir norais turėtume vežti sportininką į aukščiausio lygio regatą?“ – kalbėjo I. Daukantienė.

Pasak jos, rinktinės kandidatai kas mėnesį turi dalyvauti kontrolinėse varžybose, susidedančiose iš darbo irklavimo treniruokliais ir fizinių testų. Atšilus orams persikeliama ant vandens.

„Problema ta, kad Ieva dalyvavo tik viename kontroliniame testavime balandį. Gegužės viduryje, kai buvo irkluojama ant vandens, ji dėl sveikatos problemų nebaigė pasirodymo“, – pasakojo viena federacijos vadovių.
Taip, ji labai nusivylusi. Tokia grėsmė turbūt yra, nes Ieva atvyko į Lietuvą tik šiam sezonui. Aišku, nesinorėtų, kad ji emigruotų, tačiau mes šitų sprendimų nekontroliuojame. Mes jai kelio nekertame, bet ji įsivaizduoja kitaip.
Inga Daukantienė, LIF generalinė sekretorė
Paklausta, ar balandį irkluojant treniruokliu I. Adomavičiūtės rezultatas buvo geresnis nei L. Šaltytės, I. Daukantienė nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Tuos testavimus labai sunku lyginti, jie tiksliai neatspindi pajėgumo kanale. O ant vandens ji (I. Adomavičiūtė – DELFI) savo galimybių neparodė. Taip, mergina perspektyvi, todėl bandome neiti su ja į viešą skandalą. Bet dabar verda daug emocijų, o rimto darbo, kuris parodytų rezultatą arba jo pokyčius, nėra“, – įsitikinusi LIF generalinė sekretorė.

I. Adomavičiūtei federacija siūlo šiame sezone pasitenkinti „Gintarinių irklų“ regata Trakuose ir rugpjūčio pabaigoje Roterdame (Olandija) vyksiančiu pasaulio jaunimo (iki 23 metų) čempionatu, kuriame gintų nugalėtojos titulą. Tiesa, garantuotos vietos pastarajame I. Adomavičiūtė taip pat dar neturi.

Pasiteiravus, ar nemato grėsmės netekti talentingos sportininkės, jau besižvalgančios į kitas valstybes, I. Daukantienė traukė pečiais.

„Taip, ji labai nusivylusi. Tokia grėsmė turbūt yra, nes Ieva atvyko į Lietuvą tik šiam sezonui. Aišku, nesinorėtų, kad ji emigruotų, tačiau mes šitų sprendimų nekontroliuojame. Mes jai kelio nekertame, bet ji įsivaizduoja kitaip“, – sakė I. Daukantienė.

Primename, kad praėjusių metų planetos pirmenybėse olimpinius kelialapius Lietuvai be L. Šaltytės dar pelnė vienvietininkas Mindaugas Griškonis, porinių dviviečių įgulos – Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas bei Donata Vištartaitė ir M. Valčiukaitė, taip pat vyrų porinė keturvietė – Dominykas Jančionis, Žygimantas Gališanskis, Martynas Džiaugys ir Aurimas Adomavičius.

Greičiausiai pradėjo merginų įgula

Antrą pasaulio taurės varžybų etapą penktadienį pradėjo vienuolika lietuvių.

Geriausiai atrankoje sekėsi moterų porinę dvivietę irklavusioms D. Vištartaitei bei M. Valčiukaitei, kurios pirmame plaukime 2000 m įveikė per 6 minutes 53,190 sekundės ir, aplenkusios visas varžoves, pateko tiesiai į finalą.

Vos 3,88 sekundės iki finalo trūko vyrų porinei dvivietei – R. Maščinskui ir S. Ritteriui. Antrą vietą užėmę lietuviai antrajame atrankos plaukime tiek atsiliko nuo pergalę iškovojusių kroatų Martino ir Valento Sinkovičių, kurie tiesiai pateko į finalą, bei varžysis paguodos plaukime.

Trečiąsias vietas savo plaukimuose užėmė bei paguodos plaukimuose startuos vienvietininkė L. Šaltytė bei vyrų vyrų porinė keturvietė – Dovydas Nemeravičius, M. Džiaugys, D. Jančionis ir A. Adomavičius.

Vyrų vienviečių varžybose startavo du lietuviai, iškovoję kelialapius į ketvirtfinalį – tai trečią vietą šeštajame plaukime užėmęs M. Grigonis bei ketvirtas antrajame plaukime finišavęs Ž. Gališanskis.

Penktadienio popietę sėkmė buvo palanki tik dviem Lietuvos vienvietininkams iš trijų – L. Šaltytei, kuri laimėjo savo paguodos plaukimą, ir antrą vietą pirmame ketvirtfinalio plaukime užėmusiam M. Grigoniui.

Nepasisekė Ž. Gališanskiui, kuris trečiajame ketvirtfinalio plaukime liko tik ketvirtas ir toliau varžysis C finale dėl 13-18 vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)