„Jei ten būtų vienas Julijos mėginys... Bet ten Amerikoje juos ėmė kas antrą dieną. Federacija nesvarstė vien tik galimybės sugrįžti į sportą, bet nori išnagrinėti bylą iš esmės, – kalbėdamas apie galutinę J. Jefimovos reabilitaciją kalbėjo V. Mutko. – Jai tinka pirmas punktas dėl dozės kiekio. Tikiuosi, kad Julija olimpiadoje dalyvaus “

J. Jefimova, kuri prieš keletą dienų vėl grįžo į Rusiją, buvo nušalinta nuo plaukimo ir neteko galimybės dalyvauti varžybose, kai viename jos mėginyje buvo rasta draudžiamo preparato meldoniumo. Pasak rusų plaukikės, jį vaistą vartojo, kol jis nebuvo draudžiamas. Rusijos plaukimo federacija patvirtino J. Jefimovos nušalinimą nuo plaukimo dėl dopingo taisyklių pažeidimo.

Vis tik praėjusį šeštadienį pasaulį pribloškė Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) vadovų sprendimas panaikinti laikiną pasaulio plaukimo čempionės 24-erių metų J. Jefimovos diskvalifikaciją.

„Laikina diskvalifikacija buvo anuliuota – galiu patvirtinti šią informaciją, – sakė Rusijos rinktinės treneris Sergejus Kolmogorovas. – FINA vis dar turi priimti galutinį sprendimą šioje byloje, bet manau, kad viskas juda tinkama linkme.“

Tai reiškia, kad Rusijos plaukikei uždegta žalia šviesa į Rio de Žaneire rugpjūčio 5-21 dienomis vyksiančias olimpines žaidynes.

„Ką tik gavome pranešimą iš FINA pirmininko Roberto Foxo apie diskvalifikacijos J. Jefimovai atšaukimą. Tyrimas nenutrauktas, dar laukia apklausos. Tačiau svarbiausia, kad Julia dabar galės visavertiškai ruoštis olimpinėms žaidynėms kartu su savo treneriu Davidu Salo ir stipriais treniruočių partneriais“, – džiūgavo plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas.

Julija Jefimova

Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmas mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antras – vasario 24 d. (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė A. Mitkovas.

Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko. Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui.

Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 m. kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami. Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo.

Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

J. Jefimova 2012 metų Londono olimpiados bronzos medalininkė. Iš jos dėl dopingo vartojimo atimti penki medaliai, iškovoti Europos plaukimo 25 metrų baseine čempionate.

Ji yra viena pagrindinių Lietuvos plaukimo žvaigždės ir olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės konkurenčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)